Varning för fuskannonser på FB

Eftersom efterfrågan på bostäder är mycket större än tillgången finns det bedragare som utnyttjar bostadsbristen. Detta gäller främst i  storstäderna, men också allt mer i små kommuner med långa bostadsköer till hyreslägenheterna. Det vanligaste sättet för lurendrejare är att lägga upp en annons på en bostadssajt eller på Facebook. Det kan ske via ett falsk Facebook-konto eller e-postadress med avsikten att lura folk.

Så här genomskådar du bluffen

Genom att skapa en falsk annons, på en bostadssida eller på Facebook, försöker ofta internationella bedragare att hitta potentiella offer. Ibland är annonserna skrivna på engelska men det kan också handla om en annons som tidigare annonserats ut för till exempel försäljning som de återanvänder (utan att ägaren av bostaden vet det, förstås) för då får de både en fin bild och en bra svensk text som följer med. Om en annons har en kombination av attraktiv adress, en billig hyra, och en låg deposition, ska du vara extra försiktig. Det är nämligen den typ av annons som bedragarna lägger ut.

Det är ofta ett automatiserat e-mail eller pm som sänds ut till många personer samtidigt där du får ett exklusivt erbjudande om bostaden, samtidigt som personen ber om så kallad ”visningsersättning” eller vill att du snabbt ska sätta över pengar för att få kontraktet, trots att du inte sett bostaden. Då ska du dra öronen åt dig. Dubbelkolla telefonnumret och adressen. Gör en snabb bildsökning på Google.

Bildsök

Du kan använda flera bildsökningsprogram för att se om bilden är stulen. Om du har Chrome som webbläsare räcker det med att högerklicka på bilden för att  undersöka om den dyker upp på andra ställen på nätet. Ofta kopierar bedragarna bilder från olika sajter och bloggartiklar, så om du gör en bildsökning kan du snabbt genomskåda de flesta av fuskannonserna. Många gånger är det en bostadsrättsannons som kopieras och läggs ut som en andrahandssannons.

Existerar personen i annonsen?

Om det är på Facebook ska du kontrollera om profilen kan vara falsk. Hur du gör det kan du läsa längre ner i artikeln. Ofta finns det ett telefonnummer i annonsen, så kolla om nummer och namn i annonsen stämmer överens. Det kan du göra via exempelvis ratsit, där du även kan se om hen är folkbokförd på adressen. Kom ihåg att även bedragarna kan skapa en falsk identitet så ring också telefonnumret för att kolla om personen som svarar är den som lagt upp annonsen.

Falsk hyresvärd?

Ibland går annonsören så långt att de skickar en länk till en falsk hemsida som är upplagd av en medbrottsling som då låtsas vara hyresvärden/fastighetsägaren. Gör själv en sökning på adressen för att finna hyresvärden, om det är en bostadsrätt kan du enkelt finna den via hitta.se eller ratsit, och om det är en hyresrätt kan du skriva till Lantmäteriet för att få information från Fastighetsregistret.

Betala först, skriva kontrakt senare

Vill annonsören ha förskottsbetalning i form av månadshyra eller deposition? Ibland vill annonsörerna ha betalt för att visa lägenheten, och då ska du verkligen misstänka att något är fel, oavsett vilken ursäkt de har. Du ska aldrig, ALDRIG, aldrig betala innan du skrivit på ett kontrakt och har fått tillträde till bostaden.

Hur ska betalningen ske?

Om det görs via olika anonyma betalningstjänster och inte via en bank, eller att uthyraren vill att pengarna ska sändas utomlands så ska du vara försiktig. Det blir nästan omöjligt för dig att bevisa att du betalat, och att kräva pengar tillbaka om du gjort din betalning anonymt.

Får annonsören hyra ut?

För att hyra ut i andrahand krävs alltid tillstånd. Ta reda på om annonsören har rätt att hyra ut bostaden. Om personen inte har lov att hyra ut, riskerar denne att mista sitt kontrakt- och det betyder även att du omgående måste flytta. Är det en bostadsrätt så kan du kontakta bostadsrättsföreningen, och om det är en hyresrätt så kan du kontakta fastighetsägaren. När du kommer på visningen finns fler saker du ska kontrollera:

Kontakta fastighetsägaren

Om du inte tidigare kollat upp det kan du i trappuppgången se vem som är fastighetsägare och vem du kan kontakta för att kontrollera att lägenheten får hyras ut.

