Kan ni få bostadsbidrag?

Publicerad av

Det kan vara ett viktigt tillskott till ekonomin att få bostadsbidrag. I mars 2018 kom nya regler som gör att du kan tjäna lite mer pengar och ändå söka tillskottet. De nya reglerna ger dig också möjlighet att söka bidraget även om dina barn inte bor hos dig på fulltid.

Om du är berättigad till statligt stöd för din boendekostnad beror på hur många barn du har , vad bostaden kostar (hyra eller annan månadskostnad) och hur stora inkomster du har. Det är också viktigt att komma ihåg att du skal vara folkbokförd på den adress du söker bidrag för (med några få undantag.)

Från och med mars 2018 höjdes inkomstgränserna.

From mars 2018 blev inkomstgränsen 135 000 kronor kronor för ensamstående och för sambo/gifta blev inkomstgränsen 67 500 kronor var, om ni har barn.

Många familjer har rätt till bostadsbidrag.
Så vet ni om ni kan få bostadsbidrag Foto: Colourbox

En annan nyhet var att du nu kan få bidrag också om ditt barn bor hos dig delar av tiden, det vill säga växelvis. Bidraget påverkas av hur många barn du har boende hos dig:

  • 1 300 kronor för ett barn
  • 1 600 kronor för två barn
  • 2 100 kronor för tre eller flera barn.

Genom att göra kassakollen kan du se om du har rätt till bostadsbidrag eller andra bidrag genom försäkringskassan.

Kom ihåg: Om du är under 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag även om du inte har egna barn, och om du är pensionär kan du ha rätt till bostadstillägg, vilket du ansöker om hos pensionsmyndigheten.