Bostadssökning

Så fixar du en vassare bostadsprofil

Visste du att en fullständig bostadsprofil kan hjälpa ...

4. juli 2023

Lästid: 2 minuter

Bostadssökning

Bostadsbevakning

På BostadsPortal arbetar vi konstant på att utveckla och fö...

16. mars 2021

Lästid: 5 minuter

Bostadssökning

BostadsPortals medlemsförmåner: Vad får du som betalande medlem

På BostadsPortal har vi massor med annonser, några är ...

15. mars 2024

Lästid: 3 minuter

Bostadssökning

13 tips! Så hittar du din studentlya

Två gånger om året startar ett gigantiskt bostadspussel i ...

16. mars 2021

Lästid: 3 minuter

Bostadssökning

Få en bra start med BostadsPortals Roomie-kontrakt

Hur ofta ska det städas? Vem handlar in? Nä...

15. mars 2021

Lästid: 2 minuter

Bostadssökning

Hyror i Malmö – BostadsPortals guide för hyror i Malmö

Som alla andra storstäder runt om landet fortsätter ...

15. mars 2021

Lästid: 3 minuter

Bostadssökning

Ansökningsbrev till hyresvärd: Så fångar du hyresvärdens uppmärksamhet

Hur skriver du bästa ansökningsbrevet så att du ö...

15. mars 2021

Lästid: 4 minuter

Hitta din bostad med Bevakningsmail Bli notifierad so fort hyresbostäder som matchar din sökning blir lediga. Skapa din bevakning här - gratis

Bostadssökning

Tio sätt att bo som student

Mambo, korridor, inneboende eller surfande på en soffa. Det finns ...

16. mars 2021

Lästid: 6 minuter

Bostadssökning

Så hittade vi bostad i populära studentstäder

För många är juli en månad som ä...

15. mars 2021

Lästid: 9 minuter

Bostadssökning

Checklista före inflyttning

Äntligen är det långa letandet över. Ditt nya hem ...

16. mars 2021

Lästid: 3 minuter

Bostadssökning

När man flyttar och börjar om på nytt

Du har kanske precis genomgått en skilsmässa eller ...

16. mars 2021

Lästid: 2 minuter

Bostadssökning

Fixa bostad efter studierna: Våra bästa tips till dig som söker boende efter examen

Grattis till examen! Visst är det spännande med ett ...

15. mars 2021

Lästid: 4 minuter

Bostadssökning

Att tänka på vid visning av hyresbostad

När du går på visning för en ...

16. mars 2021

Lästid: 3 minuter

Bostadssökning

Att flytta ihop: Viktigt att komma ihåg!

Det är vår i luften och många vä...

16. februari 2023

Lästid: 2 minuter

Bostadssökning

Så hittade jag bostad i min studieort

Den första tiden som student är ofta kaotisk. Och ...

15. mars 2021

Lästid: 4 minuter

Bostadssökning

Varning för fuskannonser på FB

Eftersom efterfrågan på bostäder är mycket större ä...

16. mars 2021

Lästid: 5 minuter

Bostadssökning

COVID-19: Hur ska du som bostadssökande förhålla dig?

BostadsPortal följer noga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och ...

15. mars 2021

Lästid: 2 minuter

Bostadssökning

Folkbokföring: Så folkbokför du dig rätt

Numera är det inte bara olagligt att vara felaktigt registrerad ...

16. mars 2021

Lästid: 2 minuter

Bostadssökning på BostadsPortal

De annonser vi har BostadsPortal är både från uthyrare som lagt upp annonsen unikt på vår sida och annonser från andra sidor. Allt för att samla marknaden för att du snabbare ska kunna hitta en bostad. Vi kontrollerar alla annonser som kommer in för att du ska vara säker när du söker bostad och inte bli utsatt för fusk. Trots detta ber vi dig fortsatt vara uppmärksam och försiktigt.

Sök bostad

Att leta bostad på BostadsPortal är enkelt och smidigt, du kan anpassa din sökning efter område, storlek, antal rum och pris för att hitta en bostad som passar just dig. Hittar du inte precis det du letar efter kan du använda kartfunktionen för att se bostäder i en lite större omkrets.

