9 hacks för lägenheten som du inte visste att du kunde leva utan!

Publicerad av

Det är förmodligen löjligt att sträva efter och omöjligt att hitta den perfekta lägenheten. Kanske känner du någon som har en lägenhet som uppfyller alla krav, men oftast så slutar det med att man alltid hittar något fel som man gärna vill fixa eller förbättra.

Du behöver inte alltid leva med din lägenhet som den är även om du måste följa din hyresvärds regler. Det finns massvis med små, enkla och användbara hacks som gör större skillnad på din bostad än du tror! Här har vi listat de 9 vi tycker är bäst:

1. Vill du utnyttja utrymmet till max i din lägenhet? Så kan du alltid skapa dina egna väggar!

Vissa hyresgäster har turen att hitta en lägenhet med en alkov. Det är smidigt eftersom att det på ett sätt motsvarar ett helt nytt ”rum”, men egentligen så räcker det faktiskt med att placera en större bokhylla i slutet av sängen (t.ex. en Kallax från IKEA) för att skapa ett helt seperat rum!

2. Förvara dina linnen på duschdrapperi-ringar.

Utrymmet i din byrå och din garderob är dyrbart. Om du har många linnen som du ska ha plats med så kan du spara in på besväret med att vika dem genom att följa dessa enkla steg:

  1. Fäst duschringar på en klädhängare.
  2. Häng linnen på ringarna.
  3. Häng hela lagringslösningen på ett valfritt ställe.

Var det allt?

Japp, det var allt. Nu har du sparat plats i en hel byrålåda!

3. Placera ett kaffefilter i botten på dina krukor!

Kaffefilter har vi alla hemma (ja vi som inte är mer entusiastiska över te iallafall). De passar inte bara perfekt till att brygga världens bästa dryck, men de hjälper dessutom dina växter på traven i att leva ett långt och lyckligt liv! Genom att sätta ett kaffefilter mellan krukans dräneringshål och jorden, tillåter vatten att rinna ut men hindrar att jorden gör det!

4. Köp hängande fruktkorgar för smart förvaring.

Bara för att korgarna är designade för frukt och används i många kök, så betyder det inte att du inte kan använda den i ditt sovrum!

Hängande fruktkorgar kan du hitta lite överallt, i matbutiker som i inredningsbutiker. Häng en över ditt nattduksbord, eller i din garderob (om det finns plats) och använd den för smidig förvaring av strumpor, hattar, scarfar eller vad som helst! Den hängande fruktkorgen tar inte upp någon golvyta heller, smart va?!

5. Fixa hål i väggen!

Olyckor inträffar, och ibland är konsekvensen ett hål i väggen. Oavsett hur hålet uppstod så måste du ju fixa det. Det är en av de viktigaste DIY färdigheterna som du kan använda som hyresgäst.

Det första steget för reperationen är att ta reda på hur svår skadan är. Här kommer en steg för steg beskrivning:

  1. Skär ut en gipsskiva ur en triangelformad platta som är något större än skadan i väggen.
  2. Fasa kanterna till en 45 graders vinkel. Det gör du lättast med en rasp eller gipskniv. Lägg triangeln över hålet och rita av plattans konturer.
  3. Rita sedan en mindre triangel ca 12 mm innanför konturen. Såga skåror med en sticksåg från hålet och ut till hörnen på den inre triangeln.
  4. Skär ut den inre triangelytan med en vass kniv. Fasa av kanterna till linjen på den yttre triangeln. Prova med plattan så att du ser att du är på rätt väg. Hålet ska vara någon millimeter större än triangelplattan, så det ryms lite spackel mellan också.
  5. Lägg ett skikt med gipsbruk eller spacker på triangeln. Tryck den försiktigt in i hålet. Tryck inte för hårt, det ska bli en plan yta. Stryk bort överflödig massa med en spackel eller med tummen.
  6. Låt spacklet torka ordentlig. Slipa och bättra eventuellt på med en extra omgång spackel till. När ytan är helt plan kan du måla eller tapetsera.

6. Skapa ditt egna tidningsställ av en pall!

Har du massvis med tidningar som ligger hemma och skräpar? Varför inte skapa ditt egna, snygga tidningsställ av en pall?

Det enda du behöver är en pall, likt en i bilden ovan, som du hittar i praktiskt taget vilken möbelbutik som helst. Fäst bara möbeltassarna på ovansidan av pallen, vänd pallen och fyll den med dina magasin.

7. Måla kylskåpet med griffelfärg!

Har du ett tråkigt och gammalt kylskåp i lägenheten? Varför inte piffa upp det lite! Börja med att rugga upp ytan med sandpapper. Tvätta sedan kylskåpet med målartvätt och använd maskeringstejp för att täcka de ytor du inte vill måla. Måla med griffelfärg minst två gånger som du hittar på bl.a. Panduro!

OBS på att vänta i minst ett dygn innan du skriver på kylskåpet!

8. Låt stegen ta inredningen till nya höjder!

Bor du i en lägenhet med ett minimalt utrymme och allt för många kläder? Don’t worry! Ett tips är helt enkelt att luta en trästege längst väggen. Det funkar lika bra i sovrummet till kläder som i badrummet till handdukar. Den sparar på utrymmet och är dessutom en riktigt snygg inredningsdetalj som piffar upp rummet!

9. Har badrummet eller köket kanske riktigt gamla och fula kakelplattor? Bekymra dig inte! Skifta ut dem med hjälp av dekorplast!

Istället för att renovera hela köket eller badrummet så kan du skapa ett mycket personligare utrymme med klistermärken gjorda specifikt för kakel!

PSSTT.. dekorplast kan du hitta billigt på bland annat Bauhaus!