65+ Har du sökt bostadstillägg?

Publicerad av

scott-webb-167099 (1)Visste du att du kunde få bostadstillägg? 290 000 pensionärer får idag tillägget till deras grundpension men många fler skulle kunna få det om de sökte.

En grundförutsättning är att du har fyllt 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Du behöver inte bo i hyresbostad för att söka om bostadstillägget: du kan även söka om du äger din bostad.

  • Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad (2018). Hur mycket du får beror på din boendekostnad, inkomster och eventuella besparingar. Du kan själv räkna ut om du kan få något på Pensionsmyndighetens informationsida.

För pensionärer finns formellt två olika former av bostadsbidrag, Särskilt bostadstillägg för pensionärer samt äldreförsörjningsstöd. Om du söker bostadstillägget söker du automatiskt även ett äldreförsörjningsstöd. I stort sett samma regler gäller för äldreförsörjningsstödet som för särskilt bostadstillägg.[1] Från 1 januari 2010 är det Pensionsmyndigheten som har hand om detta. 

Funderar du på om du kan söka bostadsbidrag? Du kan läsa mer om inkomstgränserna för bostadsbidrag här.