Hyra ut i andrahand – att tänka på!

Publicerad av

Har du en lägenhet, rum eller hus du inte behöver, och som bara står och ”kostar”? Då är det nu du ska våga ta steget och bli hyresvärd: kanske till en blivande student? 

Kan du hyra ut i andrahand till student?
Många studenter söker tak över huvudet vid terminstarterna. Foto: Colourbox

Under sommaren, och framförallt i augusti, så ökar pressen på bostadsmarknaden enormt: det är de unga som ska börja studera på universitet och högskolor som behöver boende – och det snabbt. I många år nu har studentorganisationer vittnat om att det kan dröja mellan 6 månader och ett år innan studenterna får tag i en studentbostad.

Om du har en bostad som du inte använder, och kan tänka dig att hyra ut i andrahand så kan du både tjäna pengar OCH göra en god gärning. Så här gör du i 9 snabba punkter!

Vad du behöver veta

  1. Först behöver du ett tillstånd från din hyresvärd för att hyra ut. Tillståndet gäller per uthyrningsperiod så om du gillar hyresgästen och vill förlänga kontraktet eller om du får en ny hyresgäst, behöver du ett nytt tillstånd. Du kan finna mer information och en ansökningsblankett hos hyresgästföreningen. Här kan du även hitta information om vad du kan göra om hyresvärden säger nej.
  2. Du blir hyresvärd till den som hyr i andra hand och är därför fortfarande ansvarig för lägenhetens skick och att hyran betalas i tid. Kom ihåg att det är ditt förstahandskontrakt som är i fara om din hyresgäst inte sköter sig.
  3. Kontrollera hyresgästens ekonomi är stabil. Be din kommande hyresgäst att göra en kreditkontroll på sig själv, det är kostnadsfritt en gång om året, och be att få se den för att se om hyresgästen har kreditanmärkningar. Be även om referenser från tidigare hyresvärdar eller andra garanter.
  4. Skriva kontrakt. Vi har samlat hyreskontrakt för alla typer av boende på vår sida. Ska hyresgästen bo mer än 2 år så se till att det finns en klausul om att hyresgästen ger upp besittningsskyddet.
  5. Ta ut skälig hyra. Du kan göra ett påslag på 10-15 procent om du hyr ut en möblerad lägenhet. Om du tar ut mer riskerar du att bli återbetalningsskyldig. Du kan få hjälp med att räkna ut hyran med vår kalkylator, om du känner dig osäker.

Redo att skriva din hyresannons?

  1. Gå in på Bostadsportal och titta på våra annonser så ser du snabbt vad som efterfrågas.
  2. Skriv din hyresannons. Det kan du enkelt och kostnadsfritt göra här.
  3. Kom ihåg bra foton! Vi tipsar om hur du ska göra på bloggen i BostadsPortals fotoguide.


Bevaka ”Mina sidor” på BostadPortal så att du inte missar när du får svar på din annons. Välj ut de sökande som verkar intressanta och kontakta dem. Lycka till!
Foto: Colourbox

Här är BostadsPortals största sidor med studentbostäder på Facebook:

Här kan du som gillar den direkta approachen snabbt få gensvar! Vi har förstås  många fler sidor och grupper på Facebook för studenter och även andra som är riktade till olika grupper av bostadssökande/hyresvärdar i hela landet. Här söker unga och gamla hyresbostäder och här annonseras också hela tiden nya annonser ut via BostadsPortal på Facebook.  Här kan du också komma i direkt kontakt med studenter.

När du sedan funnit den rätta bostadsökande kan du alltid få mer stöd och hjälp av oss. Vår duktiga kundtjänst svarar gärna på de frågor som kan uppstå när du är ny som hyresvärd!