Så flyttar du utan stress: 5 goda flyttips

Att flytta är alltid spännande och lite nervöst, men det är också tidskrävande och ibland lite stökigt. Oavsett om du ska flytta hemifrån första gången eller om du ska flytta ett helt hus så finns det några tips och tricks som gör det lite enklare.

För denna artikel har vi tagit hjälp av vår kollega Hanna. Hon är lite av en flyttmästare efter 37 flyttar.  Här kommer några tips som kan hjälpa före, under och efter att man fått nyckeln till sin nya lya.

1. Hur du undviker flyttstress

Ta god tid på dig

Att packa för en flytt är lite som att packa inför en semester, skillnaden är bara att det oftast är roligare att packa upp än att packa ner. När du flyttar kommer du verkligen inse hur mycket saker du har lyckats samla på dig. Tänk igenom om alla saker verkligen är något du behöver. Att flytta är den bästa rensningen man kan göra. Oftast så är det ganska roligt att börja packa när man kan ta enklare saker såsom kläder, böcker, tallrikar och så vidare. Dock brukar det inte vara riktigt lika roligt på slutet och då blir man ofta stressad och det blir lite stökigt, alltså är det första tipset att ta god tid på sig.

Glöm inte att du också ska ha tid för att städa, här kan du läsa mer flyttips:

2. Hur undviker du flyttkaos

Sortera

Precis som att flytta ger dig fantastisk möjlighet att rensa, så ger det också en bra möjlighet att sortera lite bland dina saker. För att göra packningen, och framförallt uppackningen enklare så är det viktigt att sortera. Många tröttnar och kastar till slut bara ner sakerna hipp som happ i en låda och kan inte hitta dem senare.  För att undvika detta problem är det ett bra tips att gå från rum till rum och markera lådorna med vardagsrum, sovrum, kök och så vidare. Vill du verkligen ha koll på vad som ligger i lådorna kan man också numera dem och skriva en lista t.ex. kök 1 – stora tallrikar, skålar, glas osv. När du sedan kommer till din nya lägenhet är det så mycket enklare att packa upp och hitta grejerna, så att du inte måste sitta på golvet och äta ur en pizzakartong i flera dagar.

Om du har anställt en flyttfirma för att hjälpa med att bära, så hjälper detta även dem att lyfta in sakerna i rätt rum. Om du flyttar in i något mindre, som kanske din första lägenhet så är det inte säkert att du har plats till allt (såsom skidor, alla köksgrejer, vinter eller sommarkläder), sorterar du upp det blir det enklare att hitta sakerna när du behöver dem.

Använd dina resväskor

Detta är något som väldigt få tänker på, men resväskor är perfekta att packa kläder i – det är det som de är till för. Istället för att köpa extra flyttkartonger och ha massa väskor att flytta på -varför inte slå två flugor i en smäll. Ett litet extra tips här är att packa saker som hänger PÅ sina galgar, alltså ta inte av plagget från galgen utan packa ner det som det är. Galgar är en mardröm att packa för de tar så mycket plats, kan du packa dem med dina kläder är det bara att hänga upp så snart du har kommit till ditt nya hem. Med detta lilla knep har du förenklat ner, och upp-packningen.

IKEA påsar

Ikea påsar kan vara en flyttares bästa vän, de är perfekta för saker som inte är så tunga, men som tar mycket plats. Tänk skor, täcken och kuddar samt ytterkläder. Detta är saker som är krångliga att packa in en låda, och oftast behöver man flera lådor för att det ska få plats. De är mycket enklare att flytta i en IKEA kasse. Troligen har du redan några IKEA påsar som ligger någonstans – använd dem.

3. Undvik klassiska flyttmissar

Packa rätt

Packa inte för tungt, sängkläder och handdukar blir din bästa vän. Ett fel många gör är att de packar flyttlådorna för tungt. Det är enkelt hänt när man börjar packa, att alla böcker, eller alla tallrikar åker ner i samma låda. Tänk på att du ska kunna bära dem (och helst ska botten inte rasa ut).

