Grattis! Du är antagen. Och nu då?

Publicerad av

Wow. Du kom in! Det är en fantastiskt känsla att sitta där och se antagningsbeskedet till din drömutbildning. Fantastiskt, men också lite skrämmande. Så om du vill ha en checklista för att få tillbaka kontrollen så har vi den här. Glöm inte bort nummer fyra.

  1. Ansök om studiemedel. Gör det så fort som möjligt så att du inte står utan pengar i början av terminen när kurslitteratur och inflyttningskostnader (och fester) riskerar att göra dig pank.
  2. Börja sök bostad. Boende är faktiskt lika viktigt som punkt ett, och ja, råkar vara det vi specialiserar oss på. Läs mer i Så är du redo för studiestarten eller Så ser du alltid de senaste annonserna.
  3.  Var ska du plugga? Researcha din studieort, om vad skolan och studenkåren erbjuder innan terminstarten. Varför inte ta och göra ett studiebesök? Leta upp ditt campus och kolla upp i vilket område som du helst vill bo i.
  4. Gör en budget. Det kommer att kosta mer än vad du tro, så det kan vara bra att göra en beräkning av dina resurser redan nu. Konsumentverket har en bra budgetkalkyl. Tänk på att du också kan ha rätt till bostadsbidrag, om du har barn eller är mellan 18-29 år.
  5. Leta upp din kurslitteratur. Oftast kommer en litteraturlista tillsammans med övrig kursinformation och om du är ute i god tid kan du få tag i böckerna mycket billigare genom att söka efter begagnade exemplar på olika sajter som campusbokhandeln.se och kurslitteratur.se eller genom före detta studenter. Sök på Facebook efter grupper på ditt kommande universitet, där brukar det vara en livlig handel med gamla böcker. Kolla också upp om det finns några kurser i studieteknik, det är både ett bra sätt att komma in i de nya studierna och att få nya vänner.

Återigen, grattis! Du kan alltid få flera råd medan du söker bostad om du följer oss på Facebook eller på vår blogg.

felix-russell-saw-236041-unsplash
Dags att börja förbereda dig för dina kommande studier! Foto: Unsplash