Hyr ut skattefritt i sommar: så gör du

Publicerad av

Allt fler väljer att hyra ut sin bostad till andra när de exempelvis själva tar på semester. Det är enkelt ett sätt att få in lite extra i kassan, och det kan faktiskt vara skattefritt.

COLOURBOX7028751

Om du vill hyra ut egen bostad på sommaren


Om du äger ditt eget boende, oavsett om det är en bostadsrätt eller äganderätt,  kan du hyra ut din bostad för mellan 40 000-50 000 kronor om året skattefritt årligen. Detta betyder att om du har en villa, lägenhet eller en stuga som du  inte själv bor i och utnyttjar hela året så kan du faktiskt hyra ut den under relativ lång tid, under till exempel sommarmånaderna, innan du måste betala skatt på överskottet. (Du kan läsa mer om hur du hur du räknar ut beskattning av överskott av uthyrning av bostad på Skatteverkets hemsida.)

Avdrag du får göra vid uthyrning av egen bostad


Beskattningen för uthyrning av en bostad ligger på 30 procent, men detta gäller alltså på den vinst som överstiger de avdragen du först har rätt till.  2013 höjdes schablonavdraget till 40 000 kronor per år, så beroende på vilken hyra du tar ut kan du hyra ut i flera månader innan du kommer upp i den summan.

Avdrag för dig som hyr ut villa, hus eller sommarstuga

Schablonavdraget för småhus är alltså 40 000, men ovanpå det får du även dra av 20 procent av hyresintäkten, upp till sammanlagt 50 000 kronor per år. Kom bara ihåg att om bostaden har fler än en ägare så får delas även avdragen som får göras mellan ägarna.

Avdrag för dig som hyr ut din bostadsrätt

För dig som har en bostadsrätt så är det inte bara att hyra ut som du vill. Det krävs faktiskt tillstånd av föreningen för andrahandsuthyrning, och då tillstånd per kontrakt. Men när du väl fått tillåtelse så är schablonavdraget även här 40 000 kronor per bostadsrätt och år.   Du kan även göra avdrag för de avgifter som du har betalat till bostadsrättsföreningen för den tid som bostadsrätten har varit uthyrd. Men kom ihåg om du inte ägt bostadsrätten hela året delas schablonavdraget med den tidigare ägaren.

Skapa uthyresannonsen här 

Avdrag för dig som hyr ut lägenheten i andrahand

Om du inte bor i en äganderätt, utan själv hyr ditt boende måste du alltid be om tillstånd för uthyrningen, annars riskerar du att bli av med kontraktet.  Men när du väl fått tillstånd har du både rätt till ett schablonavdrag på 40 000 kronor och avdrag för de avgifter som du har betalat till din hyresvärd för den tid som hyresrätten har varit uthyrd. Du kan dock inte dra av dina mer än dina hyresintäkter, inte ens för utgifter som du har haft exempelvis för reparationer av skador, inte ens om utgifterna är direkt orsakade av din hyresgäst.

Skatteregler för dig som hyr via förmedlingsbolag

Om du väljer att hyra ut ditt hus, småhus, bostadsrätt eller lägenhet via ett förmedlingsföretag blir det andra skattereglerna och avdrag som gäller.  Du räknas inte längre som hyresvärd till dem du hyr ut till, utan det gör förmedlingsföretaget, så därför ska du deklarera summan från förmedlingsföretaget som hyra.

Fler länktips för dig som vill hyra ut:

 

Om du behöver ett skapa ett hyreskontrakt kan du ladda ner ett gratis på vår hyreskontraktsida och även läsa mer om exempelvis försäkring och regler tunt uthyrning. Men om du inte finner svaret på dina frågor kan du alltid vända dig direkt till oss på BostadsPortals kundtjänst!

Lycka till!

En kommentar

Kommentarsfunktionen är stängd.