Dela bostad med vänner

Publicerad av

Bo med vänner- så gör du för att hitta den perfekta lägenheten OCH hålla vänskapen i liv!

Det kan var hur fantastiskt som helst att bo ihop med någon du känner. Eller, kanske att du inte känner dom när du flyttar in i delat boende men att ni snart är vänner för livet. MEN det finns också en baksida av att bo ihop. Man kommer närmare varandras dåliga sidor: att man inte alltid diskar, älskar stinkande ostar, eller har andra (o)vanor som kan skapa konflikter. Så här kommer några tips om hur ni håller vänskapen vid liv!

KOM IHÅG: Prata om problemen!

De viktiga sakerna ska ni prata om INNAN ni flyttar ihop, inte EFTER ni irriterat valt att flyttat ut, så börja med att ha en så ärlig diskussion som möjligt om möjliga problem. Är det till exempel ok att inte diska upp tallriken med en gång? Kan disken stå och vänta och diskas en gång om dagen?

Hur ofta ska disken tas? Foto: Unsplash

Är det ok att städa en gång i veckan i gemensamma utrymmen? Månaden? Får det se ut som helst i de egna rummen?

Och hur är det med gäster? Hur ofta kan kompisar och pojk/flickvän hänga i de gemensamma utrymmen; i kök, vardagsrum (för att inte tala om att slåss om badrummet tidigt på morgonen?) Var går din gräns för att någon hänger hos er, och var känns det som om de också flyttat in?

DO:

  • Skaffa diskmaskin. Har räddat många förhållanden. Romantiska och vänskaps.
  • Ha gemensamma möten, ex över brunch eller onsdagsmiddag, där bara roomies är välkomna och där ni kan trivas ihop. Prata ärligt om problem, men undvik att pika varandra om små saker.
  • Visa uppskattning för dina roomies så ofta som möjligt. Det kan låta enkelt, men det kräver en daglig ansträngning: Kom ihåg att dina roomies, precis som du, bara är människor.

DONT:

  • Skriv inte bara lappar. Det blir bara passivt aggressivt.
  • Göm dig inte på rummet!

Att vara en roomie är inget som kommer av sig själv att: man måste anstränga sig annars blir det en del av en dålig spiral där alla bor sämre och sämre i de gemensamma utrymmena och börjat dra sig undan på sina rum, och då försvann ju själva poängen med att bo ihop!

Du kan hitta fler artiklar för dig som funderar på att vara roomie på vår blogg:

Handen på hjärtat: Hänger din roomies respektive aaaningens för mycket hemma hos er? Prata om det! Låt inte irritationen ligga och jäsa. Foto: Unsplash