Checklista vid flyttstädning: Så här kommer du igång med din flyttstädning

Att städa kan vara både mödosamt och tidskrävande men med de rätta knepen kan du lätt få ett skinande rent hem. Dammet har samlats i hörnen, badrumsgolvet är fullt av hår och vasken är täckt med kalk. Men misströsta inte, det finns faktiskt knep för att lätt och graciöst ta sig runt städningen av hemmet.

Se till att du har all nödvändig utrustning som tvättsvampar, mopp, rengöringsmedel.

Förbered flyttstädningen

Om du redan har tillgång till den andra lägenheten så ska du fundera på om du kan flytta det du inte använder i kök, sovrum och badrum dit. Att till exempel få innehållet i ditt kylskåp flyttat gör ditt liv mycket lättare. Och om det inte är möjligt så kan du alltid investera i några bra kylväskor! Det hjälper nämligen om du kan ”stänga” rummen i den gamla lägenheten efter att du städat dem. Att städa rum som du hela tiden går igenom, tex hallen, är bara slöseri med tid. Städa uppifrån och ner; damma av taklampan, och ta sedan översidan på höga skåp, gör rent på väggarna osv. Gör inte rent under toaletten eller i handfatet innan du först tagit allt som sitter runt om och över och annars bara gör det smutsigt igen.

Missa inte att göra rent: Gör tak och väggar så rena som möjligt från damm och fläckar. Dammsug golv, dammtorka och gör rent från fläckar. Kom ihåg att ta bort klistermärken eller annat som kan lämna klisterrester, ta bort spikar och tavelkrokar. Damma av och ta bort fläckar på golvlister, dörrkarmar, fönsterbågar, taklister, trösklar, snickerier och andra målade ytor. Se om du kan reparera hål i väggar, och torka också av det som är gömt, till exempel väggen bakom elementen. Garderoben ska göras ren med rengöringsmedel inuti och utanpå. Plocka även ut ut hyllplan och lådor och rengör dem grundligt.

Öppna Fönstren och putsa dem (både ute och inne). Fönsterbågarna ska du också torka av. Om det finns fläckar ska de tas bort, och det gäller även på eventuella persienner. Dörrar samlar mycket damm. Dessutom finns det ofta fingeravtryck på dem, och andra fläckar, så kom ihåg att torka av dem ordentligt på båda sidor. Tänk på handtaget för att få bort fettfläckar och ovansida på dörren där det ofta blir extra dammigt. Eluttag, telefonjack, strömbrytare, och ventilation ska du torka ren från damm och fläckar. Men var obs på att bryta strömmen först! I ventilerna kan det samlas mycket smuts, och du ska torka dem rena både på in och utsidan.

Så här tar du an köket när du flyttstädar

Det spelar ju ingen roll hur noga du har gjort rent i lägenheten du flyttar ut ur om det fortfarande finns en efterhängsen unken stank i köket. Kylskåp och under vasken/diskhon är de ställen som främst kan skapa bakteriehärdar och unken lukt. Börja leta här.

Avloppet i diskhon
Se till att det inte samlats matrester eller gammalt diskmedel i avloppet. Rengör med varmt vatten och rengöringssvamp. Om du behöver ta till något kraftigare så kan en blandning av bikarbonat och ättika lösa upp det mesta i smutsväg. Häll en kopp bikarbonat direkt i avloppet och låta verka en timme. Sedan kokar du 2 koppar ättika och sköljer ned tillsammans med varmt vatten. Ett annat tips är att riva skalet på en citron eller en lime, lägga ner i diskhon och så spola med kallt vatten.
Avfallshink/återvinningsbehållare
Tvätta ordentligt inuti och utanpå för att få bort alla rester och smuts där det kan sitta illaluktande bakterier. Häll lite bikarbonat på botten eller ställ en skål med ättika/ättikssprit i botten några timmar.

