Uthyrningsförsäkring

När du hyr ut din bostad är det viktigt att komma ihåg att du ska vara försäkrad. Det kan ske mycket med din bostad under tiden din hyresgäst bor där, och inte allt kan täckas av en vanlig hemförsäkring. Tänk på att olika försäkringsbolag kan ha olika försäkringsvillkor. Därför är det viktigt att du undersöker vad som ingår i just ditt försäkringspaket. 

Hemförsäkring vid bostadsuthyrning

En hemförsäkring är ett grundläggande försäkringspaket för din bostad. Genom den kan då få ersättning för dina saker. Också om de blir stulna eller skadas i en brand- eller vattenskada. Dessutom innehåller många hemförsäkringar ett reseskydd, ett rättsskydd, ett överfallsskydd och ett ansvarsskydd (skadeståndsskydd).Du kan läsa mer om hemförsäkringar på konsumenternas försäkringsbyrå. Börja med att kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring. Olika försäkringsbolag har olika villkor och olika saker som täcks av försäkringen. En och samma hemförsäkring gäller oftast  bara för alla som är skrivna på samma adress och som delar hushåll med varandra medan andra kan tillåta att du och hyresgästen delar samma försäkring. Och återigen: om du hyr ut under längre tid kan detta betraktas som affärsverksamhet och då ska du titta på andra försäkringar för det. Om du har en bostadsrätt eller en villa kan det betyda att du ska undersöka andra försäkringsmöjligheter.

Var uppmärksam på att hemförsäkringen och dess villkor även kan variera när du hyr ut beroende på om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller egen bostad. Det kan också vara annorlunda villkor i hemförsäkring för inneboende.

Därför är försäkringen så viktig när du hyr ut

Det är mycket som kan hända i en bostad som du hyr ut. Det handlar inte bara om saker och möbler som kan gå sönder, det kan också ske större, dyrare skador som inte har med oaktsamhet att göra, som vattenskador vid exempelvis översvämning. Därför är det viktigt att du kontrollerar så att du även är försäkrad vid exempelvis brand eller vattenskador. Kolla upp att du är täckt i försäkringsvillkoren:

1. Om du äger bostaden behöver du antagligen även en försäkring för fast inredning som köksinredning och vitvaror. Om du hyr ut omöblerat kan detta också ha betydelse för vilken försäkring du ska välja.

2. Hemförsäkringar täcker inte heller alltid om föremål i din bostad stjäls av en hyresgäst, eftersom du själv släppt in personen i din bostad, så det kan också krävas en extra försäkring för det.

3. Kom ihåg att skriva en inventarielista, och att göra ett besiktningsprotokoll när hyresgästen flyttar in  så att du kan bevisa i vilket skick bostaden var i, och vilka föremål/möbler som fanns vid inflytt.

4. Lämna alla föremål som du är extra rädd om i förvaring istället för att låta dem stå framme under tiden du hyr ut bostaden.

5. En hemförsäkring gäller oftast för ett år i taget. Under den tiden kan du normalt inte byta eller säga upp din försäkring. Det kan du inte heller om du flyttar till en annan bostad, även om du oftast kan flytta den med dig.

6. Kom ihåg att försäkringen bara gäller om du faktiskt har rätt att hyra ut. Du kan läsa mer här om när och hur du får hyra ut din bostad: hyra ut i andrahandhyra ut egen bostad och hyra ut till inneboende.

7. I hyreskontraktet ska du se till att du fyller i villkoren för när hyresgästen ska lämna bostaden och i vilket skick.

Se till att även hyresgästen – också- har hemförsäkring

I många fall kan det faktiskt behövas att både du och hyresgästen är försäkrad. Även detta kan du kolla upp med ditt försäkringsbolag, men det är oftast något som krävs av försäkringsbolagen.