Har du ett rum att hyra ut för att få råd med drömresan?

Publicerad av

Bostadsbristen är stor, speciellt bland unga. Det gäller framförallt i de stora studentorterna. Allt fler familjer och ensamstående väljer att dryga ut kassan genom att hyra ut ett rum i bostaden till en student. Kanske du är en av dem? Det här är vad du behöver tänka på:

När augusti kommer och universitet och högskolors terminsstart närmar sig, är det många nya studerande som fortfarande söker desperat efter en bostad. Tusentals tvingas börja sitt nya liv som studenter med att bo tillfälligt på soffor hemma hos vänner eller familjemedlemmar, betala för vandrarhem eller till och med flytta in på campingplatser. Det skapar naturligtvis stor stress att inte veta var du ska sova på kvällen samtidigt som du ska anpassa dig till ett helt nytt studieliv, få nya vänner och läsa kurslitteratur.

Kanske du kan hjälpa? Det kan vara så att du själv har barn som ska flytta ut och kan hyra ut hans eller hennes rum? Många av oss bor i större bostäder än vad vi använder, och ett avskilt rum i ett stilla villakvarter är precis vad många studerande efterfrågar. 

Om du har ett rum över i din bostad, så är det inte bara en god gärning du gör om du kan hyra ut din bostad, du får samtidigt in mer pengar på kontot, som du kan använda för annat. Kanske en resa du planerat?

Man och kvinna kysser vid bro. Foto: Unsplash
Om du hyr ut ett extra rum kan du få råd med en drömresa. Kanske en romantisk tur till Chicago?

 

  • TILLSTÅND att hyra ut till inneboende – behöver du inte. Trots att du oftast hyr ut i andrahand till en inneboende så har du alltid rätt att hyra ut ett rum, eller delar av din bostad, så länge du själv bor kvar i den, också om du har en bostadsrätt eller hyresrätt.
  • REFERENSER. Unga människor har oftast bott hemma hos sina föräldrar, men du kan ändå be om telefonnummer till exempelvis tidigare arbetsgivare och lärare som kan ge en bild av den person som du ska ha boende hos dig. Prata gärna också med föräldrarna, så att du vet att de till exempel kan garantera hyran om den inneboendes pengar plötsligt sinar.
  • HYRA. Du kan kräva hyra i förskott, men kom ihåg att hyran ska vara skälig, alltså  att den hyra du tar ut motsvara den hyra du själv betalar för ytan du vill hyra ut. Om det är ett möblerat rum kan du lägga på 10-15 procent, och du kan även lägga till för dina utgifter för exempelvis delad el, internet och kabel-tv.
  • KONTRAKTET.  Det är viktigt vad som står i kontraktet, vilka utrymmen som är gemensamma, och de utgifter som ingår exempelvis. Det är också viktigt att avtala uppsägningstiden i avtalet. Uppsägningstid är vanligen 3 månader för en inneboende så om uthyrningen gäller en kortare tid,  exempelvis två månader måste det stå i kontraktet för att gälla. En inneboende får aldrig besittningsskydd. Om det uppstår problem med din inneboende har du rätt att vända dig till kronofogden för att få hjälp med en vräkning.
    Du kan läsa mer och ladda ner ett hyreskontrakt gratis på vår informationssida.
  • HARMONI. Prata igenom era förväntningar. För den som precis blivit student kan det vara svårt att veta vad det kommande året för med sig. Många studenter känner sig ensamma, eller saknar vänner och familj, och isolerar sig kanske på rummet första tiden. Andra har fullt med studier och aktiviteter. En del drygar ut studiemedlen med extrajobb på kvällarna. Därför är det viktigt att från början vara klar med vilka regler som ni båda ska följa, när det gäller gemensamma utrymmen, oväsen, nattgäster o.s.v. så att inte uppstår onödiga konflikter längre fram.

Du kan finna studenter som söker efter bostad i din stad bland BostadsPortals bostadssökande eller enkelt och gratis skapa din Hyresannons och finna din framtida hyresgäst.

Här kan du finna våra Facebooksidor där många studenter just nu söker ett boende:

Du kan alltid kontakta oss om du har frågor, vi svarar på e-mail alla dagar i veckan!