Diskmaskinen
Kolla först så att det inte sitter fast matrester eller diskmedel som kan vara källan till stanken. Kontrollera också att avloppsslangen sitter som den ska, och inte har veckat ihop sig. Häll så ner ättika i botten av maskinen och låt stå en timme innan du kör maskinen utan disk i.
Är det disktrasan som luktar?
Nu ska du ju oftast inte lämna kvar disktrasan när du flyttar ut, men om du vill bli av med stanken i en disktrasa kan du köra den i mikron på hög effekt och samtidigt minska risken för att få i dig skadliga bakterier när du torkar av bordet nästa gång.

Köksfläkten
Det är alltid lika överraskande hur mycket fett som kan samlas där. Börja med att stänga av elektriciteten och ta loss fläktfiltret/höljet. Koka upp vatten i kastrullen med en halv dl bikarbonat och eventuellt en dl ättika. Du kan även koka upp vatten och hälla i diskmedel. Det är nu sanningens minut kommer. Har du verkligen en stor nog gryta? Jag blev förvånad över att jag INTE hade det när det kom till kritan. Lägg ned filtret i kastrullen. Får det inte plats får du improvisera och hitta något annat som är större. Häll över den varma vätskan och se hur fettet rinner ut. Låt filtren ligga i det kokande vattnet i några minuter. Vänd runt och skölj med rent varmt vatten och vid behov kan du borsta försiktigt med en gammal tandborste. Upprepa med kokhett vatten tills det är helt rent.Eller så kan du helt enkelt köra den i diskmaskinen, nu när det värsta fettet försvunnit.
OBS: Det är viktigt att filtret får torka helt innan du sätter tillbaka det. Och kom nu ihåg att göra rent köksfläkten inte bara är viktigt vid flyttstädningen: ett fettigt filter är en brandfara så se över den minst varannan månad!

Glöm inte att rengöra i kyl och frys

När du flyttstädar köket är det viktigt att du kommer ihåg att rengöra kyl och frys. De ska torkas rent både inuti, utanför och på insidan. Här kommer en förenklad guide för hur du kan gå tillväga för att få ett skinande rent kylskåp innan du flyttar ut.

  • Töm kylskåpet helt
    Om du har mat som du ska behålla så ordna med en portabel lösning, till exempel en kylsväska. Släng så mycket som möjligt.
  • Koppla ur kylskåpet
    Om du kan putta ut kylskåpet på golvet brukar det vara lättare att göra rent. Men var försiktig så att det inte rispar upp golvet.
  • Ta ut hyll-system och lådor
    Gå igenom allt som kan tas ut ur kyl och frys, lådor, lock, glasplattor och andra hyllor. Rengör delarna genom att diska dem i varmt diskvatten eller i en diskmaskin om de får plats där. Ett badkar kan också vara en lösning för de största delarna, om du har ett. Kom ihåg att torka av allt ordentligt.
  • Börja frosta av frysen
    Stäng av frysen och töm den för mat och lådor. Sätt in en skål med varmt vatten och låt den töa upp isen med öppen dörr. Det kan ta över en timme, och se till att vattnet kan rinna ut på handdukar och behållare så att det inte börjar översvämma golvet. Börja sen att skrapa bort isen. Du kan använda en varm handduk för att få större isblock att släppa från aggregatet, som du värmer upp igen vid behov. När frysen är tömd och torr, kan du rengöra det med vatten med lite diskmedel i.
  • Dags att rengöra inne i kylskåpet
    Medan du väntar på att isen ska rinna ur frysen kan du börja med kylskåpet. Kylskåpet rengör du också med varmt vatten och diskmedel, eller med ett rengöringsmedel som är anpassat till det. Börja uppifrån och jobba dig neråt. Om kylskåpet luktar illa kan du sätta in kaffesump i en skål och låta det stå ett dygn. Om det luktar surt kan det också lösas genom att pensla innersidan med filmjölk och låta det sitta ett dygn innan du – igen – grundligt rengör kylskåpsväggarna.
  • Torka grundligt
    Det är här många slarvar, men det kan vara en bra idé att torka mer än en gång på väggar, skarvar och listor. Se till att du kommer in i hörnena med exempelvis en tandborste. Om du väntar lite efter första torkningen så att ev kondensering hinner sätta sig, så kan du få det grundligt rent.
  • Gör utsidan skinande ren
    När du fyllt kyl och frys igen ska du också göra rent kylskåpets utsida. Putsa upp den ordentligt med en trasa och rengöringsmedel och torka av med torrt papper eller liknande.

