Du kan hyra ut bostaden skattefritt

Publicerad av

Många letar efter ett litet större boende på sommaren, t.ex under semestern. Det här ska du tänka på om du vill hyra ut en bostad och få lite extra in i kassan.

När du vill hyra ut sommarstugan eller huset

Skatteavdrag när du hyr ut huset

Så funkar det:

När det gäller din egen bostad, tex ett hus eller en sommarstuga så  får du hyra ut din bostad för mellan 40 000-50 000 kronor om året skattefritt årligen. Detta gäller även om du har en bostadsrätt.

Så om du har en villa, lägenhet eller en stuga som du  inte själv bor i och utnyttjar hela året så kan du faktiskt hyra ut den under relativ lång tid, exempelvis under sommarmånaderna, innan det kommer skattepåslag. 

(Du kan läsa mer om hur du hur du räknar ut beskattning av överskott av uthyrning av bostad på Skatteverkets hemsida.)

Avdrag du får göra när du hyr ut egen bostad

Skatt för uthyrning av en bostad ligger på 30 %, men detta gäller alltså vinst som överstiger de avdrag på 40 000 kronor per år som du får dra av. Den hyra du tar ut är alltså det som bestämmer hur länge du kan hyra ut skattefritt.  

Avdrag för dig som hyr ut villa, hus eller sommarstuga

Beroende på bostad kan du dra av ännu mer:

Schablonavdraget för småhus är 40 000, men ovanpå det får du även dra av 20 procent av hyresintäkten, upp till sammanlagt 50 000 kronor per år och ägare. Det  betyder att om bostaden har fler än en ägare så får delas även avdragen som får göras mellan ägarna.

Avdrag för dig som hyr ut din bostadsrätt

Har du en bostadsrätt så är det inte bara att hyra ut som du vill. Det krävs först tillstånd av föreningen för andrahandsuthyrning, och ofta ges tillstånd per kontrakt.

Men när du väl fått tillåtelse så är schablonavdraget även här 40 000 kronor per bostadsrätt och år.   Du får också göra avdrag för de avgifter som du har betalat till bostadsrättsföreningen för den tid som bostadsrätten har varit uthyrd. Men kom ihåg om du inte ägt bostadsrätten hela året delas schablonavdraget med den tidigare ägaren.

Skapa uthyresannonsen här 

jon-flobrant-42712-unsplash
Om du har en så här fin stuga att hyra ut kan du tjäna över 40 000 skattefritt. Foto: Unsplash.

Avdrag för dig som hyr ut lägenheten i andrahand

Om du  själv hyr ditt boende måste du alltid be om tillstånd för uthyrning i andrahand, annars riskerar du att bli av med kontraktet. Enda undantaget är om du hyr ut ett rum till inneboende medan du själv bor kvar i lägenheten. 

Men med tillstånd har du också rätt till ett schablonavdrag på 40 000 kronor och  dessutom avdrag för den hyra du har betalat till din hyresvärd för den tid som hyresrätten har varit uthyrd. Du kan dock inte dra av mer än dina hyresintäkter. Så utgifter som du kan ha haft, exempelvis för reparationer av skador, får du stå för helt själv. Därför är det viktigt att du kommer ihåg försäkringen!

Skatteregler för dig som hyr via förmedlingsbolag

Om du väljer att hyra ut ditt hus, småhus, bostadsrätt eller lägenhet via ett förmedlingsföretag blir det andra skattereglerna och avdrag som gäller.  Du räknas inte längre som hyresvärd till dem du hyr ut till, utan det gör förmedlingsföretaget, så därför ska du deklarera summan från förmedlingsföretaget som hyra.

Fler länktips för dig som vill hyra ut:

Om du behöver ett skapa ett hyreskontrakt kan du ladda ner ett gratis på vår hyreskontraktsida och även läsa mer om exempelvis försäkring och regler tunt uthyrning.  Om du inte finner svaret på dina frågor kan du alltid vända dig direkt till oss på BostadsPortals kundtjänst!

Lycka till!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s