Hyresförhållanden orättvisa för unga

Publicerad av
Ung kvinna vid dator söker bostad.
Så var det dags att börja söka bostäder. Foto: Colurbox

Det närmar sig en ny hösttermin, och för alla förhoppningsfulla nya studenter innebär det att bostadsjakten också börjar. Runt om i landet ser det olika ut för de som ska studera, på vissa orter finns det garanti på studentbostäder, medans andra redan varnar för stor bostadsbrist.

Brist på studentbostäder?

På flera studieorter har redan rapporterats om att det många studenter riskerar att stå utan studentboende när terminen börjar. Bristen har varit stor i flera år och i höstas rapporterade Sveriges Förenade Studentkårer om den stora bostadsbristen i främst Göteborg, Lund, Stockholm, Uppsala, Malmö, Karlskrona, Luleå, Skövde, Umeå, Växjö och Örebro. Där kunde studenter tvingas vänta en termin eller längre innan de kunde få ett eget boende.

Enligt Boverket råder det brist på studentbostäder i 23 av landets 40 högskolekommuner.  I de övriga rapporterar kommunerna att de har nog med bostäder, och många har även bostadsgaranti för de som studerar på de lokala högskolorna.

Fortfarande brist på små bostäder i de flesta kommuner

Boverkets bostadsmarknadsenkät från i våras pekar också på att bostadsbristen fortsätter: 255 av landets 290 kommuner kan inte erbjuda bostäder till alla som behöver. Och nästan lika många, 250 kommuner, säger också att det råder speciell brist på bostäder till ungdomar.

Andra regler för studerande än andra?

Konsumentverket har också gått ut och pekat på hur många studentbostadsbolag använder sig av avtalsvillkor som strider mot hyreslagen.  I en slumpmässig undersökning av tio studentbostadsbolag visade det sig att flera av hyresavtalen faktiskt strider mot de rättigheter som du har som hyresgäst.  Det handlar bland annat om att du som boende i studentbostad ofta nekas rätten till att ha sambo eller inneboende, vilket en hyresvärd inte har rätt till. Ett annat fall är att boende i studentbostäder kan få ansvarsplikt, och tvingas betala för reparationer, för skador som uppstår i gemensamma utrymmen. Konsumentverket påpekar att även om Hyreslagen ger hyresvärden rätt till att kräva ersättning av hyresgäster för renoveringar så får de inte bara göra reparationen och därefter kräva ersättning på det sätt som förekommit i de här avtalen. Konsumentverket skriver att de tillsammans med branchorganisationen Fastighetsägarna ska se över avtalen så att studenter får samma rättigheter som alla andra hyresgäster.

Sjunga sig förbi i kön?

För många hyresgäster är det kö-systemen på bostadsbolagen som är det största hindret för att få den bostad de vill ha, och för studenter är det förstås ännu mer så, eftersom de ofta flyttar till en ny ort och inte har stått flera år i kö där. Gävles kommunala bostadsbolag Gavlegårdarna har i tid till sitt 100-årsjubileum bestämt sig för att dela ut 1 000 köpoäng (vilket motsvarar 2 år och 9 månaders kötid) som förstapris i en tävling för unga. De tävlande ska spela in en film i ett kök där de sjunger och spelar och priset går till de mest originella. På deras Facebooksida har det kommit en hel del kritik för att man just ska kunna ”sjunga sig förbi kön”, och att inte reglerna är samma för alla. Men enligt Gavlegårdarna är det inte tal om ett jippo utan en del av deras uppdrag.

Så finner du bostad

Om du ska studera i höst gäller det att vara ute i så god tid som möjligt och att leta efter olika möjligheter. Du kan gå direkt till vår samlingssida för studentbostäder  för att se de bostäder som är utannonserade just nu, eller få fler praktiska ”bosökar-råd” på bloggen. Kom bara ihåg att inte låsa dig i att söka bostäder nära campus, utan att exempelvis försöka att bo som inneboende, eller gå ihop med vänner för att på så sätt kunna leta efter större bostäder ihop.