Så sätter du rätt hyra när du hyr ut andrahand

Publicerad av

Hyrorna går upp på bostadsmarknaden, men det finns regler för hur mycket du får ta ut för den bostad du hyr ut. Fler och fler överklagar och får tillbaka allt för höga hyror, så  om du undrar över vilka riktlinjer du ska hålla dig till när du hyr ut andrahand, läs vidare här!

Rätt hyra när du hyr ut en hyreslägenhet i andrahand

Många vet kanske inte det här, men hyran på en hyresrätt ska faktiskt inte vara mycket högre än det du själv betalar i hyra för ditt förstahandskontrakt. Det är bara om du hyr ut möblerat som du kan lägga på 10-15 procent på hyran.

Om hyresgästen väljer att klaga på hyran så har personen upp till tre månader på sig efter utflyttning och hyresnämnden kan bedöma att hyresvärden (du) måste betala tillbaka från hyrorna som tagits ut ett år tillbaka i tiden.

Läs också: Så här går det till att klaga på överpris i hyra

Så räknar du ut hyran för andrahand

På en hyresrätt ska hyran alltid motsvara en likvärdig lägenhet, och det betyder en bostad i samma område, på samma storlek, i samma skick, liknande planlösning etc.

Du kan få hjälp med att räkna ut hyran i vår kalkylator

Läs mer: om bruksvärde och skälig hyra när du sätter hyran i andrahand

Rätt hyra när du hyr ut bostadsrätt i andrahand

Så länge du har tillstånd från bostadsrättens styrelse så får du hyra ut i andrahand. Hyran får inte överstiga kapital- och driftkostnaden för bostadsrätten. Du har också rätt att lägga på en viss summa (10-15%) om du hyr ut möblerat.

OBS: Bostadsrättsföreningen kan i vissa fall ta ut en avgift av medlemmen som hyr ut i andra hand, dock maximalt tio procent av gällande prisbasbelopp, så ta höjd för det också.

När det gäller att räkna ut hyra för just bostadsrätt är det mer komplicerat än för en hyresrätt så vi rekommenderar att du läser igenom det vi skrivit på vår informationssida:

Få hjälp med att räkna ut hyran i andrahand för en bostadsrätt

Rätt hyra när du hyr ut till inneboende

Du har alltid rätt att hyra ut en del av ditt förstahandskontrakt till en inneboende utan att få tillstånd från din hyresvärd. Det samma gäller för din bostadsrätt. Det enda kravet är att du själv ska bo kvar i lägenheten, om inte, så krävs det att du söker tillstånd, oavsett boendeform.

Få hjälp och räkna ut hyran när du hyr ut till inneboende för hyresrätt

Få hjälp och räkna ut hyran när du hyr ut till inneboende för bostadsrätt

Läs mer: om vad du ska tänka på om du vill skaffa inneboende och bor i bostadsrätt.

Du kan också få mer information om att vara hyresvärd på vår hemsida och ladda ner gratis hyreskontrakt för att göra det lättare för dig! Dessutom står vi redo att svara på alla frågor du kan ha angående uthyrning av din bostad när du vänder dig till vår kundtjänst på BostadsPortal!

michael-frattaroli-234665-unsplash
Så sätter du rätt hyra! Foto: Unsplash