Som hyresgäst är det viktigt att känna till vilka rättigheter och skyldigheter som gäller – särskilt i situationer där du riskerar att bli vräkt. Den här guiden går igenom de vanligaste orsakerna till vräkning, hur du kan förebygga det, samt vad som gäller i lagens ögon.
När kan du bli vräkt? Situationer du bör känna till som hyresgäst
Att bli vräkt från sitt hem är en allvarlig situation som kan få stora konsekvenser för hela livet. Många tror att det krävs flera allvarliga överträdelser innan ett hyreskontrakt sägs upp, men sanningen är att det i vissa fall räcker med ett enda misstag. Därför är det viktigt att du som hyresgäst har full koll på dina skyldigheter, vad lagen säger och hur du kan skydda dig från att förlora ditt hem.
Här går vi igenom de fem vanligaste orsakerna till att hyresgäster vräks – och vad du själv kan göra för att undvika att hamna i en sådan situation.
1. Du kan bli vräkt om du inte betalar hyran i tid
Att betala hyran i tid är den mest grundläggande skyldigheten du har som hyresgäst. Enligt hyreslagen måste hyran vara betald senast en vecka efter det förfallodatum som anges i kontraktet. Det spelar ingen roll om du har fått en hyresavi eller inte – ansvaret att betala ligger helt på dig.
Det många inte vet är att en enda missad hyresinbetalning kan vara tillräckligt för att hyresvärden ska ha rätt att säga upp ditt kontrakt. Hyresvärden måste visserligen ge dig en möjlighet att rätta till misstaget, men agerar du inte snabbt kan det vara för sent.
Om du inser att du inte kommer att kunna betala hyran i tid är det därför avgörande att du omedelbart kontaktar din hyresvärd. I många fall går det att komma överens om en avbetalningsplan eller att betala hyran något senare. En öppen dialog kan göra hela skillnaden.
2. Du riskerar att bli vräkt om du hyr ut utan tillstånd
Det är vanligt att hyresgäster vill hyra ut sin bostad i andrahand, exempelvis vid tillfälligt arbete eller resa. Men det många inte tänker på är att det krävs ett skriftligt godkännande från hyresvärden – annars riskerar du att bli vräkt. Korttidsuthyrningar utan tillstånd, särskilt via plattformar som Airbnb, har i flera fall lett till uppsagda kontrakt.
Det enda undantaget är om du tar in en inneboende och själv bor kvar i bostaden, då krävs inget tillstånd. Men om du själv inte bor i bostaden längre måste du ha ett godkännande.
3. Vanvård av bostaden kan leda till vräkning
Normalt slitage är en del av vardagslivet, men om skadorna i bostaden går utöver det vanliga kan det räknas som vanvård, något som i sin tur kan leda till uppsägning av hyreskontraktet. Exempel är dålig städning, kvarlämnade sopor eller obehandlade fuktskador som påverkar hälsa och säkerhet.
Du ansvarar också för att husdjur inte orsakar skador, och att skadedjur anmäls direkt till hyresvärden. Även dina gäster och barn omfattas av ditt ansvar – störningar som skräp, oväsen eller skadegörelse kan i längden leda till klagomål och i värsta fall vräkning. Barns lek och gråt räknas dock inte som störning i juridisk mening.
4. Brottslig verksamhet i bostaden kan leda till omedelbar vräkning
Använder du bostaden för kriminella syften – eller låter någon annan göra det – är det en mycket allvarlig överträdelse. Det kan handla om förvaring av narkotika, vapen eller att bostaden används för exempelvis prostitution.
Hyresvärden behöver i dessa fall inte ge dig en andra chans, utan kan direkt ansöka om att få kontraktet uppsagt. Det spelar ingen roll om det är du eller någon du hyrt ut till som begår brottet, ansvaret ligger alltid på den som står på kontraktet.
5. Att vägra ge hyresvärden tillträde till bostaden kan leda till vräkning
Hyresvärden har enligt lag rätt att få tillträde till bostaden i vissa situationer. Det kan handla om att genomföra nödvändiga reparationer, byta ut vitvaror eller visa bostaden för nya potentiella hyresgäster om du har sagt upp kontraktet.
Om du upprepade gånger vägrar att släppa in hyresvärden, och inte heller erbjuder något alternativ (som att lämna nyckel eller be någon annan att vara där), kan det ses som kontraktsbrott. Men om du har ett giltigt skäl och kommunicerar detta i tid, exempelvis att du är sjuk eller bortrest, så kan det accepteras.
Så skyddar du dig från att bli vräkt
Att känna till sina rättigheter och skyldigheter är det första steget till att undvika vräkning. Förutom att följa hyresavtalet är det viktigt att ha en god kommunikation med hyresvärden, särskilt om du hamnar i tillfälliga svårigheter.
Om du trots allt blir hotad med vräkning, har du rätt att få ärendet prövat i Hyresnämnden. I de flesta fall måste hyresvärden ge dig en chans att rätta till problemet. Det gäller dock inte alltid – vid till exempel obetald hyra eller brottslighet kan det räcka med ett enda tillfälle för att kontraktet ska sägas upp.
Om du har ekonomiska problem kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivning för hjälp. Du kan också läsa mer på Kronofogdens hemsida om hur du bestrider en betalningsanmärkning eller överklagar en vräkningsansökan.
Ett skriftligt kontrakt skyddar inte automatiskt mot vräkning
Många tror att ett skrivet kontrakt är en garanti för att få bo kvar, men så är det inte. Ett muntligt avtal är lika giltigt som ett skriftligt, även om det är svårare att bevisa. Det bästa är förstås att alltid ha avtalet i skrift, men kom ihåg att ett skriftligt kontrakt inte skyddar dig från vräkning om du bryter mot villkoren.
Om en tvist uppstår har du alltid möjlighet att vända dig till Hyresnämnden, och som medlem i Hyresgästföreningen kan du få juridisk hjälp.
Så går en vräkningsprocess till – steg för steg
Om hyresvärden anser att det finns skäl att säga upp dig som hyresgäst inleds processen med en ansökan till Kronofogden. Därefter sker följande:
- Du får ett skriftligt meddelande med datum för utflyttning.
- Du har möjlighet att bestrida beslutet eller begära prövning i domstol.
- Om din invändning inte godtas verkställs vräkningen.
- Du måste då ha lämnat bostaden på det datum som anges.
- Om du vägrar, byter Kronofogden lås på uppdrag av hyresvärden.
Innan en vräkning får genomföras ska både hyresvärden och Kronofogden ha meddelat socialnämnden i din kommun – detta för att kunna erbjuda stöd till särskilt utsatta personer, till exempel barnfamiljer.
Vräkningar av barnfamiljer – vad säger lagen?
Sedan 2008 har Sverige haft en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Under 2024 genomförde Kronofogden totalt 3 042 vräkningar, en ökning med tio procent jämfört med föregående år. 391 barn vräktes från sitt permanentboende under året, det är något färre än under 2023.
I många fall rör det sig om andrahandsboenden utan giltiga kontrakt eller hyresskulder. För att motverka detta samverkar myndigheter, kommuner och hyresvärdar i förebyggande arbete. Rekommendationen till dig som hyresgäst är att tidigt ta kontakt med både hyresvärd och socialtjänst om du hamnar i ekonomiska eller praktiska svårigheter. Ju tidigare du söker hjälp, desto större chans att hitta en lösning innan det är för sent.