Så sparar du energi i kylan

Förutom själva hyran måste värme, vatten och el ofta betalas för hyran. Det blir kallt och mörkt och vi är nog alla frestade att börja höja värmen. Vintern kan bli isande kall och oftast alldeles för dyr. De som bor i hus har generellt en högre elräkning än de som bor i lägenhet, men under vinter stiger priset för alla.

Så var det juletid och julebak och julemat, igen. Det är en tid för familj och mys, men det är även en stressig tid, och då är det lätt att glömma en tänd platta på spisen. Många tänker på de levande ljusen som en brandfara, men visste du att de flesta bränder i hemmet startat i en kastrull eller stekpanna? Det kan handla om fett som börjar brinna, eller långkok som glömts i gryta eller ugn och kokat torr. Just December och Januari är de månader på året då flest bränder i hem startar. 

En undersökning av försäkringsbolaget If med 3.500 svarande visar att var tredje svensk låter maten lagas på spisen eller i ugnen nattetid medan de sover eller när de går hemifrån under juletid. Det är lätt hänt när det är mycket att stå i och maten ska tillberedas länge, men det är farligt och så de flesta bränder startar. Det är bättre att gå upp tidigt och laga maten en dag när du vet att du har tid och kan hålla öga med det. Ha inga lättantändliga material nära spisen och håll ytan ren. Det gör det svårare för bränder att sprida sig, och kom ihåg att ha brandvarnare i hemmet och installera en spisvakt som slår av spisen innan det börjar brinna.

6 snabba tips för att spara energi i vinter

Förutom brandfaran som tidigare nämnts är elräkningen som vi bör hålla koll på i vinter. Det är inte bara på grund av värmen som elräkningen stiger, men när det blir mörkare har vi också fler lampor tända under längre perioder. Men det finns enkla åtgärder som du kan ta för att snabbt spara din energiförbrukning. Här kommer 6 snabba tips på hur du enkelt håller värmen och samtidigt sparar energi i ditt hem.

1. Se över tätningslister runt fönster och dörrar

Detta är ett något större ingrepp som kräver lite investeringskostnader men som i längden kan spara er en hel del. Att vara noga med att stänga fönster och dörrar och inte låta det stå öppet för mycket låter som en självklarhet, men det är ofta man inte tänker på det. Och visst är lite frisk luft härligt, men det är bättre att vädra ut ordentligt under en kortare period än att låta det stå lite öppet under en längre tid.

2. Använd dig av täta gardiner och lägg varma mattor på golvet

Att hänga upp tjocka gardiner kan vara ett första steg innan man börjar med att täta alla lister och så vidare. Det minskar drag och håller värmen inne. Likadant kan ett par mattor göra att man minskar på hur mycket golvvärme man använder (en riktig energibov). Dessutom är det rätt mysigt att vakna på morgonen och sätta fötterna på en tjock fluffig matta.

3. Klä dig varmt inomhus

Glid runt i stickade strumpor och lager på lager för det blir mysigare då. Som tidigare nämnt är golvvärme något som drar väldigt mycket el, såklart ska man använda golvvärmen men om man kan minska mängden bara en liten del kan man spara riktigt mycket. Är du kall om fötterna så fryser du oavsett hur mycket du tar på dig, så just fötterna är ett bra ställe att börja på för att bli lite varmare.

4. Byt till effektiv belysning som lågenergilampor

Under vinterns mörkare månader så har vi lampor tända nästan hela tiden. Tittar man på många andra Europeiska länder är det mycket bättre än oss på att släcka i alla rum som de inte vistas i. Men visst är det trevligare att komma hem till lite ljus framför ett helt beckmörkt hem. Genom att byta ut lamporna till lågenergilampor kan man dock spara en del, dessutom har de mycket längre livslängd.

5. Dra ur alla laddare till mobilen, datorer med mera när de inte används

Detta tips gäller både på sommaren och vintern, men det är få av oss som kommer ihåg att dra ut sladdar när laddaren, mikrovågsugnen eller liknande inte används. Även om man inte tänker på det står de då faktiskt och drar el, även om du inte får ut något av det.

6. Ställ inget framför elementen

Element är inte den snyggaste detaljen och något många gärna döljer, men när elementet står bakom en soffa eller under ett bord så minskar effektiviteten kraftigt och värmen sprider sig inte i hemmet. Så se till att det finns ordentligt med luft mellan element och eventuella möbler. Du kan spara mycket pengar på de här kostnaderna med några tips. Här hittar du även vår guide till en lägre energiräkning.

Söker du fortfarande bostad att hyra? Hos oss på BostadsPortal har vi ett stort urval av lediga hyresbostäder som uthyres i hela landet.