Finns det lediga studentbostäder där du ska studera?

Publicerad av

Går det att hitta lediga bostäder där du ska studera? En ny genomgång av de stora studentorterna visar att 12 av de största har så stor bostadsbrist att du inte kan räkna med en studentbostad under de första 6 månaderna. I många fall handlar det istället om en väntetid i 1-2 år för att få ett tryggt boende.

En ny rapport från SFS, Sveriges förenade studentstiftelser, varnar att enbart 10 % av de svenska studenterna bor i städer med en fungerande bostadsmarknad. När nu bostadsjakten börjar för minst 45 000 nya studenter så får majoriteten räkna med en väntetid i mellan 3 månader och flera år innan de fått tag i ett eget, tryggt, boende.

Vi har här på bloggen berättat om rapporten också tidigare år, och upplever också på BostadsPortal ett stort tryck under framförallt augusti och september månad från just studenter som letar bostad på de stora studentorterna.

Räkna med kö-tid i mer än 6 månader för att få studentbostad i:

 • Göteborg
 • Halmstad
 • Jönköping
 • Karlskrona
 • Luleå
 • Lund
 • Skövde
 • Stockholm
 • Umeå
 • Uppsala
 • Visby
 • Växjö

Kö-tid i upp till 6 månader för studentbostad i:

 • Borlänge
 • Borås
 • Eskilstuna
 • Falun
 • Helsingborg
 • Kalmar
 • Karlstad
 • Kristianstad
 • Linköping
 • Malmö
 • Norrköping
 • Örebro

Här är du garanterad studentbostad inom en månad:

 • Gävle
 • Karlshamn
 • Piteå
 • Skellefteå
 • Sundsvall
 • Trollhättan
 • Västerås
 • Örnsköldsvik
 • Östersund
adolescent-beautiful-blond-786801
Finns det ett tryggt boende att få inom 6 månader där du ska studera?

Vad är ett tryggt boende?

SFS gör undersökningen genom att ringa runt till  studentkårer och bostadsbolag i 33 av de största svenska studieorterna,  och bedömer utifrån det om det kan erbjudas en trygg och hållbar bostadssituation under hela studietiden för de studenter som söker bostad. Som ett tryggt boende räknar de bland annat in att hyran är rimlig i förhållande till studiemedel, att boendet gäller ett förstahandskontrakt och att bostaden ligger på ett timligt avstånd till skolan. På de flesta orter kan du som student finna andra typer av bostäder, men de är ofta i andra eller tredjehand i korta perioder, med allt för hög hyra, eller att studenterna under längre tid tvingas bo på en soffa hos vänner eller släktingar.

Så vad kan du göra för att få boende snabbt som nyinflyttad student?

Du kan börja med att läsa våra 13 tips för att få lägenhet i tid till studiestarten så att du får du matnyttiga tips för att leta efter bostäder som du kanske inte hade tänkt på. Du bör också fundera på om du kan tänka dig att bo som inneboende under tiden som du står i kö och väntar på ett kontrakt på en studentbostad. Här får du råd för att få det förhållandet att fungera med dig och din hyresvärd, trots att ni delar bostad. En annan möjlighet som du helt klart ska överväga är att dela bostad med en eller flera vänner, eller kanske flytta ihop med din respektive. Om du väljer att bli sambo, ska du bara komma ihåg att läsa lite om  vad du bör tänka på innan du blir sambo, först 😉

Här kan du hitta Studentbostäder:

 

Det är viktigt att du tar hand om dig själv

SFS varnar för att många studerande väljer att tacka nej till sin studieplats eftersom de inte funnit boende, men många tar också stora risker i sitt sökande, när de blir desperata för att få stanna kvar på sin drömutbildning. Vid höstterminens start är det många som utsätts för bedrägeriförsök, främst genom mail och Facebookgrupper, men även via olika uthyrningssiter. Polisen har rapporterat en ökning under  av ID-bedrägerier i just Facebookgrupper under sommarmånaderna och varnar för att du aldrig ALDRIG aldrig ska logga in i ditt mobil-id på uppmaningen av någon som ringer och ber dig, exempelvis för att göra en kreditkoll innan du får se den bostad de utlovat. BostadsPortal granskar annonser löpande för att upptäcka möjliga bedragare, och få bort dem från siten, och samarbetar med polisen med ev. utredningar om brott. Vi har också sammanställt en checklista för dig som oroar dig över falska annonser, så att du kan genomskåda bedragarna. Kom ihåg att aldrig betala för en lägenhet du inte har fått kontrakt/nyckel till, att inte föra över pengar genom tjänster där pengarna inte kan spåras (för då kan du aldrig få tillbaka dem om något är fel) och ta gärna med en kompis när du ser på lägenheten, så att du både får ett extra par ögon på hur den ser ut, för att undvika de dolda fällorna på lägenhetsvisningen och så att du är säker från exempelvis hot och trakasserier.  Det är alltid bättre att vara säker, så prata med din omgivning för att få hjälp och stöd, även när du söker bostad.

Lycka till!

En kommentar

Kommentarsfunktionen är stängd.