Prisfall på bostadsmarknaden: hyr ut bostadsrätten

Publicerad av

Bostadsmarknaden är orolig och många bostadsrättsinnehavare drar öronen åt sig, bekymrade för att de inte kan sälja för tillräckligt högt pris. Men om du ändå måste flytta finns alternativet ju att hyra ut och vänta på att krisen blåser över.

Fallande försäljningspriser under vintern

Under 2017 års sista månader föll försäljningspriserna på bostadsrätter med flera procent och flera fastighetsbolag rapporterade i media att deras planerade bostadsrättsprojekt istället skulle bli hyresbostäder.  Mätningarna från svensk mäklarstatistik visar att priserna fall i den tidigare överhettade Stockholmsregionen under årets sista tre månader med 4 procent, den största prissänkningen på bostadsrätter sedan november 2011.

Mätningar för några månader betyder förstås inte att 2018 kommer att fortsätta som 2017 slutade, men om du vill vänta med att sälja, men behöver bostad på exempelvis annan ort så kan du hyra ut din bostadsrätt under en period.

Hur hyr du ut din bostadsrätt?

 För dig som har en bostadsrätt så krävs alltid tillstånd av föreningen för andrahandsuthyrning. Och det gäller per kontrakt.  Men när du väl fått tillstånd så finns det flera viktiga skattelättnader att komma ihåg. Du kan nämligen hyra ut din bostad för mellan 40 000-50 000 kronor om året skattefritt årligen och betalar skatt först om hyresersättningen är högre än de avdrag du har rätt att göra årligen. Detta betyder, beroende på den hyra du tar ut, att du kan hyra ut bostaden under flera av årets månader innan du ska betala skatt.  Du kan även göra avdrag för de avgifter som du har betalat till bostadsrättsföreningen för den tid som bostadsrätten har varit uthyrd.
Du skapar bostadsannonsen gratis på bostadsportal
Om du inte vill sälja bostadsrätten är det kanske dags att hyra ut den? Foto: Patrick PerkinsUnsplash.

Annonsera din bostadsrätt gratis på BostadsPortal

Visste du att det är kostnadsfritt för dig som vill hyra ut din bostadsrätt att annonsera på BostadsPortal? Du får också tips om hur du tar foton och vad du ska skriva i din annons.

Hos oss är det alltid gratis att skapa OCH ändra en standardannons och du kan lägga upp hur många bilder du vill. 

När din annons är färdig blir den direkt matchad genom vår databas med de som alla söker en bostad som svarar till din annons, exempelvis geografiskt, utifrån storlek och hyra. BostadsPortal sänder varje vecka ut omkring 600 000 bevakningsmail till bostadsökande i hela landet. Så du kan vara säker på att de rätta personerna blir uppmärksammade på annons, så fort som den är publicerad.

Men vi nöjer oss inte med det. Vi sprider också din annons aktivt på sociala medier, i de Facebooksidor och grupper som är relevanta för just din målgrupp.

Vilken hyra ska du sätta?

På vår hyreskontraktsida kan du även hitta en kalkylator som hjälper dig att räkna ut vad lagen om uthyrning av egen bostad och Hyresnämndens domar räknar som en skälig hyra för bostaden.

Det finns fall då en hyresgäst överklagar sin hyra till hyresnämnden och får rätt, trots att hyran ligger under det som hyresvärden själv betalar i avgifter och lån för bostaden. Det beror på att andrahandshyran vid uthyrning av egen bostad ska beräknas på bruksvärdet, det vill säga, det praktiska värde som hyresgästen kan få ut av bostaden.
Det betyder att en bostadsrättsinnehavare med låga omkostnader kan tjäna bra på hyran medan den som sitter med höga lån riskerar att få in mindre än de faktiska kostnaderna

Men därför är det extra viktigt att bemärka att Hyresnämnden även bedömer din bostad utifrån vad likvärdiga bostäder i området hyrs ut för.
Och här kan du få hjälp av BostadsPortal när du ska sätta hyran. Vi har nämligen samlat statistik över de bostadsannonser som finns på vår sida. Det handlar om alla våra Hyresannonser i hela Sverige, statistik över annonserad hyra för lägenheter, rum, hus, stugor och villor.

Varje gång du går in på en annons ser du genomsnittshyran på annonser i din kommun, utifrån antal rum och storlek, och på så sätt kan du få en fingervisning om vilken hyra du börs skriva i ditt kontrakt. Statistiken är baserad på alla Hyresannonser på BostadsPortal i en viss tidsperiod (oftast ett år). I vissa områden finns det inte så många annonser och då blir annonsstatistiken givetvis mindre träffsäker, men du kan alltid se hur många annonser som ligger till grund för genomsnittet.

Fler frågor? Vår kundtjänst står alltid redo!