Får man grilla på balkongen?

Så här i sommartider finns det få saker som vi svenskar älskar så mycket som att grilla. Det är något visst med att lukten av grill och något gott att dricka en sommarkväll. Men hur är det egentligen, får man grilla på balkongen? 

Bestämmelser kan se olika ut hos föreningar

Det finns inga generella lagar som säger om man får eller inte får grilla på balkongen. Däremot så kan det vara så att hyresgästföreningen eller bostadsrättsföreningen har satt upp regler som styr om du får eller inte får grilla. Detta beror främst på att grillning är en brandfara, och faktiskt kan upplevas som störande av grannar. Även om du älskar lukten av grillat kanske inte alla gör det. Att grilla på eller under en inglasad balkong kan dessutom vara riktigt farligt. Om luften inte ventileras nog kan det nämligen leda till kolmonoxidförgiftning. Normalt så beslutas det om man får grilla eller inte på föreningens stämma. 

Vissa föreningar har inga begränsningar alls, några har total förbud, medans andra endast tillåter elgrillar. De är inte alltid lika kraftfulla som en gas- eller kolgrill men de osar generellt mindre, och minskar också risken för eldspridning. För att vara på den säkra sidan så att du inte stör några grannar kan det vara en bra idé att fråga först så att det inte i efterhand kommer in klagomål. Det samma gäller för rökning på balkongen. Några föreningar som har förbud mot grillning på balkongen har istället satt upp gemensamma grillplatser där man kan få lov att grilla.

Det man ska vara uppmärksam på är att undersöka så att det inte råder eldningsförbud i kommunen, om det gör det så får du inte grilla, även om föreningen tillåter grillning. Det är länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst som beslutar om eldningsförbud. Tänk på att det kan variera från kommun till kommun om det tillfälligt råder eldningsförbud då det är olika torrt runt om i vårt avlånga land.