13 tips för att få lägenhet i tid till studiestarten

Publicerad av

Så fixar du studentbostaden

 1. Börja med att ta reda på bostadsläget på din studieort. Sveriges förenade studentkårer, SFS, ger varje år ut en rapport över hur de olika kommunerna med universitet och högskolestudier förväntas kunna erbjuda bostäder till studenterna. I år rapporterar de om att 12 av studentorterna har svårt att ge dig en bostad inom sex månader.  Även ifjol rapporterade de om att bristen på studentbostäder var mycket stor i hela 13 studentorter, och att många kunde vara tvungna att vänta på en bostad i över 6 månader. Du kan även kontakta studentkåren direkt för att få hjälp och stöd!
 2. Behöver du stå i bostadskö? Börja med att gå in på din skolas hemsida och hitta till de alternativ som finns för studentbostäder. Ofta finns det ett kö-system till organisationen (ibland kommunen) som står för studentbostäderna, så se till att skriva in dig och ställa dig i kö så fort som möjligt. Även om det står att kön är lång, så kan det gå fortare än det ser ut som, och oavsett så är det bättre att stå i kön än att inte göra det.
 3. Har din studentstad bostadsgaranti? Kommuner på många platser i Sverige garanterar faktiskt dig en bostad när du kommer in på utbildning i upptagningsområdet. Då ska du absolut anmäla dig det! Men det är viktigt att du läser igenom reglerna för vad bostadsgarantin innebär, och att du försöker sätta dig in i var bostäderna finns, så att du om möjligt kan ansöka om studentbostäder som passar in dina önskemål om att vara inom cykelavstånd till campus, till exempel. Är du mellan 18-30 år kan du även undersöka möjligheten till ett ungdomsbostads-kontrakt via kommunen.
 4. Gå in på BostadsPortal för att få överblick över alla lediga bostäder, även de från privata hyresvärdar. Det finns alltid fler lediga bostäder än du kan hitta hos studentkår och på kommunens hemsida. BostadsPortal samlar alla annonser, även de med rum för inneboende och lägenheter från de små privata hyresvärdarna. Gå igenom så många annonser som möjligt och få en bild över hela området. På BostadsPortal kan du även läsa närhet till kollektivtrafik och butiker i annonserna, liksom vad andra bostäder i samma område kostar i hyra.
 5. Skapa en bra profil. Använd lite tid för att presentera dig själv på BostadsPortal så kan du matchas med hyresvärdar som har bostäder som passar dina önskemål.  Kom ihåg att du presenterar dig själv, så var noggrann, undvik stavfel och lägg en bild som du själv tycker både representerar dig själv och att du är den perfekta hyresgästen. Inga fest-selfies! Berätta varför du behöver en bostad, hur stor den behöver vara, i vilket område och vad du max kan tänka dig att betala i hyra.
 6. Skriv en intresseansökan. Tänk på det här som om du sökte jobb och var noggrann. Ofta tittar hyresvärden lika mycket på hur du skriver som vad du skriver. Få tips om hur du gör ett bra ansökningsbrev här. Hitta referenser: En tidigare arbetsgivare? En av dina gamla lärare? Någon som kan berätta om att du är pålitlig ger mycket mer än att du själv skriver det. Och inte dina föräldrar, för alla vet att föräldrar inte är särskilt opartiska när det kommer till sina barn…
 7. Utnyttja ditt kontaktnät. Det gäller att använda dig av både det sociala nätverk du har på exempelvis FB och det som du har via vänner och bekanta IRL. Prata med dina föräldrar om de inte vet någon släkting som kan tänkas låna ut ett rum i några månader på studieorten. Gör ett uppslag på FB och övertyga ansvarstagande vuxna i din omgivning att dela den på sina väggar. Börja följa FB sidor och grupper som handlar om boende i området. Här hittar du t.ex. BostadsPortal på Facebook.
 8. Kontakta hyresvärdar. Läs igenom annonserna för att se hur hyresvärdarna föredrar att kontaktas, via mail, intresseanmälan eller kanske telefon. Förbered dig på att ta emot eller ringa ett samtal om bostaden du önskar. Det gäller att ge ett bra intryck: presentera dig med för och efternamn, var artig och prata tydligt. Se till att du kan svara på var du vill bo, hur länge och hur du ska klara hyran (CSN, extrajobb, etc). Berätta vad du ska läsa, och varför du blir en bra hyresgäst (återigen, se till att ha hittat referensern!)
 9. Du ska alltid vara försiktig. Låt ingen behandla dig dåligt, eller lura dig på pengar bara för att du desperat söker bostad. Både på Facebook och i på annonssiter finns det många som försöker utnyttja att det finns för få bostäder för de som söker. Du kan enkelt bli en bostadsdetektiv och undersöka bland annat fakeprofiler på FB, men ännu viktigare är det att du drar öronen åt dig om de vill ha pengar på ett sätt som inte kan spåras. Betala aldrig för så kallad ”visningskostnad” och var försiktig med vilka personuppgifter du ger ut. Har du inte fått nyckel och kontrakt så ska de inte få pengar. Upptäcker du något tveksamt bland våra annonser kan du alltid kontakta kundtjänst direkt!
 10. Sök efter alla typer av bostäder. Studentkorridorer har dåligt rykte, men ger dig en chans att slippa ifrån den ensamhet som de flesta studenter råkar ut för den första tiden, kollektiv utanför staden kan vara både billigt och socialt att föredra framför en egen lägenhet. Sök både utanför staden och inne i den, och sök både första och andrahand. Även korttidskontrakt kan vara en lösning medan du letar efter annat.
 11. Kan du köpa en bostad? Om din familj eller du har den ekonomiska möjligheten att köpa en bostadsrätt så har du nog inte ens läst så här långt ner på listan. Men i vissa lägen kan det faktiskt vara en bra investering för dina föräldrar att köpa, och om så är fallet så bör ni sätta er ner ihop och prata igenom det med er bank. Det är viktigt att ni går igenom vem som ska betala vad, och hur länge.
 12. Förbered nödlösningar. Vad kostar det att bo på närmsta camping? Har du ett tält kvar efter sommarens festivaler? Kan du böna och be en vän att få bo på deras soffa? När du väl är på plats på studieorten så gäller det att läsa på anslagstavlor (elektroniska och fysiska) och prata med alla du kan om din akuta bostadsbrist. Många kårer har infört system med couch surfing, och kasnke du kan gå ihop med andra bostadssökande och hyra en större lägenhet för att starta ert eget kollektiv?
 13. Fortfarande osäker? Följ oss på vår huvudsida på Facebook för fler råd och tips OCH annonser så att du är klar till skolstarten!
matheus-ferrero-350443-unsplash
Så hittar du bostad i tid till studiestarten! 13 tips!