Får jag hyra ut min studentbostad i andrahand?

Publicerad av

Om du ska studera tillfälligt på annan ort eller träffat någon som du gärna vill provbo med, kan det vara lockande att hyra ut din nuvarande bostad och  slippa dubbla hyror. Men får du det,  även om bostaden du bor i är en studentbostad?

Vad är andrahandsuthyrning?

Att hyra ut i andrahand- andrahandsuthyrning-, är tänkt som en lösning när du tillfälligt ska bo på annan ort, kanske på grund av arbete, praktik, eller studier. Men det ska vara en tillfällig period, innan du väljer att flytta tillbaka igen. Så om du aldrig tänkt flytta tillbaka ska du säga upp bostaden, och leta efter något annat boende, till exempel på BostadsPortal. 

Vad säger hyreslagen om andrahandsuthyrning?

Enligt hyreslagen har du rätt att hyra ut din bostad tillfälligt, med hyresvärdens tillstånd. Om du hyr ut utan tillstånd kan du (och hyresgästen) riskera att bli av med kontraktet och tvingas flytta ut. Hyresvärden ska ge dig tillåtelse att hyra ut bostaden så länge du kan motivera vilka särskilda omständigheter som gör att du behöver flytta ut tillfälligt.

Du kan läsa mer om de tillfälliga omständigheterna och vad du kan göra om hyresvärden inte vill ge dig tillåtelse att hyra ut på Hyresnämndens sida.

Vad skiljer sig vid andrahandsuthyrning av studentbostäder?

Egentligen borde inget skilja sig något alls. En hyresbostad är en hyresbostad, och då reglerar hyreslagen vad du får och inte får göra. Men i praktiken har det visat sig att just studentbostäder ofta har andra regler och krav knutna till sig, något som kritiserats av bland andra Konsumentverket. Du kan läsa mer om det i en tidigare artikel här på bloggen om hur det ofta blir orättvist när unga ska hyra ut.

Därför är det viktigt att du undersöker med just din hyresvärd om vilka krav som krävs för att du ska få hyra ut. Ofta godkänner hyresvärden  direkt att du hyr ut studentbostaden för just studier eller praktik på annan ort, så länge du kan styrka det, och att det inte övergår mer än 6 månader.

Hyra ut andrahand vid studieuppehåll?

Många studentbostäder godkänner även att du hyr ut under studieuppehåll, så länge du har en garanterad en plats när du kommer tillbaka. Du kan också få tillstånd att hyra ut i andrahand om du ska prova på samboskap.

Förälskat par vill flytta ihop. Skapa hyresannons på BostadsPortal.
Funderar du på att flytta ihop med flickvännen och bli sambo, men vet inte om du får hyra ut studentbostaden i andrhand? Få svaret här.

Det är viktigt att komma ihåg att många studentbostäder är knutna till en vis utbildningsplats och universitet/högskola, och att den som ska flytta in därför måste uppfylla samma krav som du gjorde när du fick bostaden: det vill säga den nya hyresgästen ska också kunna uppvisa studieintyg och studera ett visst antal poäng per termin.

Får du inte tillåtelse att hyra ut i andrahand?

Om du upplever att du behandlats felaktigt av din hyresvärd, eller att det tar lång tid att få ett svar när du ber om att få hyra ut i andrahand, kan du vända dig till Hyresnämnden för att få dem att ta upp fallet.

När du fått tillstånd kan du direkt skapa en gratis annons på BostadsPortal och nå ut till tusentals studenter som letar efter bostad. Skapa annons här!