Sambo: Vem behåller kontraktet när förhållandet spricker?

Juristen svarar på dina frågor:

När sambor väljer att separera säger sambolagen att den som bäst behöver bostaden har rätt att bo kvar. Vid bedömningen av vem som har bäst behov av bostaden tas bland annat hänsyn till om parterna har barn och hur lätt det är för parterna att skaffa ny bostad, exempelvis på grund av dålig hälsa, ekonomi, eller var de jobbar. Om lägenheten inte står på båda parterna så krävs det emellertid synnerliga skäl för att lägenheten ska kunna övertas av den part som inte står på kontraktet. Regelverket är inte alltid helt lätt att få klarhet i och därför svarar Kristoffer Hedin som är innehavare / Managing Partner på Hedins Juristbyrå och expert inom fastighetsjuridik svarar här på frågorna.

  1. Maja och Nils har varit sambo och bott i samma hyreslägenhet i två år. De har fått ett gemensamt barn som fötts medan de bott i lägenheten. Men lägenhetens hyreskontrakt står på Nils och har gjort det redan 10 år innan paret träffades och blev sambos. Nu vill Nils separera och bo själv i lägenheten. Maja vill också bo kvar i lägenheten tillsammans med barnet. Vem har rätt att ta över bostaden i samband med separationen?

Svar:

Om sambor inte har skaffat lägenheten tillsammans och inte har några gemensamma barn blir det i regel den som har kontraktet som får behålla lägenheten. Men i det här fallet finns ett gemensamt barn att ta hänsyn till. Den person barnet huvudsakligen ska bo tillsammans med kan tilldelas kontraktet eftersom den personen då anses ha störst behov av lägenheten.

Viktigt att tänka på:

En begäran om att få överta bostaden från den andra sambon skickas till tingsrätten i form av en stämningsansökan. Detta måste ske senast inom ett år från det att samboförhållandet upphörde. Om sambon som vill överta bostaden har flyttat ut från lägenheten måste begäran om övertagande av bostaden ske senast inom tre månader från det att lägenheten lämnats.

Läs också:  Kan jag få förtur vid separation?

  1. Louisa och Mathilda är sambor. Louisa har  en nästan vuxen dotter från ett tidigare förhållande, som bor tillsammans i hyreslägenheten med paret sedan flera år.  Paret beslutar att separera. Louisa står ensam på hyreskontraktet och vill vid separationen överlåta kontraktet på sin dotter. Men Mathilda vill också överta hyreskontraktet och bo kvar där själv. Vem har rätt till kontaktet då? 

Svar: 

Om sambon vars dotter bor i lägenheten inte anser sig behöva lägenheten är det den andra sambon som får överta kontraktet eftersom hen är sambo och när sambor separerar är det den med störst behov som får överta lägenheten. Det skulle krävas samtycke från både sambon och hyresvärden för att hyreskontraktet skulle få överlåtas på dottern.

Viktigt att tänka på: 

En begäran om att få överta bostaden från den andra sambon måste ske  senast inom ett år från det att samboförhållandet upphörde. Om sambon som vill överta bostaden däremot flyttar ut från lägenheten måste begäran om övertagande av bostaden ske senast inom tre månader från det att lägenheten lämnats.

När förhållandet spricker: vem får behålla lägenheten?
Ut i kylan? Foto: María Victoria Heredia Reyes, Unsplash
  1. Maria och Anders är sambopar och bor i en hyreslägenhet där båda står på hyreskontraktet. De väljer att separera. Vem har vid separationen rätt att överta bostaden?

Svar:

När sambor som skaffat en bostad tillsammans separerar gäller som vid skilsmässa att den som bäst behöver lägenheten får bo kvar. Utöver gemensamma barn kan exempelvis ekonomin spela in när det bedöms vems behov som är störst, liksom om man kan få bostad via kontakter, släkt eller föräldrar. Är det svårt att avgöra vem som har störst behov kan en bodelningsförrättare utses av tingsrätten.

Viktigt att tänka på: 

En begäran om att få överta bostaden från den andra sambon måste ske senast inom ett år från det att samboförhållandet upphörde. Om sambon som vill överta bostaden däremot flyttar ut från lägenheten måste begäran om övertagande av bostaden ske senast inom tre månader från det att lägenheten lämnats.

Läs också:

SAMSUNG CSC
Kristoffer Hedin

Har du fler frågor om dina hyres- och  bostadsrättsliga rättigheter som sambo kan du ställa din fråga direkt till Kristoffer Hedin på Hedins Juristbyrå. Som betalande kund på BostadsPortal ingår tjänsten att få svar på enklare frågor via mail eller få 30% rabatt vid större konsultationer.

Du kan läsa mer på BostadsPortals Fråga Juristen -sida.

One comment

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s