Det är en vanlig fråga bland hyresgäster: ”Får jag ha husdjur i min hyreslägenhet?” Svaret är att du i regel inte behöver be om tillstånd från din hyresvärd för att ha ett husdjur – men du har ett stort ansvar. Djur kan påverka både bostaden och grannarna, och du kan bli ersättningsskyldig eller i värsta fall förlora ditt hyreskontrakt om du inte följer reglerna.
Så ser reglerna ut för husdjur i hyresrätt
Den här artikeln går igenom vad som faktiskt gäller för dig som vill ha eller redan har husdjur i en hyresbostad.
Du ansvarar för ditt husdjur
Hyresvärdar skriver ibland i annonser eller kontrakt att djur inte är tillåtna. Trots det har du i de allra flesta fall rätt att ha husdjur, så länge djuret inte orsakar skador eller störningar. Hyresvärden får alltså inte förbjuda husdjur generellt, såvida det inte finns särskilda skäl, som att fastigheten är anpassad för allergiker.
Du bör ändå försöka ha en öppen dialog med din hyresvärd, särskilt om du planerar att skaffa ett större eller ovanligare djur. Även om tillstånd inte formellt krävs, minskar det risken för konflikter.
Om husdjuret stör eller förstör kan du bli av med kontraktet
Att ha ett husdjur i en hyresrätt är inte bara en rättighet – det medför också skyldigheter. Du ansvarar fullt ut för att djuret inte skadar lägenheten eller stör grannarna. Det gäller exempelvis:
- Om hunden skäller eller ylar ihållande
- Om katten förorenar i trapphus, rabatter eller sandlådor
- Om ett djur upplevs som hotfullt, springer lös eller attackerar
Blir det klagomål kan grannarna vända sig till olika instanser beroende på situationen:
- Länsstyrelsen – vid misstanke om vanvård eller djurplågeri
- Kommunen – vid störningar som skapar olägenhet i bostadsområdet
- Polisen – vid hotfulla eller aggressiva djur
Om störningarna är allvarliga och du inte vidtar åtgärder kan du förlora din bostad enligt 12 kap. 42 § i Jordabalken.
Djurskyddslagen gäller – även i lägenheten
Utöver hyresrätten gäller djurskyddslagen, vilket innebär att du är skyldig att ta väl hand om ditt djur. Enligt lagens andra paragraf ska djur “behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom”.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och kan fatta beslut om omhändertagande av djur vid misstänkt vanvård. Den som bryter mot lagen kan dömas till böter eller fängelse, och i vissa fall bli förbjuden att ha hand om djur i framtiden.
Att ha hund i lägenhet
En hund kräver regelbunden aktivering, social kontakt och utevistelse. Det är inte tillåtet att lämna en hund ensam hemma under längre perioder. Enligt Jordbruksverket bör hunden rastas minst var sjätte timme dagtid – valpar och äldre hundar oftare.
Du ansvarar också för att hunden:
- Får tillräckligt med näringsrik mat
- Har ständig tillgång till färskt vatten
- Inte stör grannar, exempelvis genom skällande
Långvarig isolering, brist på promenader/närvaro kan i vissa fall ses som djurplågeri.
Att ha katt i lägenhet
Katter, särskilt innekatter, har behov som måste tillgodoses även i en mindre bostad. De behöver bland annat:
- Daglig social kontakt
- Tillgång till vatten och näringsrik mat
- Klösbrädor, gömställen och liggplatser
Det är inte tillåtet att hålla katter bundna inomhus. Om du tar ut din katt kan du använda sele eller koppel, men det är inte ett krav. Jordbruksverket har mer information om hur du ska sköta om din katt.
Katter på balkongen – säkerheten är ditt ansvar
Om katten vistas ensam på en balkong som ligger mer än fem meter över marken, måste du vidta säkerhetsåtgärder – exempelvis genom att montera ett kattnät eller annan skyddsanordning som förhindrar fall. Det här är både en laglig skyldighet och en säkerhetsfråga, enligt Jordbruksverkets riktlinjer.
Vill du läsa mer om detta? Se vår artikel: Får jag sätta upp kattnät på balkongen?
När husdjur faktiskt kan förbjudas
Det finns några få undantag där husdjur kan förbjudas helt i en fastighet. Det gäller framför allt om bostaden är särskilt anpassad för personer med allergier. I sådana fall kan ett djurförbud vara en del av hyresavtalet, och bryter du mot det kan det klassas som ett åsidosättande av avtalsenlig skyldighet.
Detta regleras i 12 kap. 42 §, åttonde punkten i Jordabalken (1970:994). I sådana fall kan hyresvärden säga upp avtalet med omedelbar verkan.
Sammanfattning – Får jag ha husdjur i min hyreslägenhet?
Ja, som hyresgäst har du som huvudregel rätt att ha husdjur – men det är förenat med ansvar. Djuret får inte orsaka skador eller störningar, och du är skyldig att ta hand om det enligt djurskyddslagen. Dialog med hyresvärden rekommenderas alltid, men kan i de flesta fall inte hindra dig från att ha djur, så länge du följer reglerna.