Gör bostaden visningsklar – enkelt

Publicerad av

Så visar du upp en bostad du ska hyra ut

Ska du hyra ut lägenhet eller rum i andrahand samtidigt som du kanske letar efter en annan bostad eller håller på att flytta till en ny gemensam? Då kan det vara tufft att hålla bostaden fin och ren hela tiden, så att du enkelt kan visa den för intresserade hyresgäster.

jaroslaw-ceborski-250955-unsplash
Det är viktigt att du släpper in ljus i en bostad du ska visa upp. Försök även att visa så mycket tomma ytor som möjligt, så att hyresgästen kan föreställa sig sina egna saker i rummet.

Så visar du upp bostaden utan krångel

  1. Se till att ha alla papper lätt tillgängliga. Har du ritning av lägenheten, tillstånd för uthyrning och ev. kontrakt lätt tillgänglig i en mapp så behöver du inte tänka mer på det. Detsamma gäller för elavtal, internet etc, som kan påverka hyresgästen. Du hittar gratis mallar för hyreskontrakt i andrahand på vår hyreskontraktsida.
  2. Boka in tid. Se till att din potentiella hyresgäst vet hur mycket tid han eller hon har i bostaden, och ta reda på hur många som kommer. På det viset blir det mindre stressigt för dig, om du har andra avtal eller till exempel har barn att lägga en viss tid.
  3. Förstahandsintryck et är viktigast. Hela lägenheten behöver inte vara fläckfri, men ge bästa möjliga förstahandsintryck genom att hålla handtag, dörrkarmar, och hallgolv rena, skaffa en fräsch dörrmatta, och packa bort överflödiga skor och ytterkläder.
  4. Se till att du kan snabbstäda. Med rätt förberedelser behöver det inte ta mer än en halvtimme att göra bostaden presentabel: tumregeln att prylar som inte är absolut nödvändigt för din överlevnad ska kunna plockas bort på några minuter. Börja därför i god tid att rensa ut bland dina överflödiga ägodelar. Kanske du kan ställa saker i förråd, eller hos en vän. Vi är många som övermöblerar våra hem, så ta chansen att göra en rejäl utrensning, och sälj eller ge bort allt du inte behöver, så underlättar du samtidigt för din kommande flytt.
  5. Städa bara där det syns. Du behöver ju inte visa allt i bostaden, och du behöver heller inte ha det perfekt överallt. Det är ju standarden på bostaden du visar upp, inte din egen nivå på städning. Ett bra råd är att torka av ytor i badrummet på morgonen, och håller hygienartiklarna inne i skåp, för så är det redan visningsbart. Håll tvätten dold, sätt in disken i diskmaskinen och vattna blommorna. (Du hittar fler städtips här)
  6. Öppna fönstren och vädra ut. Varför inte sätta på en kopp kaffe så att ni i lugn och ro kan diskutera igenom för och nackdelar med bostaden. Förbered några områden du kan berätta om, men låt samtidigt besökarna ställa de flesta frågorna. Se till att du kan svara på frågor om pendelavstånd, affärer, förskolor och skolor i närområdet. Ingår möbler, internet eller andra kostnader i hyran? Berätta gärna ärligt varför du ska flytta. Du behöver inte försköna verkligheten, bara peka på det du själv menar har varit det bästa med att bo där.
  7. Släpp in ljus så att bostaden kan ses. Om det är på kvällen så ska du tända upp så mycket lampor du kan medan du dagtid inte får glömma att kan dra ifrån gardinerna.
  8. Bli eniga om när ni ska höras igen. Vill de ha bostaden med en gång, eller vill de tänka på saken? Känns det bra för dig att hyra ut i andrahand till de som kommit för att titta? Bestäm tid och plats när ni pratas vi igen.

 

BostadsPortal hjälper dig hela vägen som hyresvärd, från en gratis annons, i kontakten med potentiella hyresgäster, med kontrakt och med tips och regler. Det är därför du ska välja oss på BostadsPortal! Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor!