5 vanliga fel du – kanske – gör som hyresvärd

Publicerad av
  1. Du glömde skriva kontrakt

Även om muntliga avtal gäller så är det mycket säkrare att ha alla avtal du gör med din hyresgäst ordentligt dokumenterat. Du kan hitta gratis hyreskontrakt att ladda ner skrivna av en jurist och uppdelade utifrån den boendeform du hyr ut direkt på vår site, så gör det bara. Läs också Så sätter du rätt hyra när du hyr ut i andrahand. Det här är extra viktigt om du hyr ut till inneboende, eftersom du då har fler detaljer ni ska vara överens om, till exempel

  1. Du glömde att ta med inkomsten i din deklaration

Den dåliga nyheten är att om du glömmer att ta upp din extrainkomst så kan du få ett skattetillägg på 40 procent på den skatt du inte betalat. Skatteverket granskar just den här typen av inkomster lite extra, eftersom uthyrning från tex airbnb har ökat, men att många inte har tagit upp de extra inkomsterna i deklarationen.

Den goda nyheten är att du kan tjäna rätt mycket innan du ska betala skatt: För bostadsrättslägenheter är gränsen 40 000 kronor per år, plus uthyrningens andel av månadsavgiften. För villor är nivån ännu lite högre, 40 000 kronor plus 20 procent av bruttoinkomsten för uthyrningen. Du kan läsa mer om på vår site om skatteregler vid uthyrning.

  1. Du tar ut för hög hyra

Ja, vad är egentligen en skälig hyra? Det är inte helt klätt att svara på eftersom det handlar om vilket värde bostaden beräknas ha. Men för att göra det enkelt så är det så här: Om du hyr ut i andrahand så kan du bara ta den hyra du själv skulle betalt + en avgift för möbler. Om du hyr ut en bostadsrätt så är det lite krångligare, så gå gärna in och använd vår kalkylator för att se vad en rimlig hyra kan vara. Risken är annars att din hyresgäst drar dig inför hyresnämnden och så blir du skyldig att betala tillbaka.

  1. Du gjorde inte en besiktning

Det är viktigt att du har koll på ev. skador innan nästa hyresgäst flyttar in. Du har som värd ingen skyldighet att besiktiga lägenheten, men utan ett besiktningsprotokoll är det svårt att bevisa att skador uppstått under tiden hyresgästen bott där och inte innan. Och det ÄR faktiskt värden som ska bevisa när skadorna har uppkommit, annars får du inte ersättning, trots att du kanske har en depositionsavgift för just för detta ändamål. Ta gärna foton och gå igenom lägenheten tillsammans med hyresgästen, vid inflytt och utflytt och skriv under protokollet gemensamt.

  1. Du glömmer underhållet

Som hyresvärd är du ansvarig för att bostaden är beboelig, och det är ditt ansvar att se till att den fortsätter att vara det. Så om det är du som är ansvarig för att det betalas på el, värme och vatten, enligt hyreslagen. Du är också ansvarig för att byta ut exempelvis trasiga kylskåp, eller tvättmaskin om det ingår i kontraktet.  Som hyresvärd är du också ansvarig för att hyresgästen inte har det för kallt eller varmt i lägenheten.

Det är mycket att hålla reda på som ny hyresvärd. Om du känner dig osäker är du alltid välkommen att kontakta oss på mail info@bostadsportal.se eller att läsa mer på våra temasidor för hyresvärdar. Här kan du även skapa en gratis hyresannons och få hjälp till att finna den rätta hyresgästen.

mohamed-al-masry-609288-unsplash
Ny som hyresvärd? Kom ihåg att inte glömma de här viktiga detaljerna! Foto: Unsplash