Flytta hemifrån: Vad du ska tänka på när du flyttar hemifrån

Att börja plugga är något många drömmer om och en av de bästa tiderna i livet. Bor du inte på eller i närheten av studieorten så börjar det dock bli dags att leta bostad redan nu. När antagningsbeskedet kommer så kommer alla samtidigt börja letandet och det är även då många studentbostadsköer som till exempel AF i Lund öppnar för nya att ställa sig i kö, men kötiderna är ofta långa. Har du möjlighet kan det vara en bra idé att börja leta bostad redan nu så att du är lite innan alla andra. Många studieorter i Sverige rapporterar att de har bostadsbrist så det kan ta tid att få en bostad.

En checklista för dig som ska flytta hemifrån

Om du redan är en av de lyckliga som har hittat bostad, kanske för att du ska börja studera, eller om du redan har börjat jobba så gissar vi att du redan börjat tänka på hur du ska inreda din alldeles egen bostad. Här listar vi några tips för att din första bostad ska bli så bra som möjligt!

Önska dig saker i studentpresent

Att flytta är hur man än vrider och vänder på det dyrt. Framförallt första gången du ska flytta för då måste du köpa allt nytt. Ett smart tips är att önska sig saker i studentpresent, som du vet att du kommer behöva, kanske bestick, glas, koppar, tallrikar men även kastruller, stekpannor, mixer, och allt annat som hör köket till.

Börja i lite mindre skala

När man flyttar första gången vill man gärna ha ALLT, NU! Detta är helt förståeligt, men kanske inte alltid helt genomtänkt. Börja med att köpa de saker du verkligen behöver, en säng, ett matbord + stolar och en byrå eller en garderob. Tänk på vad du faktiskt behöver och vill ha. Passar soffan verkligen ihop med fåtöljen du tittar på, eller vill du bara ha lägenheten möblerad? Ett annat bra tips är att kika på vårt urval av möblerade lägenheter hos oss.

Håll kostnaderna nere, eller tänk långsiktigt.

Vissa saker kan det vara värt att investera i så att det faktiskt är bra grejer som du kan ha länge och flytta med om du flyttar igen. Framförallt sägen kan det vara värt att lägga en extra slant på, du spenderar trots allt i stort sett halva livet i sängen. Allt annat kan det vara värt att fundera på, måste det vara “fina” möbler eller kan du börja med att inreda genom att handla på IKEA och kanske second hand. Det beror på dig som person, men också hur länge du tänkt bo kvar. Många vill faktiskt köpa nya saker när de flyttar till ett nytt hem, för att det gamla inte alltid passar och för att det är roligt med en uppdatering. Är det något du verkligen tycker om så ska du dock satsa på det, du kan ta med det om du flyttar.

Gör det till din bostad

När man flyttar första gången är det mycket att tänka på som du kanske inte hade räknat med, många saker som ska köpas som inte är så spännande -som en dammsugare, städprodukter och köksutrustning som du verkligen måste ha om du inte vill leva på att endast äta mackor. Mamma och pappa kommer ha massa åsikter och ett tips är att faktiskt lyssna på dem, de har möblerat en bostad tidigare och de vet vad det är man behöver. Samtidigt ska du tänka på att det är du som ska bo där och det är ditt hem. Så lyssna på de tips och den hjälp du kan få, men våga också fatta dina egna beslut för din första EGNA BOSTAD.

Skriv dig på rätt address

När du flyttar för att studera vid universitet och högskola ska du komma ihåg att folkbokföra dig på din studieort. Det tjänar du på.

Genom att folkbokföra dig rätt kan du:

  • få din post rätt
  • få möjlighet att söka bostadsbidrag
  • söka stipendier i kommunen och, allra viktigast
  • skaffa sig en hemförsäkring.

Det kan också innebära att du kan få pengar tillbaka på skatten. Om du, som många studenter gör, arbetar extra under sommaren på annan ort än du studerar så kan du både få kompensation genom deklarationen för dubbla hyror och för resor. Det beror på hur långt du har att resa, och hur mycket du tjänar. Förutsättningen för avdragen är att man inte hyr ut sitt studentrum i andra hand när man är borta, utan har tillgång till båda bostäderna. Däremot kan du göra avdrag även om ditt studentboende skulle ha hyresfria sommarmånader.

Undantag

Det finns fall där du inte ska skriva dig i kommunen där du studerar. Om du till exempel flyttar för att läsa på grundskola eller gymnasium ska du vara folkbokförd hos dina föräldrar. Eller om du har familj och barn på annan ort. Om du har kvar din tidigare bostad och åker hem på helgerna, så får skatteverket avgöra om det ska kallas dubbel bosättning, eller om en av bostäderna är din huvudsakliga, och alltså den du ska vara skriven på. Dubbel bosättning är det om du delar ditt boende mellan dina bosättningar under minst en sjundedel av din tid, till exempel ett dygn i veckan eller två dygn varannan vecka.

Hur du gör för att anmäla flytt

Enklaste är att gå in på skatteverkets hemsida och göra din flyttanmälan med hjälp av e-legitimation. Tänk på att göra din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in.