Din guide till en lägre energiräkning

Utgifterna för vatten och värme minskar under sommaren men du kan fortfarande tjäna på att dra ner på din användning. Här får du de bästa tipsen för att spara in på sommarens energikostnader. När värmen kommer till Sverige kan det vara en bra idé att se över hur du kan spara in på din energiräkning.

Stäng av cirkulationspumpen

När värmen fördelas i huset görs detta via husets cirkulationspump som kräver ström. Om du har ett nyare hus finns det oftast bara en pump medan större hus kan ha flera pumpar. För varje avstängd pump sparar du 175 kWh eller 500 kronor för fyra månader. Om du inte använder värmen under de fyra hetaste månaderna så finns det alltså 500 kronor att spara per pump. Pumpen är placerad vid värmeanläggningen i teknikskåpet, tvättstugan, hallen eller källaren och du stänger av den med en vanlig kontakt.

Installera en timer

Om du ska på semester och glömmer att stänga av TV:n, datorn, radion eller lampan spenderar du dina pengar utan att få någon glädje av dem. Bara en spelkonsol som står på i två veckor kan kosta upp till 180 kronor. Om du samtidigt har två glödlampor tända kan räkningen överstiga 300 kronor. Ett tips är att använda en on/off-timer som automatiskt stänger av alla apparater efter dina inställningar.

Använd bara ett kylskåp

Många har installerat ett äldre kylskåp i garaget och använder det till extra förvaring i värmen. Tyvärr kan det få elräkningen att skjuta i höjden då äldre kylskåp från 90-talet ofta använder runt 200 kWh på bara fyra månader. Det blir en kostnad på 550 kronor och motsvarar vad ett modernt kylskåp använder på ett helt år. Om du måste ha ett extra kylskåp bör du installera ett nytt, mer energivänligt med en förbrukning på cirka 66 kWh.

Ha rätt temperatur i alla rum

Även om det är varmt utomhus är tumregeln att du bör ha en temperatur på mellan 20 och 22 grader i de rum du vistas i. I övriga rum kan du för all del sänka temperaturen. För varje grad du sänker temperaturen med sparar du cirka 7 procent energi.

Torka kläderna utomhus

Det är förvisso snabbt och enkelt att slänga tvättkläderna i torktumlaren men det är också dyrt. Varje tumling kostar runt 8 kronor. Om du torktumlar kläder en gång om dagen från maj till augusti kostar det över tusen kronor. Dra istället nytta av de varmare sommartemperaturerna och låt kläderna torka utomhus.

Om beräkningarna

Beräkningarna har gjorts av energibolaget NRGi och är bygger på ett vägledande elpris om 3 kr/kWh. De är baserade på tidsperioden 1 maj till 31 augusti, som statistiskt sett är de varmaste månaderna på året. Kostnaderna har baserats på den genomsnittliga elanvändningen för nämnda elektriska apparater.