Du kan också använda dig av ett bevakningsmail för att hålla koll på när nya bostäder kommer in på vår sida. Hos oss kan du hitta alla typer av hyresbostäder, rum, lägenheter, hus & villor och även stugor om du önskar komma bort från storstaden. 

När du söker bland lediga hyresbostäder

De flesta väljer att hyra en bostad första gången när de flyttar hemifrån – och det finns också många fördelar med detta. Du undviker t.ex. att förbinda dig till ett större lån, och har du t.ex. planer för att ta en semester utomlands, så är det också enklare eftersom du kan flytta ut ur bostaden inom den uppsägningstid som anges i ditt hyresavtal.

Det finns i allmänhet fyra olika typer av hyresbostäder som du kan välja mellan när du söker en bostad hos oss. Vilken typ av bostäder som passar dig beror bland annat på var du vill bo, hur stort hemmet ska vara och om du till exempel vill ha en trädgård. Om du inte lyckas med din bostadsökning kan du försöka ändra typen på hyresbostad du söker.

Bostadssökning i storstäder

Läge är ett viktigt övervägande när du kommer igång med din bostadssökning. Varje stad har sin charm och det kan vara en bra idé att utforska staden innan man fattar det slutliga beslutet att flytta. Planerar du att studera i en av de stora städerna? Då kan du redan börja din bostadsökning i studiestäderna – här kan bristen på de bra hyresbostäderna vara stor.

Om du ska studera i Stockholm, då kanske du redan har en idé om att du vill bo mitt i staden eller i gränsområdena. Eftersom hyrorna är höga och därför kan det vara bra att vara öppen för att söka bostäder i ett större geografiskt område. Både efterfrågan och hyran blir lägre och möjligheten att hitta ett boende innan studiestart blir större om du letar efter bostäder lite utanför stadslivet.

Behöver du en liten rundtur i de olika städerna innan du börjar din bostadsökning? Sedan har vi gjort en liten stadsguide till de olika stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö, så att du kan få en smak av de olika delarna av staden.

Sök bostad ensam eller tillsammans med andra

Roomie, rumskompis, rumskamrat eller sambo. Ja, kärt barn har många namn. Det är ingen hemlighet att hyresbostadsmarknaden i de stora studiestäderna är under press, och sökandet efter bostäder kan verka orättvist för dig som söker bostad ensam.

Genom att ansöka med andra får du tillgång till några fördelar och din bostadsökning kan därför bli mycket enklare. Ett hyreshus blir t.ex. billigare per. kvadratmeter, ju större det är, och det är inte så mycket splittring om stora hyresbostäder.

Och i själva verket finns det mer pengar att spara om du väljer att flytta in med roomies. Förutom att dela hyran, delar du också kostnaderna för el, vatten, värme, internet och TV – och det känns bra för plånboken.

Om du flyttar till en helt ny stad, är rumuthyrning också ett bra tillfälle att bli en del av ett socialt samhälle.

Om du letar efter bostäder på BostadsPortal du se annonser för tillgängliga rum i delade lägenheter. Var noga med att beskriva dig själv när du ansöker så att hyresvärdarna känner för att bjuda in dig på en visning. Var ärlig om dina vanor och konstigheter – dels ger det er alla en realistisk möjlighet att bedöma om ni kan leva tillsammans, och delvis är det lite roligare för hyresvärdarna att de kan känna vem du är.

Goda tips till din bostadssökning

  1. Starta din bostadsökning genom att göra en budget. Vad har du råd med och vad är smärtgränsen? Ställ gärna budgeten lite högre än du faktiskt har råd, så att du får en känsla för marknaden.
  2. Aktivera Bevakningsmailet så att du får e-post varje gång det finns ett nytt hem som matchar dina krav på ett nytt hem.
  3. Skriv en bra ansökan och se alla lägenheter du kan innan du väljer. Många av de bra lägenheterna har inga bilder på annonserna, och därför är det också en bra idé att se bostaden irl.
  4. Tror du att du har hittat drömhemmet? Då kan det fortfarande vara en bra idé att sova på det innan du bestämmer dig, så du är helt säker.
    Ibland kan det dock också vara många som är intresserade, så om det är ett hem du har råd med och du kan se dig själv bo i, kan det också vara en fördel att vara snabb.