Regler för raketer i bostadsområden

Om du bor inne i stan och har tänkt att gå ut och smälla av en helt fantastisk kaskad av ljus och färger är det först vara viktigt att se VAR du får vara! Så här ser reglerna ut.

Var får jag skjuta fyrverkerier?

I år är det sista året när du själv, utan speciellt tillstånd, får skjuta raketer till nyår, eftersom reglerna ändrar sig 1 juni 2019. Men nu till nyår får du fortfarande som privat person köpa och skjuta raketer och andra fyrverkerier, också i bostadsområden. MEN var du får skjuta varierar för kommun för kommun. Generellt så gäller förbud i områden som sjukhus, äldreboende och andra vårdhem.

Raketer ska skjutas upp mot himlen, där det inte finns några föremål i vägen. De får aldrig riktas mot människor. Men det är också viktigt att du ska var uppmärksam på omgivningen och att du aldrig får utsätta andra för fara, så titta dig omkring och se till att du inte kan skada någon med raketerna. Undantagen går bland annat att hitta i kommunernas ordningsstadgor, så gå in på din kommuns hemsida och läs om reglerna för fyrverkerier där!

När får jag smälla fyrverkerier?

Du får bara skjuta fyrverkerier på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton. På många platser är det nytt för i år med en tidsbegränsning mellan klockan 23.00 och 01.00. Resten av året krävs särskilt tillstånd från polisen för att använda fyrverkerier, smällare och andra pyrotekniska varor.

Hur får jag skjuta fyrverkerier?

För att köpa, inneha eller använda fyrverkerier måste du vara över 18 år gammal. Enligt polisen är det ofta minderåriga som råkar ut för olyckor vid nyår. Åldersgränserna är därför satta för att försöka minska antalet skador. Tidigare år har flera åldersbegränsningar införts. 2002 förbjöds smällare, och tyngre fyrverkeripjäser förbjöds 2014. Från och med i juni nästa år kommer du alltså även behöva tillstånd för raketer på pinne. Det tillståndet får du av kommunen som då också kommer att ha krävt att du genomgått en särskild utbildning för att kunna hantera fyrverkerier.

Cirka 100 personer får varje år  besöka akuten efter att ha skadats av fyrverkerier, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Du kan också få fler goda råd om hur du får skjuta fyrverkerier på myndighetens hemsida dinsäkerhet.se.

Alternativ till fyrverkerier

För allt fler har ett nyårsalternativ blivit de tysta men oh så vackra så kallade ”rislyktorna” eller ”Thailändska lyktor”, ”Khom Loy”. För att släppa dem krävs det inget tillstånd. Välj en utan ståltråd, eftersom de kan flyga långt och hamna i tex en beteshage. Det kan få förödande följder för kor, hästar och andra betesdjur. Så välj en biologiskt nedbrytbar lykta med t.ex. bambukonstruktion, så att det inte kan skada några djur! Tänk också på brandrisken.

Om du skulle bo mindre än 10 km från en flygplats, måste flygplatsen kontaktas, eftersom de flygande ljusen kan störa flygplan vid start och landing. Man får enligt Transportstyrelsen släppa iväg högst 50 lyktor per gång och dessa får vara max 100 centimeter höga.