Avdrag för boendet du kan deklarera

Publicerad av

chris-benson-558874-unsplash

Viktiga råd och datum inför deklarationen 2019

Dags att deklarera! Mellan den 15 mars -1 5 april ramlar deklarationsblanketten ner i många svenska brevlådor, och för dig som deklarerar digitalt så har du kunnat deklarera sedan 19 mars. Enligt skatteverket så  kan du få din skatteåterbäring redan nästa månad, så länge du deklarerat innan den 2 april! Sista dag för deklaration är annars 2 maj.

Det här får du dra av för ditt boende

Avdrag för dubbel bosättning

Har du dubbla bostäder pågrund av jobba på annan ort så kan du under 2 år göra avdrag för utgifter för bostaden på arbetsorten. Om du flyttat  på grund av sambo/partners arbete så kan du dra av i 5 år! Dessutom får du dra av 66 kr per dag för första månaden efter flytten som också ska täcka övriga utgifter den första tiden.

När du sålt bostad

Sålde du en bostad under 2018? Om du sålde med vinst ska du komma ihåg att dra av utgifter i samband med föräljningen och förbättringar av bostaden. Resten av vinsten beskattas med 22 procent. Om du sålde med förlust så får du en skattereduktion på 30 procent upp till 100 000 kr, och 21 procent på det som överskrider den summan.

Kontor i hemmet?

Om du arbetar hemifrån, eller på annan plats än på din arbetsplats, och som du själv bekostar, så kan du få avdrag för det! Läs gärna mer i en av våra tidigare artiklar:

Ska du ha hemmakontor?

Hyr du ut bostad?

Du beskattas olika beroende på vilken bostad du hyr ut och hur.

När du hyr ut din möblerade bostad tillfälligt till olika hyresgäster på ett sätt som liknar hotellverksamhet, genom till exempel airbnb kan du bli skyldig att registrera dig och betala moms, så kolla upp det!

KOM IHÅG! Innan du ska beskatta inkomsten för uthyrning får du först dra av ett schablonavdrag på 40 000 kr per år och bostad.

Om du hyr ut ett hus eller en villa (privatbostadfastighet) får du göra avdrag med 20 procent av hyran.

Om du hyr ut en bostadsrätt får du göra avdrag för den avgift du betalat under tiden du hyrt ut, men det inkluderar inte den del av den egna avgiften som avser kapitaltillskott. Och om du inte ägt bostadsrätten hela året delas det här schablonavdraget med den tidigare ägaren!

Om du hyr ut en hyresrätt får du avdrag för  hyran som du själv betalar, under den tid som bostaden är uthyrd. Om du hyr ett rum så får du bara dra av för den hyra som motsvarar ytan du hyrt ut, inte hela hyran. Du kan inte dra af kostnad för reparationer av skador, inte ens om utgifterna är direkt orsakade av din hyresgäst.

Läs mer på skatteverkets hemsida om hur du beskattas när du hyra ut bostaden

Har du fler frågor om att hyra ut?

Välkommen in på BostadsPortal där du gratis kan lägga upp en annons, hitta nästa hyresgäst, ladda ner hyreskontrakt och få råd och hjälp på vägen av vår kundtjänst!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s