Fråga juristen: Vem har rätt att bo kvar vid skilsmässa?

Skilsmässan är ett faktum. Men vem tar över bostaden?
Ska ni gå skilda vägar? Foto: Luke Pamer, Unsplash

September är den månad på året då flest svenskar skiljs. Och en av de stora frågor som uppstår är förstås vem som har rätt att ta över bostaden. Kristoffer Hedin som är innehavare/Managing Partner på Hedins Juristbyrå och expert inom fastighetsjuridik svarar här på de viktiga frågorna.

Viktigt att veta:

När ett gift par går ifrån varandra ska den ena eller båda parterna först ansöka om äktenskapskillnad eller upplösning av registrerat äktenskap hos tingsrätten. Därefter förväntas parterna själva komma överens om vad som är en rättvis bodelning men om detta inte går så kan en skälighetsprövning göras av en bodelningsförrättare som utses av tingsrätten efter ansökan av någon av parterna. Om någon av parterna sedan inte skulle vara nöjd med bodelningsförrättarens beslut kan man väcka talan vid tingsrätten och yrka att tingsrätten ska fastställa att man har bäst behov av bostaden.

Gift par men bara en står på hyreskontraktet

 

  1. Ett gift par som bor tillsammans i en hyresrätt skiljer sig och bara den ena personen står på hyreskontraktet. Vem har rätt att överta hyreskontraktet i samband med skilsmässan?

Svar:

Vid skilsmässa får den med störst behov av bostaden ta över hyreskontraktet och bo kvar i lägenheten. När bara en av parterna står på hyreskontraktet krävs det för att den person som inte står på kontraktet ska få överta bostaden och hyreskontraktet, att det kan anses skäligt att så sker.

Vad man tar hänsyn till vid skälighetsbedömningen av vem som anses ha störst behov av bostaden är bland annat:

  • Vem eventuella barn ska bo med eller vem som har huvudansvaret för barnen.
  • Vem som, på grund av exempelvis tid i bostadskö, ekonomi, nätverk i form av släkt och vänner etc, har svårast att på annat sätt skaffa en bostad.
  • Om någon av parterna har en sjukdom eller ett handikapp som gör det svårt att flytta.

Gift par med gemensamma barn

  1. Ett gift par med två gemensamma barn bor tillsammans i en hyresrätt. Endast en av makarna står på hyreskontraktet. När de väljer att skilja sig, vem har då rätt att ta över hyreskontraktet?

Svar: 

Här blir svaret detsamma som under fråga 1 ovan, d v s den part som anses ha bäst behov av lägenheten får ta över den.

Gift par med gemensamt hyreskontrakt på lägenheten

  1. Ett gift par som bor tillsammans i en hyresrätt skiljer sig. Båda två står på hyreskontraktet. Vem har rätt att överta hyreskontraktet i samband med skilsmässan?

Svar:

Svaret är detsamma som under fråga 1 och 2 med den skillnaden att en skälighetsprövning inte behöver ske eftersom de båda står på hyreskontraktet. Det betyder att lägenheten går till den med störst behov av den, antingen genom att parterna enas om det eller att en bodelningsförrättare beslutar om vem som ska få behålla kontraktet.

Mer lästips:

Sambo: vem behåller lägenheten när förhållandet spricker?

Läs detta innan bodelningen

Vad betyder det att byta bostad?

Få hjälp av bostadsjuristen

Kan jag få förtur vid separation?

Vem är juristen som svarar på frågorna?

Juristen svarar på dina frågor
Kristoffer Hedin, Hedins Juristbyrå

Vår jurist som svarar på frågorna är Kristoffer Hedin på Hedins Juristbyrå. Hedins Juristbyrå tillhandahåller kvalificerad rådgivning kring fastighetsrätt i allmänhet och privat- och kommersiell hyresrätt i synnerhet.

Kristoffer har flerårig erfarenhet av juridisk rådgivning till privatpersoner och företag. Han har tidigare varit jurist på Hyresgästföreningen, men har även erfarenhet av rådgivning inom flera andra områden än fastighetsrätt såsom EU-rätt, familjerätt och allmän förmögenhetsrätt.

Om du inte fått svar på din fråga kan du faktiskt ställa den direkt till Kristoffer Hedin. Som betalande kund på BostadsPortal ingår nämligen tjänsten att få svar på enklare frågor via mail eller att erbjudas 30% rabatt vid större konsultationer. Du kan läsa mer på BostadsPortals Fråga Juristen -sida.

3 comments

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s