Grattis till examen! Visst är det spännande med ett nytt kapitel och du kanske är en av många som behöver flytta ut från studentbostaden och börja om på en ny kula i livet. Men hur går det till, var hittar man sin första bostad efter sin exam och vad ska man tänka på? Läs vidare för svaren på dina frågor.
Så här söker du en bostad
1. Först och främst är det en bra idé att du kollar upp vilka bostadsföretag eller bostadsförmedlingar som listar lediga bostäder för uthyrning i dem städerna som du vill flytta till. Många kräver att man ska ställa sig i kö därför är det viktigt att du är ute i god tid, men det finns också få undantag. Sedan är det värt att söka upp privata hyresvärdar som inte alltför sällan erbjuder långtidsuthyrning utan komplikationer såsom kösystem.
2. När du inte längre är studerande kan det krävas andra intyg och handlingar som stryker att du uppfyller hyresvärdens krav. Det är också helt vanligt att hyresvärden genomgår kreditupplysning.
3. Ta del av olika digitala verktyg för att underlätta för dig själv i ditt sökande, speciellt i dessa tider när alla uppmanas att hålla ett sunt fysiskt avstånd till varandra. Många hyresvärdar har därför möjlighet att anordna digital bostadsvisning via ett video samtal. Annars kan du alltid fråga om möjligheten för att minska smittspridning.
4. Sök brett. Det är okej att kompensera när du precis tagit examen och letar budgetvänliga alternativ. Även om många hade föredragit egen lägenhet men i själva verket kan det vara tufft i större städer. Kollektiv är en annan typ av boendeform som blivit allt vanligare bland unga vuxna som gärna vill bo centralt. Genom att dela bostaden med andra har du redan tillgång till en större boyta men betalar mindre i månadsavgifter, och på så sätt kan du spara pengar medan du letar något eget. Det är bästa sättet att ge dig ut i det vuxna livet och lära känna nytt folk med olika intressen. Vi rekommenderar även möblerade lägenheter som ett annat alternativ!
5. Om du söker lediga bostäder på BostadsPortal kan du enkelt justera din sökning och använda dig av vår smarta kartfunktion för att få en översikt över alla lediga bostäder på din gata, eller i en annan kommun. Kartan hittas precis under den orangea boxen när du ”slår på” en bevakning. Vi får in nya annonser så gott som dagligen och du kan prenumerera även på vårt bevakningsmail och få ett mail varje gång ett nytt boende som passar dina sökkriterier kommer upp på hemsidan. Bevakningsmailet hjälper dig att aldrig missa något och samtidigt effektivisera din tid, då du slipper dem timmarna framför datorn eller på mobilen som annars krävs när du aktivt söker bostad. Dessutom är det en gratis tjänst som du kan avbryta precis när du vill. Om du behöver hjälp med bostadssökning på vår sida är du välkommen att höra av dig till vår kundsupport som gladeligen svarar på dina frågor. Här nedanför kan du gå direkt till dem tre stora städerna för att se tillgängliga bostäder för uthyrning:
Måsten inför flytten – tänk på det här
1. Det finns även en rad praktiska saker som man ska göra, hur tråkigt det än låter. När du hittat ett boende du tycker om, se till att besiktiga det. Och när det är gjort och ett skriftligt kontrakt är skrivet: skaffa en hemförsäkring. När du har flyttat in – gör en flyttanmälan till skatteverket samt en eftersändning av din post via adresssändning.se så att du inte missar något viktigt.
2. Teckna abonnemang. Något man tagit för givet och inte behövt tänka på innan är att teckna abonnemang. Vill du ha internetuppkoppling – jämför olika avtal och priser för att hitta fram till en billig och bra deal. Kollar du mycket på TV? Då ska samma procedur göras. Obs också på att man ska betala TV-licens om man har en TV hemma.
3. Om du flyttar in i din första lägenhet kan det bli en dyr affär, möbler ska kanske köpas och inredning väljas men ett bra tips är: stressa inte! Låt det ta sin tid, bo in dig i lägenheten ett tag så du vet vad som passar dig och hur du vill ha det. Du behöver inte alls köpa allt på en gång – du kommer långt med bara en säng. Kolla runt bland vänner och familj om de har något de vill skänka eller sälja billigt. Facebook-grupper, blocket och loppisar kan också vara en bra idé för att hitta billigare möbler.
4. Ha inte för höga förhoppning, en första bostad är som sagt bara en första bostad. Det blir inte alltid en fullträff på först försöket. Det behöver inte vara den snyggaste eller största lägenheten i stan. Den duger som den är.
5. Om du väljer att flytta in med andra och bo i ett kollektiv hyrs ut rummet oftast möblerat. Dock ha den dialogen med hyresvärden eller andra boenden först för säkerhetens skull. Förvisso finns det andra saker som du bör tänka på när du bor med andra unga vuxna som inte längre befinner sig i studentfasen och lever en helt annan livsstil. Det är helt enkelt ett lugnare tempo, alltså inga fester varje helg. På BostadsPortal rekommenderas alla hyresvärdar att ange en så grundlig beskrivning som möjligt för att våra bostadssökande ska kunna bilda sig en uppfattning om vem som sökes och om bostaden passar dem. Vi arbetar för att försäkra oss om att våra annonser är genuina och hålla vår hemsida så trygg som möjligt.
Skydda dig och andra före, under och efter flytten
1. Just nu går alla vi igenom en tid där vi behöver vara försiktigare och ta mer hänsyn än någonsin. Att flytta under pandemin må verka komplicerat men absolut inte omöjligt. Vi rekommenderar att du noggrant följer Folkhälsomyndigheternas råd och rekommendationer, för att minska smittspridningen. För fler tips kan du läsa vår artikel om hur du undviker flyttstressen.
2. Det är viktigt att du är noga med din handhygien och återigen, hålla ett sunt fysiskt avstånd.
3. Håll inflyttningsfesten online och ta tillfället i akt och kolla läget med dina nära och kära. Vänta helst med den fysiska festen.
4. Sist men inte minst, Ta hand om dig och ta hand om varandra!