Klar med universitetet – vad gör jag nu?

Publicerad av

Studierna är klara (grattis!) och du ska ut i arbetslivet, flytta ut från studentbostaden, kollektivet eller studentrummet och börja om på en ny kula i livet! Visst är det kul att bo i korridor, med vännerna eller i kollektiv, men ju äldre man blir kanske man längtar efter något eget. Ett eget hem där du själv sätter reglerna och hur städat eller ostädat det ska vara?  Men hur går det till, var hittar man sin första bostad och vad ska man tänka på? Läs vidare för svaren på dina frågor!

Det finns mycket att tänka på och här är några tips som tar dig en bit på vägen:

Först och främst: Så här hittar du en bostad

  • Om du tidigare har bott i studentbostad så får du inte längre bo kvar och du behöver ett nytt boende. När du klurat ut var vill du bo och hur mycket kan du tänka dig att betala i hyra gäller det att leta, leta och återigen leta.

timothy-buck-309898-unsplash

Ett eget hem är något många drömmer om. Sätt igång letandet idag! Foto: UnsplashMåsten inför flytten – tänk på det här 

  • Det finns även en rad praktiska saker som man ska göra, hur tråkigt det än låter. När du hittat ett boende du tycker om, se till att besiktiga den. När det är gjort och ett skriftligt kontrakt är skrivet: skaffa en hemförsäkring. När du har flyttat in – gör en flyttanmälan till skatteverket samt en eftersändning av din post via adresssändning.se så att du inte missar något viktigt.
  • Teckna abonnemang. Något man tagit för givet och inte behövt tänka på innan är att teckna abonnemang. Vill du ha internetuppkoppling – jämför olika avtal och priser för att hitta fram till en billig och bra deal. Kollar du mycket på TV? Då ska samma procedur göras. Obs också på att man ska betala TV-licens om man har en TV hemma.

j-kelly-brito-256889-unsplash

Tips! Skriv en checklista över allt som behöver göras så glöms inget bort.. Foto: Unsplash

  • Om du flyttar in i din första lägenhet kan det bli en dyr affär, möbler ska kanske köpas och inredning väljas men ett bra tips är: stressa inte! Låt det ta sin tid, bo in dig i lägenheten ett tag så du vet vad som passar dig och hur du vill ha det. Du behöver inte alls köpa allt på en gång – du kommer långt med bara en säng. Du kan också kolla runt bland vänner och familj om de har något de vill skänka eller sälja billigt. Facebook-grupper, blocket och loppisar kan också vara en bra idé för att hitta billigare möbler.
  • Ha inte för höga förhoppning, en första bostad är som sagt bara en första bostad. Det blir inte alltid en fullträff på först försöket. Det behöver inte vara den snyggaste eller största lägenheten i stan. Den duger som den är.
  • Känns det ensamt och tomt? Bjud in vänner, grannar och laga god mat eller ha en filmkväll! När du ändå har mycket att fixa i samband med flytten – bjud in till pizza mot hjälp av bärande och målande.
  • Planering och schemalägg tråkigheter. Lägg upp en budget och håll dig till den. Frys mat och laga matlådor för att spara pengar. Glöm inte att släcka efter dig när du lämnar ett rum. Välj en dag i veckan där du städar och håll dig till det. Man kommer snabbt in i rutinen!

rawpixel-1053187-unsplash

Foto: UnsplashLycka till och hoppas att du kommer till att trivas i ditt nya hem!