Unga stängs ute från bostadsmarknaden

Publicerad av

De kreditrestriktioner som införts gör det svårare och svårare för unga som vill köpa en bostad, visar en undersökning av Sveriges byggindustrier. Värst är det i Stockholm och Göteborg. 

Mellan 50 och 90 procent av ensam­boende unga har inte råd att köpa en etta efter att kreditrestriktioner som bolånetak och skärpta amorteringskrav införts, enligt Sveriges byggindustriers undersökning, som också pekar på att det inte byggs nog med bostäder.

I en intervju med SVT säger Cecilia Hermansson, ekonom och forskare på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm att politikerna måste hitta lösningar för att hjälpa de unga. Hon säger också att många unga hellre vill hyra bostad och att kommunerna bör få i uppdrag att bygga för just den gruppen.

Tidigare rapporter har också visat att trots att det byggs nya bostäder i Sverige är det inte alls i den utsträckningen som det behövs, och att det framförallt saknas bostäder för unga på studentorter syns vid varje terminstart.

Vad tycker du? Är du mer för att hyra eller känner du ett behov av att köpa bostad? Berätta gärna om dina åsikter i kommentarsfältet!

portrait of a beautiful girl with a suitcase
Det är många som behöver en bostad, men för unga blir det allt svårare… Foto: Colourbox