7 Tips för visning av lägenhet

Publicerad av
Plocka bort allt onödigt som ligger och skräpar och se till att ljuset kan komma in i alla rum. Foto: Unsplash

Om du har en bostad att hyra ut, på kort eller lång sikt, så har vi tipsen för att få det att gå så smidigt som möjligt!

Inför visningen av lägenheten

Så gör du din bostad klar inför visningen:

 • Börja med att plocka undan så mycket som möjligt. Tänk på att det ser bäst ut med rena ytor, men det ska samtidigt inte se helt sterilt ut.
 • Börja vid entrén. Ta bort ytterkläderna och skorna på golvet i hallen.  Ge plats till gästernas ytterkläder.
 • Toaletten är viktig: Göm undan alla toalettartiklar inne i badrumsskåpet, Se till att duschdraperiet ser fräscht ut, och dra undan det så att duschen ses, se till att det finns rena handdukar och toalettpapper.
 • I vardagsrummet kan du gömma undan sladdarna till elektroniken. Plocka undan allt överflödigt som fjärrkontroller, laptop etc och puffa upp sittkuddar i soffan. Plocka hellre undan för många prydnader än för få.
 • Kök: rensa kylen från magneter, inköpslistor och annat, se till att det inte står någon smutsig disk, disktrasa eller – borste framme. Kanske köpa några friska blommor till en vas eller frukt?
 • Sovrum – töm så mycket som möjligt, både möbler och hängande kläder, och lufta ut.
 • Var beredd på att visa källaren/vinden eller andra förvaringsrum.
 • Till sist tänk på att växterna ser bäst ut om de fått vatten ett par timmar tidigare.

Visning av lägenhet under uppsägningstid

Visning av lägenhet vid uppsägning. Enligt hyreslagen §26 är hyresgästen skyldig att ge hyresvärden tillgång till lägenheten för visning till nya potentiella hyresgäster. I många fall betyder det att den utflyttande hyresgästen arrangerar visningen, men det står inte uttryckligen i lagen och därför är det något som ska komma överens om med hyresvärden. Du behöver inte släppa in obegränsat antal personer, och om du är bortrest kan du be någon annan visa upp bostaden åt dig. Du kan också bestämma om de som kommer för att titta får fotografera eller filma i bostaden. Du kan läsa mer om reglerna kring uppsägning i artikeln När du ska säga upp ditt hyreskontrakt.

Visning av lägenhet när du hyr ut i andrahand

Om du själv arrangerat uthyrningen  av bostaden i andrahand (och fått tillstånd av hyresvärden) eller om du hyr ut ett rum så ska du förstås bjuda in de potentiella hyresgästerna och visa runt dem i bostaden. Det kan vara svårt att få tiden att räcka, så om möjligt kan du bjuda in flera intresserade på en gång. Redan när du talar i telefon med den kommande hyresgästen är det en bra idé att stämma av deras förväntningar; både för själva bostaden, och hur lång tid du har på sig att titta runt i bostaden.

Så förbereder du dig för visning av lägenheten:

 1. Ha dina papper till hands. Du ska ha kontrakt och tillstånd till andrahandsuthyrning framme. Om du inte redan har ett kontrakt kan du ladda ner alla typer av hyreskontrakt gratis hos oss och även läsa mer om de regler som gäller vid uthyrning.
 2. Visa upp din lägenhets bästa sida i dagsljus. Dra undan persienner och gardiner. Tänd lamporna och byt ut svaga glödlampor.
 3. Se till att det luktar gott men neutralt.  Om du rengör badrum och köksavlopp så kom ihåg att inte alla uppskattar doften av rengöringsmedel så gör det några timmar innan besöket. En kvart innan visningen kan du öppna fönstren och vädra ut en sista gång.  Du kan också brygga en kanna frisk kaffe, eller värma några bullar i ugnen.
 4. Få någon till att passa husdjuren. Tala med en vän som kan hjälpa dig passa katten, hunden eller giraffen under visningsdagen. Det kanske även finns någon som vill passa barnen?
 5. Var beredd på att svara på frågor. Du kommer säkert få frågor om området, bland annat avstånd till kommunikationer, affärer osv.
 6. Var ärlig under visningen. Du behöver inte dölja de dåliga sidorna, men kom ihåg att avsluta med något av det du själv tycker är positivt. Exempelvis ”Det kan hända att man hör tågen köra förbi om dagen, men det tar också bara fem minuter in till centrum”.
 7. Informera intresserade när de kan förvänta ett svar, och hur, så att du enkelt kan klara av den delen när du hittat den rätta hyresgästen! 

Lycka till med visningen!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s