Andrahandskontrakt mall

I samarbete med juridiska experter inom bostadsuthyrning har vi på BostadsPortal upprättat ett verktyg så att du enkelt kan skapa ett kontrakt för alla typer av bostad och behov. Detta gällen även andrahandskontrakt med hänsyn tagen till det rättsliga läget i novermber 2020. Du kan skapa, och skicka ett kontrakt för signatur idag. – helt gratis.

Det är viktigt att skriva ett andrahandskontrakt oavsett om du är den som hyr eller hyr ut en bostad. Andrahandskontraktet reglerar vad som ska gälla under uthyrningsperioden, såsom hyra, deposition, hyrestid mm. och därmed minskar risken för eventuella tvister. Båda parterna ska ha varsitt exemplar, men även hyresvärden ska ha en kopia i fallet det är andrahandsuthyrning av hyresrätt. Du kan läsa mer om andrahandsuthyrning här.

Hitta rätt andrahandskontrakt

Innan du skriver på ett andrahandskontrakt ska du se till att upprätta det rätta kontraktet som gäller för just din typ av uthyrning. Det beror på att olika kontrakt regleras av olika regler, hyreslagen och lagen om uthyrning av egen bostad, men den största skillnaden är reglerna för uppsägningstid. Hos oss har du ett verktyg för att skapa ett kontrakt för andrahandsuthyrning för både hyresrätt, bostadsrädd samt hus/villa.

På BostadsPortal kan du skapa alla typer av kontrakt som kan behövas beroende på vad för typ av bostad du hyr ut. Det är helt gratis, och görs enkelt med vår nya, smarta kontraktsbyggare. På samma sida kan du också läsa mer vad som gäller för dem.

Vanligaste frågorna om andrahandskontrakt

Vi listar de vanligaste frågorna om andrahandskontrakt här nedan:

Vad är andrahandskontrakt?

Andrahandskontrakt är ett juridiskt bindande kontrakt där du som förstahandshyresgäst eller äger en bostadsrätt hyr ut din bostad i andra hand, alltså till någon annan. Först och främst behöver du tillstånd för att kunna hyra ut din hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand, och det kan du göra genom att ansöka hos hyresvärd/bostadsrättsförening eller hyresnämnden. Det finns även andra viktiga regler som du behöver tänka på, såsom besiktning, försäkring, uppsägning mm. Hos oss hittar du mer information om att hyra ut i andra hand och få svar på dina frågor.

Hur skriver man ett andrahandskontrakt?

Du kan få professionell hjälp med att rätta upp ett andrahandskontrakt men en sådan tjänst brukar kosta. Det finns också färdiga mallar för andrahandskontrakt som du kan ladda ned. De flesta är gratis, medan vissa krävs att man öppnar ett konto på hemsidan. Viktigaste är att du kommer överens med din andrahandshyresgäst om innehållet i kontraktet bland annat hur mycket hen ska betala i hyra, deposition, hyrestiden, uppsägning samt vad som ingår i bostaden.

 

 

Ett andrahandskontrakt ska även innehålla detaljer såsom kontaktuppgifter av båda parterna, vilken bostad som ska hyras ut, möbelbeslag, försäkring, övriga kostnader och särskilda bestämmelser om det är möjligt.

Hur länge gäller ett andrahandskontrakt?

Hur länge ett andrahandskontrakt gäller beror det på hyrestiden. Ditt skäl för andrahandsuthyrning förutsätter helt enkelt om du har rätt att hyra ut din bostad i andra hand. Därför är det viktigt att du alltid ansöker om tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Du kan också ansöka om tillstånd från din lokala hyresnämnden. Det finns möjlighet för att förlänga avtalet, exempelvis om du ska studera eller arbeta tillfälligt på annat kort förutsätter det att dina studier eller kontraktet för ditt arbete fortsätter efter den avtalade hyrestiden.

Hur säger man upp andrahandskontrakt?

Uppsägning av andrahandskontrakt ska göras med hänsyn tagen till lagen och vara skriftlig. Det ska framgå tydligt vem som säger upp kontraktet. För att uppsägningen ska vara giltig är det viktigt för dig att säkerställa att mottagaren bekräftar uppsägningen. Om du mailar din uppsägning ska mottagaren konfirmerar att mailet är mottaget. Om du väljer att göra det via post ska det skickas som rekommenderat brev. Det är viktigt att du behåller kvittot då uppsägningen börjar gälla samma dag som det rekommenderade brevet skickas.

 

 

Andrahandskontraktet bör säga upp i god tid då i många fall kan uppsägningstiden vara tre hela kalendermånader. Du bör även kolla upp vilka uppsägningsregler gäller för just din typ av andrahandsuthyrning.

Vi hoppas att du finner informationen användbar och att den ger lite hjälp med din andrahandsuthyrning – Lycka till!