Hyressättning

Många vet kanske inte allt om hyressättning men hyran på en hyresrätt ska faktiskt inte vara mycket högre än det du själv betalar i hyra för ditt förstahandskontrakt. Det är bara om du hyr ut möblerat som du kan lägga på 10-15 procent på hyran. Om hyresgästen väljer att klaga på hyran så har personen upp till tre månader på sig efter utflyttning och hyresnämnden kan bedöma att hyresvärden (du) måste betala tillbaka från hyrorna som tagits ut ett år tillbaka i tiden.

Hyrorna går upp på bostadsmarknaden, men det finns regler för hur mycket du får ta ut för den bostad du hyr ut. Detta kallas skälig hyra. Fler och fler överklagar och får tillbaka allt för höga hyror, så om du undrar över vilka riktlinjer du ska hålla dig till när du hyr ut din bostad, läs vidare här!

Så här mycket får du ta ut i hyra

På en hyresrätt ska hyressättning alltid motsvara en likvärdig lägenhet, och det betyder en bostad i samma område, på samma storlek, i samma skick, liknande planlösning etc. Samt att det ska matcha den hyra du har på lägenheten, detta är oftast det viktigaste kriteriet när du hyr ut. Så länge du har tillstånd från bostadsrättens styrelse så får du hyra ut din bostadsrätt. Hyran får inte överstiga kapital- och driftkostnaden för bostadsrätten. Du har också rätt att lägga på en viss summa (10-15%) om du hyr ut en möblerad bostad. OBS: Bostadsrättsföreningen kan i vissa fall ta ut en avgift av medlemmen som hyr ut sin bostad. Maximalt kan de ta 10 procent av gällande prisbasbelopp, så ta höjd för det också.

Skälig hyra när du hyr ut en del av din bostad

Du har alltid rätt att hyra ut en del av ditt förstahandskontrakt till en inneboende utan att få tillstånd från din hyresvärd. Det samma gäller för din bostadsrätt. Det enda kravet är att du själv ska bo kvar i lägenheten. Om inte, så krävs det att du söker tillstånd, oavsett boendeform. Den som flyttar in ska betala en motsvarande del av det utrymme denne hyr. Du ska alltså räkna på den totala hyran och hur många kvadratmeter av bostaden som den inneboende använder.

Hyr en inneboende ett rum i en 3.a ska den skäliga hyran motsvara ca 1/3 av den totala hyran, men man kan också ta hänsyn till om den inneboende får ta del av gemensamma utrymmen. Du kan också få mer information om att vara hyresvärd på vår hemsida. Du kan ladda ner hyreskontrakt för att göra det lättare för dig! Vi står redo att svara på alla frågor du kan ha angående uthyrning av din bostad, när du vänder dig till BostadsPortals kundtjänst!

Om hyran blev för låg

Trots att Hyresnämnden allt oftare tar beslut som talar till hyresvärdars fördel så kan det förekomma fall då en hyresgäst överklagar sin hyra till hyresnämnden och får rätt, trots att hyran ligger under det som hyresvärden själv betalar i avgifter och lån för bostaden. Det beror på att hyran vid uthyrning av egen bostad ska beräknas på drift och kapitalkostnader och man inte tar hänsyn till eventuella lån. Det betyder att en bostadsrättsinnehavare med låga omkostnader kan tjäna bra på hyran medan den som sitter med höga lån riskerar att få in mindre än de faktiska kostnaderna.