Gäller din försäkring när du hyr ut?

Publicerad av

När du hyr ut din bostad är det viktigt att komma ihåg att du ska vara försäkrad. Det kan ske mycket med din bostad under tiden din hyresgäst bor där, och inte allt kan täckas av en vanlig hemförsäkring.

Varför ska du ha en hemförsäkring?

En hemförsäkring är ett grundläggande försäkringspaket för din bostad. Genom den kan då få ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i en brand- eller vattenskada. Dessutom innehåller alla hemförsäkringar ett reseskydd, ett rättsskydd, ett överfallsskydd och ett ansvarsskydd (skadeståndsskydd).Du kan läsa mer om hemförsäkringar på konsumenternas försäkringsbyrå.

victor-freitas-548350-unsplash
Många som tror att en vanlig hemförsäkring räcker vid uthyrning riskerar att få en obehaglig överraskning. Foto Unsplash.

Visste du att du kan skapa en gratis hyresannons direkt på BostadsPortal, där du kan lägga upp hur många bilder du vill och ändra i texten hur många gånger du vill -kostnadsfritt!

Därför är försäkringen så viktig när du hyr ut

Det är mycket som kan hända i en bostad som du hyr ut. Det handlar inte bara om saker och möbler som kan gå sönder, det kan också ske större, dyrare skador som inte har med oaktsamhet att göra, som vattenskador vid exempelvis översvämning. Därför är det viktigt att du kontrollerar så att du även är försäkrad vid exempelvis brand eller vattenskador.

Mer du behöver kolla upp i försäkringsvillkoren när du hyr ut är:

  • Om du äger bostaden behöver du antagligen även en försäkring för fast inredning som köksinredning och vitvaror. Om du hyr ut omöblerat kan detta också ha betydelse för vilken försäkring du ska välja.
  • Hemförsäkringar täcker inte heller alltid om föremål i din bostad stjäls av en hyresgäst, eftersom du själv släppt in personen i din bostad, så det kan också krävas en extra försäkring för det.
  • Kom ihåg att skriva en inventarielista, och att göra ett besiktningsprotokoll när hyresgästen flyttar in  så att du kan bevisa i vilket skick bostaden var i, och vilka föremål/möbler som fanns vid inflytt.
  • Lämna alla föremål som du är extra rädd om i förvaring istället för att låta dem stå framme under tiden du hyr ut bostaden.

Se till att även hyresgästen – också- har hemförsäkring

I många fall kan det faktiskt behövas att både du och hyresgästen är försäkrad. Även detta kan du kolla upp med ditt försäkringsbolag, men det är oftast något som krävs av försäkringbolagen.

Hur ska du försäkra din bostad när du hyr ut?

Börja med att kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring. Olika försäkringsbolag har olika villkor och olika saker som täcks av försäkringen. En och samma hemförsäkring gäller oftast  bara för alla som är skrivna på samma adress och som delar hushåll med varandra medan andra kan tillåta att du och hyresgästen delar samma försäkring. Och återigen: om du hyr ut under längre tid kan detta betraktas som affärsverksamhet och då ska du titta på andra försäkringar för det. Om du har en bostadsrätt eller en villa kan det betyda att du ska undersöka andra försäkringsmöjligheter. Läs mer på om det på Konsumenternas försäkringbyrå: bostadsrättsförsäkringar och villaförsäkringar.

Viktig att komma ihåg om försäkringar vid uthyrning

  • En hemförsäkring gäller för ett år i taget. Under den tiden kan du normalt inte byta eller säga upp din försäkring, inte heller om du flyttar till en annan bostad, även om du oftast kan flytta den med dig.
  • Kom ihåg att försäkringen bara gäller om du faktiskt har rätt att hyra ut. Du kan läsa mer här om när och hur du får hyra ut din bostad: hyra ut i andrahand, hyra ut egen bostad och hyra ut till inneboende.
  • I hyreskontraktet ska du se till att du fyller i villkoren för när hyresgästen ska lämna bostaden och i vilket skick. Var också tydlig med vad depositionsavgiften ska täcka.  Du kan ladda ner ett gratis hyreskontrakt direkt på BostadsPortal.

Andra lästips på bloggen för dig som hyr ut:

Det är mycket att hålla reda på som ny hyresvärd. Om du känner dig osäker är du alltid välkommen att kontakta oss på mail info@bostadsportal.se eller att läsa mer på våra temasidor för hyresvärdar. Här kan du även skapa en gratis hyresannons och få hjälp till att finna den rätta hyresgästen. Lycka till!