När man flyttar och börjar om på nytt

Du har kanske precis genomgått en skilsmässa eller separeration och vill flytta till en ny stad för att få en nystart. Det är inte lätt att börja om igen efter att man gått ifrån varandra. Och det är ännu svårare att börja om på nytt utan ett kontaktnät. Läs vidare för att ta del av våra tips på hur du kan komma in i ett socialt liv i en ny stad.

7 råd som gör att du kommer in i ett socialt liv igen

Följ ditt intresse

Har du en hobby eller annat intresse så leta upp lokala organisationer som du kan gå med i. Det kan vara allt från kurser, till träning till det lokala stick-caféet. Utnyttja tillfället och gå den där kursen i magdans, foto eller svetsning som du alltid tänkt på men inte hunnit. Det finns även gratis arrangemang som du kan hitta på t.ex. ditt lokala bibliotek.

Engagera dig

Var extra social i de nätverk du får ”gratis”: Det kan vara allt från AW med jobbkollegor, bli kontaktförälder i skolan eller hjälptränare i dina barns fotbollsklubb, eller bli kompost-ansvarig i bostadsrätten så att du får en ursäkt att prata med dina grannar. Grannarna uppskattar faktiskt, tro det eller ej, att du säger hej i trappan, och många skulle också uppskatta en fest som (någon annan) anordnar i de gemensamma lokalerna.

Människans bästa vän

Skaffa hund. ”Hundtricket” är inte bara en film, en gullig hund kan få den mest reserverade svensk att le och säga hej och kanske till och med starta upp en konversation med dig. Och om du varje dag kommer samma tid till hundrastgården så har du snart din egna lilla sociala grupp av hundar, hussar och mattar där. Och dessutom har du en konstant trogen vän hemma oavsett hur svårflirtade människorna omkring dig är. Du ska förstås bara tänka på att hunden också ska ha det bra, speciellt om du bor i en lägenhet.

Gå online

Pröva social media, till exempel Facebook grupper, eller andra forum där du kan hitta andra som vill gå på promenader, spela biljard eller ta en öl ihop.  Många har ett motstånd mot att träffa andra som är ensamma, eftersom det i sig att vara vän-lös kan kännas som att erkänna att man ”misslyckats”, men ska inte vara friktionsfritt att träffa nya människor, så känns det pinsamt så är du på rätt väg. Bit ihop, le och var tålmodig. Du kan inte gilla alla automatiskt bara för att de är i samma sits som du, men några av främlingarna kan visa sig vara nya vänner för livet.

Förbättra världen

Gå med i en frivillig organisation. Där blir du garanterat mottagen med öppna armar. Fördelen med att hjälpa till med olika behjärtansvärda ändamål är att du inte behöver identifiera dig som ”ny i stan”, utan här kan du kasta dig in i något som är större än dina egna problem och få både perspektiv och nya vänner på köpet.

Gå ut på helgen

Gå ut och dansa eller ta en öl på ett (trevligt) lokalt hak. Många slappnar ju av med lite alkohol i kroppen. Om det känns obekvämt att göra det själv, kan du be en av dina gamla vänner ta tåget till dig och hänga med dig den första gången.

Tvinga inte dig själv

Låt det ta den tid det tar. Du behöver inte pressa fram ett socialt liv på några veckor, eller ens månader. Kom ihåg att du också behöver ha lite tid för att vänja dig vid din nya omgivning.

Lycka till!