Det här behöver du vid flyttstädningen!

Publicerad av

Skaffa det här innan flyttstädningen!

Dags att flyttstäda? Se till att du har all nödvändig utrustning som tvättsvampar, mopp, rengöringsmedel. Det här behöver du.

Förbered flyttstädningen

Om du redan har tillgång till den andra lägenheten så ska du fundera på om du kan flytta det du inte använder i kök, sovrum och badrum dit. Att till exempel få innehållet i ditt kylskåp flyttat gör ditt liv mycket lättare. Och om det inte är möjligt så kan du alltid investera i några bra kylväskor!

Det hjälper nämligen om du kan ”stänga” rummen i den gamla lägenheten efter att du städat dem. Att städa rum som du hela tiden går igenom, tex hallen, är bara slöseri med tid.

Städa uppifrån och ner; damma av taklampan, och ta sedan översidan på höga skåp, gör rent på väggarna osv. Gör inte rent under toaletten eller i handfatet innan du först tagit allt som sitter runt om och över och annars bara gör det smutsigt igen.

Man upptäcker ofta skräp som gömts sig i flyttstädningen. Foto: Unsplash

Missa inte att göra rent:

Gör tak och väggar så rena som möjligt från damm och fläckar. Golvet ska dammsugas, dammtorkas och göras rent från fläckar. Ta bort klistermärken eller annats som kan lämna klisterrester, ta bort spikar och tavelkrokar.

Damma av och ta bort fläckar på golvlister, dörrkarmar, fönsterbågar, taklister, trösklar, snickerier och andra målade ytor. Se om du kan reparera hål i väggar, och torka också av det som är gömt, till exempel väggen bakom elementen.

Garderober ska rengöras med rengöringsmedel inuti och utanpå. Plocka ut hyllplan och lådor och rengör dem grundligt.

Öppna Fönstren och putsa dem (både ute och inne). Fönsterbågarna ska du också torka av. Om det finns fläckar ska de tas bort, och det gäller även på eventuella persienner.


Dörrar samlar mycket damm. Dessutom finns det ofta fingeravtryck på dem, och andra fläckar, så kom ihåg att torka av dem ordentligt på båda sidor. Tänk på handtaget för att få bort fettfläckar och ovansida på dörren där det ofta blir extra dammigt.

Eluttag, telefonjack, strömbrytare, och ventilation ska du torka ren från damm och fläckar. Men var obs på att bryta strömmen först! I ventilerna kan det samlas mycket smuts, och du ska torka dem rena både på in och utsidan.

Läs också:

Våra bästa flyttips

Ska ni flytta ihop?

Flytta=återvinn!

Nyinflyttad? Bryt ensamheten