Nästa är rengöring av toaletten

Toaletten är ett av de områden som vi alla bävar lite för att göra rent. Om man gör det mest basala dagligen, eller några gånger i veckan, håller det förstås sig renare, men vissa delar, som toaletten, kräver ändå en grundlig rengöring då och då. Och när du flyttar ut krävs det absolut att du tar och gör en ordentlig rengöring. Kom ihåg att börja i tid med att avkalka toaletten. Eftersom en toalett ofta kan ha ränder av exempelvis kalk så ska du komma ihåg att det kan ta mer än en omgång med att skrubba och använda ättika innan du fått den ren. Så planera gärna in städningen av toaletten redan några dagar innan den sista flyttstädningen. Börja med att rengöra toaletten med varmt vatten och någon typ av rengöringsmedel, exempelvis diskmedel eller brunsåpa. Skrubba ordentligt i alla hörnen med svamp eller toalettborste.

Om det är mycket kalk i botten av toalettstolen kan du tillsätta ättika, som fungerar som avkalkare. Ta bort så mycket som möjligt av vattnet som finns i toaletten, så att koncentrationen – optimalt- blir 1 dl ättika för 1 dl vatten. Du kan eventuellt lägga lite toalettpapper över kalken och hälla ättikan på den, eller bara hälla ner i botten, men det viktiga är att låta den stå orörd under natten, innan du skrubbar bort så mycket som du kan med en svamp. Täck gärna toalettstolen med ex gladpack, dels för att ingen ska börja använda toaletten av misstag men också för att ättikan inte avdunstar då. Du kan även använda citronsyra, eller starkare koncentrationer av ättika vid behov.

Du kan ta bort rost med citronsyra genom att lägg toalettpapper på det angripna området, hälla citronsyra upplöst i vatten på pappret och låta stå över natten. Nästa dag skrubbar du det grundligt och upprepa vid behov. Om det finns gula eller bruna ränder i toaletten kan du ä ven här använda citronsyra eller ättika som du låter stå över natten och att grundligt borsta/skrubba området. Du rengör toalettlocket, trä eller plast med rengöringsmedel, exempelvis diskmedel och att antingen torka av det eller skura locket, tills det är rent.

10 extra tips som underlättar din flyttstädning

Här nedan hittar du några bästa husmorstips (och tricks) för en ännu smidigare flyttstädning.

Använd bakpulver mot illaluktande skor

Gör dig av med sura, illaluktande skor genom att hälla bakpulver i dem. Låt dem stå kallt över natten och dammsug sedan upp pulvret dagen efter. Då har lukten försvunnit.

Avkalka med ättika

Avkalka vattenkokaren med ättika. Fyll vattenkokaren med en halv liter ättika och sätt den att koka. Låt det stå och dra i tio minuter och skrubba den sedan ren med en tvättsvamp. Fyll sedan kokaren upp till kanten två gånger med vatten och koka upp.

Rengör med ammoniak

Rengör dina bakplåtar och ugnsgaller genom att hälla två kapsyler 25-procentig ammoniumhydroxid över varje plåt. Sprid ut det genom att tippa plåten fram och tillbaka. Glöm inte handskar. Lägg alla plåtar och galler i en svart sopsäck. Tillslut den ordentligt och ställ den utomhus över natten. Skrubba rent dagen efter – helst utomhus med tanke på lukten.

Ättika gör kläderna mjuka

Häll en halv deciliter ättika i tvättmaskinen istället för sköljmedel. Ättika gör kläderna mjuka och lämnar inte efter sig någon dålig lukt.

Bakpulver i tvättmaskinen

Häll två matskedar bakpulver i tvättmaskinen tillsammans med tvättmedlet när du tvättar vita kläder. På det sättet får du den vita färgen att hålla längre.

