Hitta rätt roommate!

Publicerad av
joanna-nix-483764-unsplash
En roommate kan vara en bästa vän du inte mött än – eller en mardröm! Därför är det viktigt att du lyssnar på din magkänsla första gången ni träffas. Foto: Unsplash.

Att dela bostad är en superbra chans att bli vänner för livet, men först ska du hitta en bostad att dela, och få tag i rätt roomies! BostadsPortal har bett en ”veteran” på området, Rosie 24, som haft många olika roomies sen hon flyttade hemifrån och började studera. Här är de VARNINGSSIGNALER som du ska ta på allvar så att livet ihop med din roomie/kombo/roommate blir så enkelt, roligt och utvecklande som möjligt:

 • Konstig dygnsrytm: Om den du ska flytta in med har en ”konstig” dygnsrytm d.v.s. en som kan komma att krocka mycket med din: tänk nattarbete eller arbetslös, eller om du själv jobbar så kan det krocka om den du bor med studerar.
 • Om partnern alltid är där (du kan se spåren i bostaden och du märker hur de pratar, om det är ” oss” hela tiden och inte ”jag”). Då riskerar du nämligen att bli en del av deras hushåll, en sorts evig gäst. – ”Det är viktigt att etablera en roomierelation i förstahand, annars blir du som deras konstiga barn, som går runt i deras bostad, och bara är jättejobbig”, säger Rosie. Hon har de senaste åren bott i många konstellationer av kollektiv, med roomies och med vänner, de flesta bra, några fantastiska, men inga helt problemfria.
 • Om du själv ska välja ny roomie, tänk på att ni ska trivas med att bo ihop. – ” Det är lätt att bli imponerad av en cool person som vill flytta in och bli roomie, men då ska du komma ihåg att det är inte ”Jag vill vara” den här personen, det gäller att välja någon som du vill bo med, och spendera tid tillsammans med, så välj någon som du kan fungera ihop med, hellre än den coola dj-en, hur imponerande hen än är,” är Rosies råd.
 • Om bostaden du flyttar in i är ett kollektiv där de som just nu bor där alla är på väg att flytta ut, så ska du också dra öronen åt dig. För om du inte träffat de som faktiskt ska flytta in så spelar det ju ingen roll om de som flyttar ut är supertrevliga, när det inte är de du ska bo med.
 • Gå på visning på dagen, inte på kvällen. Du ska vara uppmärksam på hur rummet ser ut i dagsljus, och inte tänka ”det är bara mörkt just nu, men det är nog lamporna som inte är tända”. Om bostaden saknar naturligt ljus kommer du att känna det som att du bor i en grotta.
 • Om den du ska bo med aldrig har bott hemifrån tidigare så brukar det följa med vissa problem som kräver ett tag innan personen lärt sig att stå på egna ben (det är t.ex. högrisk för mögel i kylskåpet).
 • Om du flyttar in hos ett par så ingår det -som vi redan nämnt- vissa möjliga problem, och detsamma om de har barn. Och i anknytning till det ska du allt på en visning kolla:
 • Hur lyhört det är i lägenheten. Hur ser det ut med ljud mellan exempelvis kök, vardagsrum och sovrum? Be att någon väsnas i ett annat rum för att vara säker på att du kan leva med det.
 • Hur ser området du ska flytta in i ut? Är det en rofylld förort (=supertråkig) eftertraktat område i centrum (=oväsen dygnet runt), supernära till kollektivtrafik (=tågspår direkt utanför fönstret), eller nära till naturen (= du måste gå i en timme till närmsta buss-stopp). Se på helheten och gör ditt val utifrån vad just du har för behov just nu.
 • Gå på din magkänsla! Känns det fel så är det nog det, så leta vidare.
 • Rosies viktigaste råd är att när ni väl blivit roommates så ska du alltid göra en ansträngning för att se det bästa hos den andre; och att själv visa upp sin bästa sida. ”-Försök att alltid se det fina, annars ser man bara det störiga till slut,” ger Rosie som sitt sista råd.

En kommentar

Kommentarsfunktionen är stängd.