Checklistan innan du skriver under kontraktet

Publicerad av

Det är fantastiskt att hitta den rätta bostaden, men ihåg att se till att du är säker genom hela processen, så att du får det du vill ha utan att behöva betala för mycket.

Det här får du inte glömma innan du skriver på hyreskontraktet

Be om att få se tillstånd att hyra ut i andrahand

Om du hyr i andrahand är det viktigt att se tillstånd från den primära hyresvärden. Om du inte kan få se den kan du själv kontakta fastighetsägare (om det är en hyresrätt) eller bostadsrättsförening (om det är en bostadsrätt) innan du skriver under på kontraktet.

Det är viktigt. Om ditt andrahandskontrakt inte blivit godkänd av fastighetsägaren kan den som hyrt ut till dig förlora sitt kontrakt, och då har du ingen uppsägningstid utan får flytta med en gång.

Besiktiga bostaden

Gå igenom bostaden tillsammans med hyresvärden eller fastighetsägaren. Ta foton på eventuella skador och brister, och kom överens med hyresvärden att du till exempel mailar fotona och får bekräftat att det var i detta skick lägenheten var i när du flyttade in. På så sätt riskerar du inte att bli ersättningsskyldig för skador du inte orsakat när du flyttar ut. Du kan hitta ett enkelt besiktningsprotokoll på vår sida, det är gratis att skriva ut och använda.

Upprätta en inventarielista

Om du ska bo möblerat vill du inte heller bli ersättningskyldig för eventuella skador på möbler som redan fanns där när du flyttade in. Gå igenom vilka möbler som finns och gör en inventarielista.

Hyresvärden har ingen skyldighet att flytta bort möbler som du inte vill ha i lägenheten, men diskutera gärna vilka möjligheter du har till förvaring, och vilka av möblerna som är extra viktiga att vara försiktig med, av till exempel sentimentala skäl, så att det inte senare uppstår onödiga konflikter över fläckar på en ”ful gammal soffa” som visar sig vara arvegods.

   Skriv alltid kontrakt.

Ett muntligt hyreskontrakt är lika giltigt som ett skriftligt, men ett skrivet kontrakt fungerar bättre som bevis i en tvist, eftersom du annars riskerar att ord står mot ord. Hyreskontrakt kan du hitta direkt på Bostadsportal.se/hyreskontrakt där du gratis kan ladda ner alla typer av hyreskontrakt.

Betala först när du fått tillgång till lägenheten

När du sett tillstånd för andrahandsuthyrning, kontraktet är påskrivet, du har nyckel och gått husesyn, då är det dags att betala. Betala aldrig för att få se en bostad, eller skriv under ett kontrakt på en lägenhet du inte sett.

ID-10036892

(Källor: Hyresnämnden, Hyresgästföreningen)

Läs också: Så avslöjar du en bostadsscammer och frågor och funderingar angående att bo som hyresgäst.

Letar du fortfarande efter lägenhet? Vi på BostadsPortal vill hjälpa till!  Prova att gå in och söka efter alla lägenheter per län, eller leta andrahandsbostad i din kommun. Och kom ihåg att du alltid kan vända dig till vår support om du har några frågor.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s