Behåll färgerna

Lägg nya färgglada kläder i en hink fylld med till hälften ättika och hälften vatten innan du tvättar dem i maskin för första gången. Då håller sig färgerna längre i fortsättningen. När du tvättar vita kläder så använd bakpulver tillsammans med tvättmedlet. Då håller vitheten längre.

Bilschampo till rutorna

Om du har fönster som vetter ut mot gatan så kan du hälla lite bilschampo i din fönsterputs. Då får fönsterrutorna en extra beskyddande hinna som skyddar mot sot och smuts.

Ättiksyra i toaletten

Om din toalett är ofräsch så töm den på vatten med hjälp av en kopp och häll sedan lite ättiksyra eller citronsyra i toaletten. Lägg lite toalettpapper på sidorna där smutsen sitter och fukta det med syran. Låt det stå några timmar innan du (med handskar på) skrubbar bort smutsen.

Nylonstrumpa på dammsugaren

Har du blivit av med något litet föremål under soffan (exempelvis ett örhänge) eller på något annat ställe som är svårt att nå? Trä då en nylonstrumpa över dammsugarmunstycket och dammsug tills du får napp.

Tvålflingor till soffa och sittytor

Spyor, avföring, bärfläckar och alla andra ilskna fläckar kan lätt avlägsnas från soffor, mattor, bilsäten, kläder och trägolv med en gröt av tvålflingor. Blanda ungefär en halv deciliter flingor med fyra deciliter varmt vatten. Vispa sedan upp blandningen och gnid in på fläcken. Låt det dra i ca 5-10 minuter innan du tvättar bort den med en trasa och kallt vatten. Torka sedan med en handduk. Plagget läggs sedan bara i tvättmaskinen när fläcken behandlats färdigt.

Återvinner du, vinner du

Se flytten som en chans att rensa ut och bli av med det som du inte behöver!  Genom att sälja eller lämna kläder och möbler till återvinning kan någon annan få glädje av det som du inte längre behöver! Om du redan vet att vissa möbler inte får plats i din nya bostad, eller om du ska flytta ihop och partnern inte vill ha med din fina tavla med gråtande barn, så finns det andra som säkert skulle behandla den som en guldklimp. Du kan enkelt lägga ut dina ägodelar i olika säljforum, vända dig till en lokal loppis som köper saker eller tillåter att du ställer upp ett eget stånd. Om du vet att det du vill bli av med är värdefullt så sök direkt upp en specialist på området. Och på så sätt känns det bra både i plånboken och i samvetet.

Behöver du verkligen alla kläder? Handen på hjärtat. Vi samlar på oss alltför mycket. Det handlar om kläder, men också om köksartiklar, böcker och multimedia som stjäl dyrbar plats från dig och din familj. Börja om på ny fot i den nya lägenheten, och undvik de där packlådorna som blir stående flera månader. Ok, så nu har vi kommit till den delen som varken vi eller någon annan kan ha glädje av, i alla fall inte i sin nuvarande form.

Men var kan vi bli av med den på bästa sätt för oss själva och miljön?Börja med att leta efter källsorteringen i närheten av där du bor och utnyttja alla möjligheter där. Därefter så gäller det att se vad som du blir tvungen att ta med vidare till en återvinningscentral. Det kan handla om den gamla dunken färg som du hittar i förrådet, men även andra mer ”vanliga” prylar du har i hemmet. Gamla mediciner kan du lämna på apoteket. Det kan faktisk skada naturen om du slänger eller spolar ner dem, så om du inte vill ta turen förbi kvarterets apotek så får du ta det med till återvinningen. Det är rätt typiskt att man hittar sina gamla uttjänta elektriska prylar (mobiltelefoner, sladdar eller en gammal playstation) i flytten. Och de ska faktiskt till återvinningscentralen. El-avfall innehåller inte bara farliga delar utan även metaller som guld, silver och koppar som är bra att få återvunnet. Om apparaten inte sönder kan du ju även sälja den vidare.Söker du motivation till din flyttstädning? Kika då på vårt urval av lediga hyresbostäder i hela Sverige.