Börja med att packa tunga saker i botten och lägg sedan en handduk eller ett lakan som avdelare, fyll sedan på med andra lättare saker. Detta är ett superknep för när man ska packa lite känsligare saker som till exempel glas. De ha en stabil botten och skydd från en mjuk handduk. (Ps. sorterar du upp det ordentligt och gör en lista pkt.2 så gör det inget att böcker från vardagsrummet ligger ihop med glas från köket.)

Glöm inte att du troligen packar innan du flyttar

Ett vanligt problem som uppstår är att man börjar packa saker som är lättöverskådliga såsom kök, badrum och sina kläder. Det är inte kul att inse att man inte kan äta för att allt ligger nerpackat i en låda och du inte riktigt vet vilken. Lägg undan lite kläder som du kan ha dagarna som leder upp till flytten (och några slitna jeans till flytten), likadant med tallrikar och bestick.

Spara en flyttlåda eller två

När det väl kommer till flyttdagen och man börjar bära ut kommer du snart märka att allt inte är nerpackat, saker som du använt för att städa, de där tallrikarna du hade för att äta på och lampor – så är det alltid. Alltså är det en bra ide att se till att man har en extra låda och kanske någon extra påse för att packa de sista sakerna som du inte ser förrän allt är utburet.

4. Hur får du en bra flyttdag

Planera

Äntligen är den stora dagen här och det är dags att börja flytta sina saker. Här är några saker som är bra att tänka på. Vi börjar med två grundregler:
1. Det tar alltid längre tid än vad man tror.
2. Man kommer behöva göra fler turer än vad man hade räknat med.

Svårast först, lättast sist

Det är alltid en bra ide att börja med att flytta de stora sakerna så som säng och garderob. Sådant som är tyngst och svårast att navigera runt, de är lättare att flytta innan ni blir trötta och innan allt annat står i vägen. Ett par arbetshandskar eller trädgårdshandskar hjälper att skydda händerna, vi vet inte varför men flyttlådor har en tendens att ge seriösa papercuts och är oftast lite för tungt packade så ta hand om dina händer.

Ta pauser

Det är jobbigt att flytta så se till att utnämna någon som är ansvarig för att fixa pizza och något att dricka så ni orkar hela dagen. En sista sak att tänka på är att alltid ta med en lampa, många bostäder idag har ganska så dålig inbyggd belysning och det är mycket roligare att packa upp när man ser vad man gör.

5. Flytta in rätt möbler

Målartejp är ditt bästa inredningsverktyg

Ofta har man såklart fått en ritning på lägenheten/huset innan man flyttar in, samt att man troligen har varit där och sett det tidigare. Det kan ändå vara svårt att veta exakt hur stort ett rum är och hur mycket en möbel fyller. Innan du rusar iväg till IKEA och köper saker kan det därför vara ett bra tips att verkligen mäta hur stor plats något kommer att ta. För att verkligen få en känsla kan man med hjälp av målartejp se flera saker samtidigt så att du inte övermöblerar ett rum. Fördelen med just målartejp är att det är lätt att ta bort och inte lämnar några märken.

Ta den tid det behöver

Att flytta är som tidigare nämnt alltid spännande och roligt, att få inreda ett hem precis så som just du vill ha det och sätta din egen prägel. Här är det lite olika vad man gör, vissa vill bara ha det färdigt så fort som möjligt och köper de första bästa möbler de kan finna, andra hittar aldrig det rätta. Här skulle vi rekommendera att ta sig lite tid, känn in dig lite och hitta de saker du vill för att skapa ditt hem. Dock så kan du alltid ändra och byta så du behöver inte nödvändigtvis leta i all evighet för att hitta den perfekta möbeln. Tänk på att nästan allt kan göras personligt med tavlor, prydnadssaker och textilier.