Så är du redo inför studiestarten!

Publicerad av

shubhesh-aggarwal-332135-unsplash

Sjung om studentens lyckliga da´r!

I juni tar mängder av nybakade gymnasielever sin studentexamen och gör sig redo för sitt livs kanske mest spännande sommarlov – det som på allvar blir startskottet på deras vuxenliv. Kanske du är en av dem?

Kanske sitter du, liksom jag en gång gjorde, med fjärilar i halsgropen och hjärtat i magen, och både drömmer om och oroar dig över den total okända framtiden.

Den ljusnande framtid är vår, brukar man ju sjunga, och studenternas lyckliga dagar, men faktum är att det faktiskt är rätt mycket som du ska ha hunnit med när studentfesterna tystnat,  de emotsedda festivalbesöken är över och höstterminen startar.

Men varför starta nu, tänker du kanske? Om du ska plugga ska du först vänta in ditt antagningsbesked ju. Och sen  kan du börja leta bostad, söka studiemedel och lära känna din kommande studieort.

Låt mig berätta VARFÖR du inte ska skjuta upp förberedelsen inför hösten utan börja redan nu:

 • Många studenter väljer att flytta ut från sina bostäder på sommaren för att spara pengar. Det betyder att det finns fler lediga bostäder under sommaren än i augusti/september när hösterminen startar. På hemsidan på det universitetet eller högskola du sökt in på kommer du garanterat att hitta information om hur du söker studentbostad. Ofta finns det en stiftelse för just studentbostäder eller så hyrs det ut bostäder som en del av kårväsendet, ibland kan studentbostäder till och med vara en del av kommunens bostadsgaranti, så det är viktigt att du tar reda på hur det går till där just du ska studera. Och sök redan nu! Kommer du inte in så kan du ta kontakt igen och strykas från listan!
 • Det är så mycket annat som du ska reda ut innan studiestarten: studiemedel, försäkring, bostadsbidrag, och annat som att kanske anpassa ditt mobilabonnemang, internet, streamingtjänster etc etc. Dessutom ska du skrivas in på skolan, få tag i kurslitteratur, bli bekant med campus och  skaffa ett helt nytt socialt liv. Då hjälper det att slippa  stressa över var du ska bo samtidigt! 
 • Få en överblick och se dina valmöjligheter.  Om du går in på BostadsPortals studentsidor kan du snabbt se
  • vilka typer av lediga bostäder som finns tillgängliga och
  • vad de kostar,
  • i vilka områden de finns
  • hur de ser ut
 • Det gör att du hinner bli klar över dina prioriteringar; är det viktigast att bo billigt, centralt eller är det viktigast att du får något eget? Du kommer nog behöva välja mellan dem, eftersom de flesta studenter letar efter en liten, central och billig bostad, så såna bostäder försvinner snabbt som ögat. Då kan det vara värt att tänka på att en större bostad som ligger längre ut från stadskärnan, oftast ger mycket mer yta för pengarna, och om du kan hitta någon att dela med så blir du garanterad att slippa den nästan obligatoriska ensamheten i starten av terminen.

När ska jag söka Studentbostad?

Ett bara sätt att göra dig förberedd är att följa oss här på bloggen eller på en av våra FB-sidor för studenter, där vi kommer att ge tips och hjälp under hela sommaren, och under höstterminen, så följ oss för fortsatta tips!