Betalningsanmärkning: kan jag hyra lägenhet trots betalningsanmärkning?

Kraven fortsätter att höjas på de som vill hyra en lägenhet. Är du en av de många som har en betalningsanmärkning? Då kan du med fördel läsa vidare för att se vad du kan göra för att ändå få ett hyreskontrakt.

Om du har betalningsanmärkning

Både små privata hyresvärdar och kommunala bostadsbolag ställer allt högre krav på dig som potentiell hyresgäst. Det handlar om att du ska kunna visa upp en stabil inkomst, som bedöms vara hög nog att betala hyra + några månaders depositionsavgift. Detta uttrycks ofta som inkomstkrav och hyresvärden kan till exempel säga att du som hyresgäst ska ha en årsinkomst 2 eller 3 gånger högre än den årliga hyran.

Många kommunala och allmännyttiga bostadsbolag har en egen policy i såna här frågor, som du kan hitta på respektive hemsida eller genom att ringa till dem. Tänk på att även om du står i bostadskö hos en bostadsförmedling så kan kraven mellan de olika hyresvärdarna variera.  Gamla skulder, till exempel, kan i sådana fall betyda mindre än din nuvarande situation, och om du exempelvis har förmildrande omständigheter som minderåriga barn som bor hos dig så kan det också påverka.

Vad letar just denna hyresvärd efter?

Ta reda på vad den hyresvärd som du söker lägenhet hos kräver: i många fall kan en eller två betalningsanmärkning godkännas, så länge du kan visa varför du haft betalningsanmärkningen och att det inte handlar om obetalad hyra. Se till att du kan bevisa att skulden är justerad och/eller att du har en betalningsplan klar. Förklara också varför det inte är någon risk att du kommer att hamna i samma situation igen. Om det inte hjälper så finns det fortfarande möjlighet att söka andra typer av boende, där hyresvärden kan vara mer förstående.

Vad kan jag göra?

Vårt råd är att söka hos många privata hyresvärdar och göra intresseanmälningar på alla lediga bostäder på sajter som BostadsPortal där det finns små privata hyresvärdar som kan tänka sig att se helheten i din ekonomi när du hyr av dem. MEN det finns naturligtvis även  oseriösa personer som försöker utnyttja att du står i en svår situation genom att exempelvis kräva högre hyra, eller fler månaders deposition än vad som är rimligt, så var försiktig och tacka inte ja till vad som helst.

Kom ihåg: du är inte din skuld! När du presenterar dig i ett brev eller en intresseanmälan ska du aldrig börja med att berätta om din betalningsanmärkning. Satsa på att göra ett bra första intryck och försök att få ett möte med din – förhoppningsvis – kommande hyresvärd, först.

Så slipper du betalningsanmärkningar

När det gäller privatpersoner finns en skuld registrerad i upp till  tre år. Det bästa du kan göra är att börja betala av på sina skulder, oavsett om det är stora eller små. Att kunna visa på att ekonomisk ansvar hjälper också. Du ska alltid visa upp din bästa sida som kommande hyresgäst. VIKTIGT: kom ihåg att det inte är Kronofogden som handlägger betalningsanmärkningar. Betlaningsanmärkning är kreditbranschens sätt att hålla ordning på vilka som är kreditvärdiga. Därför ska du vända dig med ett kreditupplysningsföretag om du vill veta om du själv har en betalningsanmärkning.

När du söker bostad är det också extremt viktigt att du inte tillåter eventuella kommande hyresvärdar att ta en kreditkontroll på dig och kräver en avgift för det, det ska du själv göra.

Lycka till i den fortsatta jakten på lägenhet!