Avdrag för boendekostnader

Sedan den 20-e mars har du kunnat se om du får tillbaka pengar på skatten. Men den siffran är bara preliminär: du kan fortfarande göra avdrag som kan öka skatteåterbäringen! Här har vi samlat avdrag som har med ditt boende att göra.

Så funkar det med avdrag till deklarationen

Deklarera senast den 2 maj om du använder e-tjänst eller appen. Om du skaffar en digital brevlåda senast den 28 mars kan du få skattepengarna redan i april.

Har du flyttat på grund av jobbet?

Du kan tyvärr inte få avdrag bara för att du säger upp dig för att få ett nytt jobb i en ny stad, men om din arbetsgivare flyttar kontoret och du ska välja mellan att flytta med eller säga upp så kan du faktisk göra avdrag för alla flyttkostnader.

Avdrag för dubbel bosättning

Om du har två bostäder, en tillfällig där du exempelvis arbetar eller studerar, samtidigt som du behåller din gamla bostad, så kan du göra avdrag på merkostnader i upp till två års tid, så länge avståndet mellan bostäderna är längre än fem mil och att det krävs att du övernattar. Det handlar om den extra hyran, men också för mat (69 kr per dag för lunch) mm för den första månaden på den nya orten.

Bor du långt från ditt arbete?

Du har rätt till avdrag på kostnader som överskrider 11 000 kronor (om året) om du pendlar i bil, motorcykel eller åker kollektivt, när du åker till jobbet. Det gäller bara om du har minst 2 kilometer till jobbet, och om du tar bilen istället för kollektivtrafiken måste du också bevisa att du skulle vinna över två timmar i bil (och kravet på resan blir också större: du måste köra över 5 kilometer för att få avdraget) jämfört med att ta buss eller tåg. Om du använder din egen bil på arbetet ska du börja en körjournal så att du har rätt att få tillbaka lite bensinpengar. 18,5 kr per mil, får du dra av.

Avdrag för dig som hyr ut en bostad

Hyr du ut din bostad så finns det flera avdrag som kan vara intressanta för dig.  Gäller det hyres-eller bostadsrätt så kan du göra ett schablonavdrag på de första 40 000 du tjänar, och resten beskattas med 30 procent.

Läs också: Skatteregler vid uthyrning av bostad.

Har du sålt en bostad?

När vinst och förlust ska räknas ut för en bostadsaffär så får du göra avdrag på renoveringskostander och andra förbättringsåtgärder som gjorts under tiden du bodde i huset. Men du ska ha renoverat för minst 5 000 kr och det ska vara nödvändiga renoveringar. Du kan inte heller göra avdrag för det som redan infattas av ev. rotavdrag.

Jobbar du hemifrån?

Om ditt arbete kräver att du har ett kontor eller en lokal i ditt eget hem eller på annan plats än på ditt arbete så kan detta också dras av i deklarationen. Du får bara inte använda rummet som bostad samtidigt.