Gör en bra ansökan till hyresvärden

Publicerad av

Hur skriver du bästa ansökningsbrevet så att du ökar dina chanser att snabbt bli hyresgäst? Läs vidare för svar.

Kanske har du redan sett drömlägenheten genom att surfa på webben och du redan har börjat inrätta lägenheten mentalt.

Men du är inte den enda som kommer att söka. Så vad skriver du i ditt ansökningsbrev till hyresvärden?

adorable-adult-beautiful-774095
Hitta din bostad och skicka hyresvärden en bra ansökan idag! Foto: Unsplash

Börja alltid med att läsa igenom annonsen noggrant. Passar bostaden med det du letar efter? Kan du leva upp till hyresvärdens önskemål om hyresgäst? Om du söker bostad via BostadsPortal ska du komma ihåg att fylla i din profil så att hyresvärdarna  blir imponerade! Dina önskemål matchas också med de hyresvärdar som har lagt upp annonser som passar med dina kriterier.

Men många hyresvärdar vill också ha en intresseanmälan till just deras bostad.

Tänk på ditt bostadssökande som en process à la jobbsökande: Din profil är ditt CV som du nu ska kombinera den med ett personligt brev, i form av en motiverad ansökan som visar hyresvärden att du är den rätta hyresgäst för just denne. Hyresvärden kommer bara att kontakta de hyresgäster som  passar som potentiella hyresgäster, och det är som de som redan i sin första kontakt har lyckats göra en bra presentation.  De korta och anonyma meddelandena ( både i mail och pm) med frågor eller  bara  ett ”vill du ringa mig?” ryker därför ofta längst ner i högen.

Förhåll dig alltid till innehållet i bostadsannonsen. Det är en bra idé att ditt ansökningsbrev tar utgångspunkt i hyresvärdens bostadsannons. På så sätt visar du att du har läst igenom annonsen, visar ditt intresse och undviker att din ansökan verkar massproducerad.

Undvik allt för många klichéer. ”Ansvarstagande, rökfri, mogen, lugn, ordningsam …” Kan du känna igen det? Det låter opersonligt och kan vara vem som helst. Fokusera istället på att skriva något som gör att hyresvärden fortfarande kommer ihåg dig efter att han eller hon har läst 40 andra ansökningar.

Ta en bra bild av dig själv och lägg med den i ansökan.  En bild säger mer än tusen ord!  Beskriv din situation kort och positivt, till exempel. Vad du ska studera eller vad du jobbar med, och varför du gör det. Berätta om dina hobbyer och fritidsintressen.  Ta reda på mer om området bostaden ligger i och berätta varför just passar så bra för din livssituation. Skriv gärna i ansökan hur länge du hoppas bo i bostaden. Är det fram till att studierna slutar? Tillfälligt eller så länge som möjligt? Så visar du att du redan tagit ställning till frågan (och läst i annonsen om den var korttid eller tillsvidare.)

Hellre kort och kärnfullt än en hel roman. Hyresvärden har inte tid att läsa längre än en sida. Starten och slutet är viktigast. Basera gärna det du skriver på det du redan har skrivit i din profil, men anpassa den alltid till hyresvärdens bostadsannons.

Råd från hyresvärden till din ansökan

Speciellt om du söker bostad för första gången är det några detaljer som är viktiga att tänka på. Pia Kron, som är hyresvärd på Visby lägenheter, ger följande råd till studenter som söker bostäder:

Visa vem du är.  Ge din ansökan det lilla extra så hyresvärden väljer att ringa upp dig. Om du är osäker på svenskan är det bättre att skriva på engelska direkt än att använda Google translate.

Hitta referenser. Du kar kanske bott som inneboende, eller har en gammal arbetsgivare eller till och med f.d lärare som kan gå i god för dig.

Be alltid om att se bostaden. Genom att visa intresse, visar du att du är seriös i ditt sökande och det är också ett bra sätt att se om du passar för lägenheten, och om lägenheten passar för dig.

(Hyresvärden Pia Kron har fler goda råd  till studenter som du kan läsa i en intervjue vi tidigare har gjort med henne på bloggen)

Fler råd till dig som söker bostad:

Grattis: du är antagen, och nu då?

Så är du redo inför studiestarten

Det är viktigt att du skriver dig på studieorten!

Våra bästa flytt-tips!

Du kan också få förslag på hur du skriver ansökningsbrevet till hyresvärden på jagvillhabostad.nu

Var ska du studera?

Vi har samlat lediga bostäder på de största svenska studentorterna här, och alla lediga bostäder i Sverige (fler än 10 000) hittar du om du går till BostadsPortals söksida.

Välkommen och lycka till!

En kommentar

Kommentarsfunktionen är stängd.