Så hittade jag bostad i min studieort

Den första tiden som student är ofta kaotisk. Och att då mitt i kaoset hitta en bostad kan kännas oöverkomligt. Här kan du höra studenterna själva berätta om hur de fick bostad. Det är obligatorisk närvaro på din första föreläsning men var ska du sova kvällen innan? Kanske har du turen att känna någon i staden där du ska börja plugga eller är det så att hela staden är fylld med främlingar? Det kan till och med vara så att du själv inte har satt din fot där än, Sverige är ett långt land och drömutbildningen erbjuds inte sällan långt hemifrån.

När bostadskön är längre än studietiden

På de största studentorterna är det ofta lång kötid till studentbostäder, och det gäller att finna ett boende, vilket som helst, när terminen börjar. Axel, 23, berättar om den första tiden när han var ny i Uppsala:

– Jag letade på massa olika hemsidor efter boende. Jag uppdaterade alla sidor flera gånger i timmen och så fort det kom upp en annons som stämde överens med det jag sökte efter så kontaktade jag annonsören. Det bästa var när de hade telefonnummer, då ringde jag alltid direkt för att öka chansen att få svar.

Även i  Göteborg är bostadsläget hårt pressat. Amanda, 24,  skrev till över femtio annonsörer:

– Jag sökte tillsammans med en vän och vi fick kanske tio svar. Jag tror att en av anledningarna till att vi fick så få svar var för att vi var 18 år och studerande. Då kanske folk tänker att vi kommer att festa loss och inte vara pålitliga när det gäller att betala hyran. Jag förstår att man vill veta att den man hyr ut till ska ha en stabil inkomst men det har man också när man får CSN.

När verkligheten inte stämmer med drömmen

När man till slut får ett svar är det dags att gå på visning. Väl på plats är det snarare regel än undantag att bostaden inte stämmer med annonsen.

”Första visningen jag var på var hos en familj, det kändes som en otroligt stor grej att få en visning att det knappt spelade någon roll hur själva bostaden var. Det visade sig att de ville hyra ut ett rum till två studenter, om jag tog rummet skulle jag alltså behöva dela det med en annan okänd student. När jag cyklade därifrån tänkte jag på hur mycket mina standard hade sjunkit, att jag ens funderade på att dela ett rum med någon för samma hyra som man skulle kunna få en egen etta för.”

Det är vanligt att man som student måste acceptera förhållanden som man som mer etablerade på bostadsmarknaden inte hade gjort. Det kan gälla att tvingas kompromissa med eget utrymme, betala högre hyra än vad man tänkt, eller bo längre bort från centrum än vad man hoppats på.

Vad ställer du för krav?

Amanda berättar om hur hennes upplevelse har varit som bostadssökande:

– Jag minns ett fall där vi var hos ett par och tittade på deras källare. Det kändes inte alls säkert där, dels för att paret inte verkade vilja svara på våra frågor och dels för att bostaden var mörkt och ofräscht och såg inte alls ut som bilderna i annonsen. Det fanns inte heller tvättmaskin fast de hade skrivit att det fanns en. Då tänker man att eftersom de ljög om det kan de ljuga om en massa annat också.

Peter, 26 berättar om hur tuff bostadsituationen kan vara i Malmö:

– På en visning som jag gick på vägrade hyresvärden säga vad hyran låg på, han undvek frågan helt först och efter ett tag svarade han undvikande att det beror på vad man kan betala. När vi envisades med att fråga sa han bara att det ligger på någonstans mellan tio- och fjortontusen. Då visste vi att vi inte skulle kunna bo där, trots att det låg på ett bra läge och vi hade varit intresserade annars.

När du ska dela boende

På många andra ställen kan det vara överkomligt att få tag i en bostad, men att man ändå måste välja att bo tillsammans med andra, exempelvis i en korridor. Och att dela sin vardag med andra kan vara både utmanande och givande. Emma, 21, i Lund, har en del goda råd att dela med sig:

– Fram tills nu har jag bott i lägenhet tillsammans med andra och då tyckte jag att det var viktigt att våra vanor klaffade, att man delar ungefär samma dygnsrytm och vardagsrutin. Till hösten ska jag ska flytta in i ett rum på ett studentkorridor. En fördel med en korridor som jag ser fram emot nu är att man har sitt rum i fred och man behöver inte anpassa sig så mycket. Det finns utrymme för att både vara social och vara för sig själv. Jag funderar på om jag kanske ska ha kylskåp på mitt rum, det skulle vara skönt att slippa gå ut i köket och behöva prata med folk på morgonen.

Klara, 23, har tidigare studerat på folkhögskola och bott på gemensamma boenden i sju år, antingen på korridor eller i kollektiv:

– Jag vet inte hur det känns att inte dela kök med någon, det har inte ens varit på kartan att skulle ha haft ett eget. Men nu! Nu ska jag flytta in i en egen etta i höst, det är visserligen bara i sex månader i andrahand men det känns riktigt bra. Det bästa med att ha en egen lägenhet är att jag slipper prata med andra varje gång jag lagar mat och jag behöver inte tänka på hur jag ser ut när jag går omkring hemma. Det ska också bli riktigt skönt att slippa känna mig som en grinig morsa som säger till andra hur det ska se ut hos oss – nu är det helt och hållet upp till mig att bestämma hur jag ska ha det!

Alla studenter som vi har pratat med har ett gemensamt råd till nya studenter: Lägg ner tid på att leta, försök att ha is i magen och kom ihåg att du är långt ifrån ensam.

Lycka till!