Bor personen på adressen?

Vad står det på dörren/brevfacket? Kan han eller hon visa fram hyreskontrakt och tillstånd att hyra ut?

Be alltid om leg

Kräv att få se legitimation på annonsören. Det är förstås inte en 100 % garanti, men det minskar ändå risken för bedrägeri att få personuppgifterna på uthyraren.

Be om hjälp och stöd

Ta med en vän vid visningen som kan hjälpa dig att ta ett objektivt beslut och eventuellt upptäcka fler varningssignaler. Det kan också hjälpa dig att känna dig mer trygg på visningen.

Bråttom, bråttom, bråttom

Försöker uthyraren att stressa dig att skaffa fram pengar? Då ska du backa.

Läs mer på polisens sida om lägenhetsbedrägerier.

Så ser du om det är en falsk profil på Facebook

Ibland används bostadsannonser på Facebook som ett lockbete för andra bedrägerier. Det kan exempelvis handla om att du är intresserad av en bostadsannons. Men direkt blir du uppmanad att tacka ja till att sända dina kreditupplysningar via sms, där du själva verket godkänner att det dras pengar från ditt mobilabonnemang. Var också försiktig om du ombeds att skicka kopia av ditt körkort eller andra identitetshandlingar innan du ens sett bostaden, eftersom det kan vara ett försök till identitetsstöld.

Falsk profil eller bara privat?

Facebook är generellt snabba på att själva stoppa falska profiler, så ofta försvinner de inom ett par dagar. Men om du misstänker att en profil är falsk kan du anmäla den genom att gå in på profilen och klicka på de tre punkterna till höger om knappen ”meddelande”. Då får du upp möjligheten att anmäla. Läs också på Metros viralgranskaren där de löpande publicerar artiklar bland annat om hur du upptäcker falska sidor och profiler på nätet. Var försiktig med att döma ut en Facebook profil vid första ögonkastet, förstås. Men det finns ändå varningssignaler som du kan vara uppmärksam på.

Kontot skapades förra veckan

Det skapas hela tiden mängder av falska profiler, och de flesta upptäcks, rapporteras och tas bort nästan direkt. Du kan oftast se om en profil är ny genom att se aktiviteter i tidslinjen.

Profilen är med i massa Facebook grupper men gillar få sidor

Många falska profiler är robotar som bara postar spamlänkar, och det är det lättare att komma undan med i grupper än på sidor. Du kan se vad en profil gillar och vilka grupper de är med i genom att klicka på ”om” på profilen.

Stämmer personuppgifterna?

De flesta av oss har rätt sparsamt med offentliga uppgifter om oss på Facebook, men staden du bor i och din arbetsplats är ofta något som kan ses under ”om-fliken”. Om uppgifterna där är rent nonsens eller inte stämmer överens sinsemellan kan det vara dags att dra öronen åt sig.

Vilka foton har profilen?

Du kan göra en bildsökning på Google för att se om fotona dyker upp på andra ställen, och kan rätt lätt se om de är stulna från exempelvis olika bloggar eller sajter. Precis som du kan göra det på hyresannonser och de bilderna, kan du göra det på en facebookprofil och de bilder någon lagt upp där.  

Vilka vänner har profilen?

Tidigare kunde du avslöja en falsk profil på hur få vänner den hade. Inte för att du inte kan vara medlem på Facebook och ha ett begränsat antal vänner, men de flesta har ändå mer än 10 vänner anknutna i nätverket. Men allt eftersom fler och fler falska profiler skapas kan de bli ”vänner” med varandra, vilket ger dem mer trovärdighet. Gå därför in och klicka på fliken ”vänner” på profilen. Klicka vidare på vännerna för att se om de i sin tur är nyskapade, har få sidolikes eller spammar olika grupper.

Bedrägerier sker inte bara på Facebook

Det är tyvärr inte bara på Facebook som bedragare försöker lägga upp sina annonser, utan även på bostads sidor som BostadsPortal. Vi gör allt vi kan för att förhindra att fuskannonser ska ta sig in på vår hemsida, både genom att manuellt kontrollera alla annonser som läggs upp. Men vi har också olika tekniska spärrar som förhindrar den här typen av annonser. Trots detta uppmanar vi alla att vara försiktiga och kontakta oss om du skulle upptäcka något som skulle vara misstänksamt.

Kom ihåg: Bättre säker än ledsen.