Roomie=Både hyresvärd och hyresgäst

Publicerad av

Om du hyr ut delar av din bostad till en annan person samtidigt som du fortfarande bor kvar i den – kommer du i en lite speciellt situation: Du blir hyresvärd och hyresgäst på en gång och det betyder att du både de har ansvar och rättigheter som följer med de två rollerna. Och dessutom ska du bo i nära kontakt med en person som du -kanske- inte känner särskilt väl.

jacalyn-beales-435629-unsplash
När du ska hyra ut del av ditt hem till någon annan så kan det krävas att mer av dig: både som hyresgäst och som hyresvärd!  Photo by Jacalyn Beales on Unsplash

Så hittar du din kommande roomie

Visste du att det är kostnadsfritt för dig, som vill hyra ut en bostad, att annonsera på BostadsPortal? Om du vill hyra ut ett rum är alltså  en standardannons är alltid gratis, och du kan gå in och redigera i den hur många gånger du vill, utan att det kostar!

Vi har vänt upp och ner på förutsättningarna i branschen: hos oss är det först när någon blir intresserad av din annons, som hon eller han kan köpa ett HittaBostadsPaket och få tillgång till dolda kontaktuppgifter i annonserna. Det här, har vi sett, minskar antalet ”fönstershoppare”  som kontaktar dig och ökar antalet seriösa bostadssökande.

När din annons är färdig blir den direkt matchad genom vår databas med alla som söker en bostad som svarar till din annons. BostadsPortal sänder varje vecka ut omkring 600 000 bevakningsmail till bostadsökande i hela landet. På så sätt tipsas de rätta personerna om din annons, så fort som den är publicerad.

Men vi nöjer oss inte med det. Vi sprider också din annons aktivt på sociala medier, i de Facebookgrupper och sidor som är relevanta för just din målgrupp.

Att bo som roomies

Det är trevligt att leva med en eller flera rumskamrater, men det kan också vara svårt att dela bostäder med andra – oavsett om det är dina dina bästa vänner eller helt nya bekanta. Det finns många problem du kan stöta på när du väljer att flytta med andra.

Vem står för städning av gemensamma utrymmen? Är det något som heter mitt och ditt i kylskåpet? Hur många fester får du hålla? Hur mycket ska man anpassa sig till varandra?

Du kan få mer goda råd om hur du håller kommunikationen levande  när du bor så här tätt i hop:

Vill du skaffa inneboende?

Hyra ut rum till student och få råd med drömresan?

Så trivs du som inneboende

När du är hyresvärden för din inneboende

Oavsett om du hyr ut din bostad i första eller andrahand så behöver du inte be om tillåtelse när du hyr ut till en inneboende. Så länge du bor kvar själv har du rätt att hyra ut rum till någon annan. Men det betyder också att du blir den personens hyrsvärd. Och det kan ju kännas lite förvirrande.

Men just därför har vi en temasida om inneboende på BostadsPortal där vi går igenom regler och lagar, och ger dig goda råd, och där du även kan ladda ner hyreskontraktsmallar för dig som hyr ut till inneboende -gratis.

Du kan även  läsa fler tips i tidigare artiklar på bloggen om 5 vanliga fel du -kanske- gör som hyresvärd, vad är en depositionsavgift? eller få tips om hur du inrättar bostaden så att ni får mer plats, trots den lilla ytan: 7 inrednings tips för en liten lägenhet eller kanske Gör om i hyresrätten -utan att skada väggarna!

Du kan alltid höra av dig till oss om du vill ha tips och råd om hur du bäst får en bra relation med din hyresgäst, och vilka regler som gäller för olika boendeformer!

matheus-ferrero-350443-unsplash
Vem vet? Kanske du möter din kommande bästa vän genom att hyra ut ett rum? Foto: Unsplash

Lycka till!