Så trivs du bäst som inneboende

Publicerad av

Oavsett om det är en tillfällig lösning eller prisvärt alternativ till lilla ettan med kokvrå, så är det viktigt att du som ska bo som inneboende kommer väl överens med din nya hyresvärd. Vi ger dig knepen i 5  enkla steg här!

 

kinga-cichewicz-448946-unsplash
Bara för att du är inneboende betyder det inte att du inte kan få ditt eget utrymme. Foto av Kinga Cichewicz på Unsplash
  • 1. Hitta din kommande bostad!

Det finns ett betydligt större utbud av bostäder om du är villig att bo som inneboende!

Och ofta kan du få mer yta, och tillgång till fler faciliteter om du bor hemma hos någon än om du ska punga ut en dyr hyra för en liten bostad. Du kan även komma riktigt centralt, eller kunna njuta av en ”egen” trädgård, vilket sällan är fallet när du ska hitta din första lägenhet.

Här kan du se alla annonser med rum i hela landet uppdelade utifrån svenska län.

Börja med att göra en Sökesannons.  Det är gratis och då kommer du ut på vår sida där du kan bli funnen av någon som söker efter en inneboende. Men sök också aktivt och dela din annons på social medier som Facebook, LinkedIn etc. Samtidigt som du skapar Sökesannonsen får du också en gratis bevakning via e-post på alla nya annonser som passar det du söker efter. (Läs gärna: Så ser du alltid de senaste annonserna.)

  • 2. Kolla upp din hyresvärd

Det finns faktiskt mycket att lära från att tvingas dela bostad med någon man inte känner från början.  Men då är det ocks viktigt att kemin fungerar. 

Börja med en sökning på nätet och Facebook för att se om det dyker upp några varningssignaler. Be om referenser från personer som tidigare varit inneboende och kontakta dem. Om det är första gången som hen hyr ut så kan du be om någon annan referens, en chef eller granne, till exempel. Din hyresvärd kommer att kolla upp dig, så det är bara schysst att du får göra detsamma.

  • 3. Skriv ett tydligt kontrakt.

Står det på papper så vet ni ju båda vad som gäller. Och det är när kontraktet ska skrivas som du har chansen att protestera, eller lägga till det som du vet kommer att vara viktigt för dig.

Ju mer av de regler som gäller för ert samboende som kommer på papper, till exempel om gäster, oväsen, att hålla rent i gemensamma utrymmen m.m. ju mindre måste ni gå igenom igen senare när det verkligen blivit ett problem. Om din hyresvärd inte har något kan du hitta en gratis mall för hyreskontrakt för inneboende på vår site.

Se till att den hyra som du betalar är skälig: du ska som inneboende betala för den yta du hyr plus en andel för gemensamma utrymmen som till exempel kök, badrum och vardagsrum. Hyr du möblerat får värden rätt att också lägga på kostnader för el, kabel-tv och internetuppkoppling.

  • 4. Starta relationen på rätt fot

Ni är två (eller fler) människor som ska bo ihop. Då är det bättre att ta upp problemområden direkt, medan de är små, och inte låta dem ligga och pyra till en uppeldad konflikt.

Det kan inte betonas nog att se till att så lite som möjligt är oskrivet. Oavsett om ni startar som främlingar eller bästa vänner så kommer det visa sig att ni har olika vanor och toleranströsklar. Gå därför igenom om du får använda porslinet i köket, vilken tid det ska vara tyst i bostaden, om du ska vattna blommor etc. Var öppen med de ovanor som du vet kan störa andra. Slå också fast redan från början att ni  faktiskt bara delar bostad och att det är ok att inte alltid vara social utan också få möjlighet till egentid.

  • 5. Håll dialogen levande

Chocolate and coffe
Tid för ett avstämningsmöte? Foto: Colourbox

Nya problem kan uppstå allteftersom vardagen fortskrider. Ducka inte för det, utan prata om det löpande.

Pröva att boka in någon tid i veckan/månaden när ni sätter er ner och kort går igenom kommande schema eller saker ni irriterat er på. Kom ihåg att göra det till något trevligt, till exempel över en kopp fikakaffe.

Vilka rättigheter har jag?

Som inneboende i ett möblerat rum har du inte besittningsskydd men du har oftast tre månaders uppsägningstid. Om du istället skriver på ett tidsbestämt avtal kan hyresvärden bara säga upp dig till det datum avtalet löper ut.

Kolla upp din försäkring. Det är viktigt ifall det senare uppstår problem med skadade möbler eller i värsta fall brand eller översvämning, att undersöka så att både du och din hyresvärd är täckta av försäkringen.


Om du funderar på att ta in en inneboende så kan du alltid skapa din annons kostnadsfritt på BostadsPortal.